Isnin, Mac 07, 2016

PROGRAM ANAK PERANTAU SATU TAMPARAN BUAT PESAT?

Sabtu lalu grup anak perantau Terengganu satu wasap grup yang menghimpunkan 100 orang anak Terengganu di Lembah Kelang berjaya menganjurkan majlis ikang bako di perkarangan bangunan Yayasan Terengganu di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Menurut Setiausaha Kerja program, Zahari Mat, seramai 3,000 orang hadiri majlis tersebut yang turut dihadiri oleh Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abdul Rahman; Speaker Dewan Undangan Negeri, Zubir Embong; Exco Belia dan Sukan, Rozi Mamat dan ADUN Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Rahman.

Idea mengadakan majlis ikang bako ini dicetuskan oleh ADUN Kuala Besut, Tengku Zaihan kepada Zahari Mat dan pegawai khas MB yang menjaga hal ehwal anak perantau, Amlisani Abdul Latif. Maka Amlisani selaku penyelaras wasap grup anak perantau telah memanggil mesyuarat di kalangan mereka dan mereka bersetuju mencari penaja untuk menjayakan majlis tersebut.

Menurut ketua program, Dr Tengku Asmadi, program ini diadakan tanpa menerima bantuan daripada kerajaan negeri. Sebaliknya mereka mencari penaja sendiri termasuk Tengku Zaihan yang bersetuju menaja ikan sebanyak 500 kilogram.

"Ini yang kerajaan negeri mahu lihat program dibuat tanpa bantuan mereka. Selama ini banyak program dibuat kerajaan negeri beri duit. Kita mahu ubah trend. Bukan lagi apa yang kerajaan beri kepada rakyat, sebaliknya apa yang rakyat beri kepada kerajaan," katanya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua penaja termasuk Tengku Zaihan, Datuk Rahim Husin dan ramai lagi.

Dalam ucapannya, MB memuji usaha yang dibuat oleh grup anak Terengganu itu yang menganjurkan majlis itu untuk mengeratkan silahratulrahim anak terengganu yang berada di Lembah Kelang.

Program ikang bako merupakan program keempat grup anak Terengganu. Sebelum ini mereka telah mengadakan program kacau syura, pertandingan boling dan BBQ menyambut tahun baru 2016. Mereka mengambil inisiatif mengadakan program sendiri kerana Persatuan Anak Terengganu di Lembah Kelang (PESAT) gagal mengadakan program program yang dekat dengan hati anak anak Terengganu di perantauan.

PESAT lebih minat buat program main golf. PESAT sudah jadi persatuan yang elitis yang mengecewakan anak anak Terengganu di perantauan. Maka mereka menyokong usaha yang dibuat oleh grup wasap yang tidak berdaftar dengan ROS. Mereka bukannya mahu menjadi persatuan alternatif kepada PESAT sebab itu mereka tidak berdaftar dengan ROS.

Program ini bukannya ditaja oleh kerajaan negeri tetapi MB bersifat terbuka kepada mana mana pihak yang buat program untuk kepentingan anak anak Terengganu di Kuala Lumpur, maka MB turut hadir beri sokongan. Ini kali kedua MB hadir selepas program kacau sura di tempat yang sama.

Ramai yang call urus setia program ikan bako yang bertanya kenapa PESAT yang tidak anjur. PESAT tidak berminat menganjirkan program seumpama ini. Malah program buka puasa dengan MB setiap tahun dibayar oleh kerajaan negeri dan bukannya menggunakan duit PESAT. Malah yang paling memilukan ahli jawatankuasa PESAT lebih berminat mengejar projek kerajaan negeri daripada membuat program untuk ahli ahli PESAT. 

Jika ahli ahli jawatankuasa PESAT sudah tidak mampu mengendalikan PESAT maka bila tiba mesyuarat agung tahunan nanti, letaklah jawatan beramai ramai dan serah kepada mereka yang mampu. tahniah kepada grup anak perantau yang berjaya menganjurkan program ikan bakor.