Ahad, Jun 27, 2010

DAP KUASAI PAKATAN RAKYAT


Pakatan pembangkang kini sebenarnya dikuasai oleh DAP manakala PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) hanya berperanan sebagai "adik" kepada parti itu, kata Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Datuk Seri Salleh Said Keruak.

Memberikan contoh kerajaan pakatan pembangkang di Selangor, beliau berkata mereka tidak ada kesepakatan yang tulen dan sebaliknya kelihatan dikuasai oleh DAP.

"DAP yang sebenarnya kuasai kerajaan dan tentukan siapa Menteri Besar Selangor dan ini bermakna Menteri Besar sekarang (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) adalah pilihan DAP," katanya ketika berucap merasmikan persidangan perwakilan Pemuda UMNO Bahagian Kota Belud di Dewan Tun Said, di sini pada Ahad.

Oleh itu, Salleh yang juga Penasihat Sains kepada Ketua Menteri berharap rakyat terutama anggota UMNO Sabah dapat menilai keadaan politik terkini dan mengambil pendirian untuk terus menyokong Barisan Nasional (BN) yang berpaksi kepada prinsip perkongsian kuasa yang tulen.

Beliau turut menggariskan dua perkara penting -- kesetiaan kepada parti dan keyakinan terhadap keupayaan UMNO dan BN membawa pembangunan berterusan yang boleh memastikan Sabah terus kekal sebagai "simpanan tetap" untuk BN.

Dalam hal ini, katanya Pemuda UMNO perlu mencari pendekatan terbaik untuk memenangi hati golongan muda sama ada yang menjadi anggota UMNO atau sebaliknya.

"Satu daripadanya ialah dengan mengadakan program turun padang untuk mendengar rintihan dan keluhan rakyat. Untuk jadi popular, seseorang itu mesti ada ciri-ciri kepimpinan seperti berimu tapi tidak berlagak, mudah mesra, suka menolong orang setiap masa dan sentiassa turun padang untuk mendengar permasalahan rakyat di peringkat akar umbi.

"Jika seseorang pemimpin itu popular, secara tidak langsung UMNO turut popular dan terus diyakini oleh rakyat sebagai parti unggul yang boleh membawa perubahan kepada negara," katanya.