Rabu, Oktober 21, 2015

SIAPA PETUALANG: MUHYIDDIN ATAU AZIZAN?

Membaca buku Dr Azizan Ahmad berjudul MUHYIDDIN YASSIN PETUALANG saya ingin bertanya kepada penulis siapa petualang adakah Muhyiddin atau Azizan?

Saya ingatkan buku ini ditulis oleh S.H. Alattas tetapi rupanya ditulis oleh Dr Azizan yang entah dari mana dibelinya PhD beliau. Saya cabar beliau tunjuk skrol ijazah PhD dari universiti mana. Sekarang mudah sangat orang mengaku dia doktor falsafah. Entah apa apa. S.H. Alattas selaku penerbit buku tersebut menulis mukadimmah dalam buku tersebut.

Apabila buku itu diberi publisiti yang meluas, seolah-olah buku itu ditulis oleh Syed Hussin Alattas pula. Saya tidak mahu mempertikaikan isi kandungan buku tersebut sebaliknya ingin bertanya layakkah beliau menggelar Muhyiddin Yassin sebagai petualang?

Siapa yang sebenarnya petualang? Adakah Muhyiddin atau penulis sendiri? Menurut Kamus Dewan,petualang bermaksud pengkhianat. Sebelum Azizan menuduh Muhyiddin sebagai pengkhianat, beliau sepatutnya cerminkan dirinya terlebih dahulu.

Beliau juga seorang pengkhianat sanggup mengkhianati kawan baiknya sendiri. 10 tahun  lalu, beliau yang ada bini tua di Kuala Selangor dan bini muda Indonesia di Kuala Lumpur sanggup menggoda isteri kawan baiknya sendiri. Kawan jenis apa macam ini sanggup berzina dengan bini kawan baiknya sendiri?  Orang macam ini layak ke dipanggil kawan?

Manusia jenis apakah Azizan ini? Manusia ke atau syaitan? Masa itu dia pakai kancil. Nak beli minyak kereta pun tak ada duit. Jadi kawan baiknya itu yang ada RM10 dalam poket sanggup berinya RM5 mengisi minyak keretanya. Ketika itu minyak belum mahal lagi.

Sekarang pun nampaknya dia tak kaya juga setelah ditipu bini kawannya itu kononnya buat bisnes terbitkan buku Ayah Pin dan Mawi. Sampai tergadai rumah bini kawannya itu kepada bank gara gara Azizan.

Kalau dia kaya takkan dia tumpang tuah Syed Hussin Alattas sekarang? Dia ada PhD tetapi menumpang tuah Pak Habis yang tak ada PhD. Dah terbalik. Sepatutnya Pak Habib menumpang tuahnya yang ada PhD.

Oleh itu Pak Habib kena berhati-hati dengan syaitan macam Azizan ini. Nanti Pak Habib pula ditipunya. Semua orang di Kuala Lumpur sudah tahu tembelangnya. Anda boleh menipu seseorang pada satu masa, tetapi ada tidak boleh menipu semua orang pada semua masa. Berhati-hatilah Pak Habib.