Khamis, Ogos 19, 2010

"GENG SURAU" HINA PENCERAMAH AGAMA?


Usaha Astro, televisyen berbayar di negara ini mengujudkan saluran agama melalui Astro Oasis wajar dipuji walaupun Astro bukanlah milik orang Islam. Sebelum ini Astro dikenali dengan program realiti Akademi Fantasia, telah memulakan program realiti bercorak agama menerusi program Imam Muda yang mendapat pengiktirafan dunia barat.

Begitulah hebat Astro di kalangan para penontonnya terutama penonton Islam. Maka Astro Oasis turut menyiarkan beberapa drama bersiri seperti Cinta Sempurna, Cinta Tikar Sejadah dan Geng Surau (sekadar menyebut beberapa siri).

Selama 10 hari bercuti sakit di kampung baru-baru ini, saya habiskan masa dengan menonton Astro. Maka siri Geng Surau terbitan syarikat Ziela Jalil turut ditonton saya. Apa yang menyedihkan siri ini jelas menghina penceramah agama yang mana dalam ceramahnya mengajak hadirin bangga diri, takabur dan berlagak. Walaupun Geng Surau dianggap sebagai drama komidi, tetapi jelas ia menghina penceramah agama. mana ada penceramah agama menyuruh umat Islam bersikap negatif seperti itu. oleh itu lain kali Astro hendaklah menapis skrip yang ditulis oleh maaa-mana syarikat supaya ia tidak menyinggung golongan pencemarah agama. Tidak manis mempersendakan penceamah agama.