Khamis, Januari 22, 2009

UMNO TERENGGANU PERLU DIROMBAK


UMNO Terengganu bersedia memperbetulkan kelemahan diri yang menjadi punca kepada kekalahan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu, Sabtu lalu.


Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Ahmad Said berkata, pihaknya sudah pun mengenal pasti semua maklumat berhubung kekalahan itu walaupun belum lagi melaksanakan post-mortem.


Bagaimanapun, ketika ditanya berhubung maklumat yang diperolegi, beliau berkata, itu rahsia parti dan tidak perlu didedahkan kepada orang luar.


“’Post-mortem’ kita tak buat tapi kita dah dapat maklumat semua sekali dan insya Allah, kita dapat perbetulkan diri kita, kelemahan akan dikenal pasti dan kita akan perbetulkan.


“Punca (kekalahan) kita tak payah beritahulah, ini rahsia parti kita. Apa yang perlu kita buat, kita akan buat, tidak perlu didedahkan,” katanya.


Pada hemat saya, UMNO Terengganu perlu dirombak berikutan kekalahan calon BN, Datuk Wan Farid Wan Salleh pada 17 Januari lalu. Ketua Penerangan, Datuk Zubir Embong dan Bendahari, Datuk Roslan Awang Chikl perlu digantikan dengan orang lain kerana mereka gagal memberi kemenangan kepada BN.


Kedua-duanya adalah bekas pemimpin UMNO Bahagian Kuala Terengganu. Jika mereka tidak sabotaj calon BN, mungkin Wan Farid tidak kalah teruk.