Isnin, November 30, 2015

KEMBALIKAN UMNO KEPADA RAKYAT

Shahbudin Haji Embun

Kembalikan UMNO kepada rakyat kerana rakyat yang akan menentukan masa depan UMNO. Dan sejarah lampau tentang kehebatan UMNO hanya akan  tinggal catatan sejarah jika ahli-ahli UMNO masih terus berkhayal dan berbangga dengan kehebatan UMNO.

Hakikatnya sekarang ialah UMNO kini berhadapan dengan ujian kepercayaan di kalangan rakyat Malaysia.Ahli-ahli UMNO perlu diingatkan bahawa hakikat ini merupakan sesuatu yang membimbangkan jika  isu ini tidak dikendalikan dengan baik dan bijaksana.

Memang mudah untuk menafikan kenyataan ini, namun pada masa yang sama, ahli-ahli UMNO perlu juga berdepan dengan realiti dan tidak boleh selama-lamanya bergantung pada sindrom penafian. Perhatikan sahaja  keberanian generasi muda hari ini yang begitu selesa mencerca dan mengeji UMNO melalui media sosial yang merupakan saluran utama generasi hari ini memperolehi maklumat.

Apa yang pasti ,sebahagian besar generasi hari ini tidak faham dengan sejarah dan sentimen perjuangan UMNO. Perlukah kita menyalahkan mereka 100 peratus? Atau perlukah kita terus menafikan hakikat ini dan menyatakan dengan yakinnya bahawa  generasi hari ini telah memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada UMNO.

Apa yang ingin dinyatakan dalam rencana ini  adalah berkait dengan  kenyataan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein Onn semasa berucap dalam Konvensyen Pemerkasaan Ummah yang diadakan baru-baru ini, bahawa ahli-ahli UMNO semestinya tidak boleh berterusan dengan sindrom penafian.

“Realitinya biar sekental mana pun ikrar dan sokongan kita kepada pemimpin parti, kepada Majlis Tertinggi atau Perwakilan tetapi jika rakyat tolak kita maka UMNO tetap akan tewas”.Itulah yang dijelaskan Hishammuddin yang begitu prihatin dan bimbang dengan survival perjuangan UMNO.

Apa yang dijelaskan oleh Hishammuddin menggambarkan betapa pentingnya sokongan yang padu daripada rakyat kepada UMNO.Dengan kata-kata yang lebih mudah, UMNO akan terpinggir, bahkan tersungkur jika rakyat menolak UMNO. Dan ini adalah realiti yang harus difahami oleh seluruh ahli UMNO.

Menurut Hishammuddin lagi , semua krisis yang sedang dihadapi oleh Umno mesti diselesaikan dengan penyelesaian Selain itu, seluruh pemimpin dan ahli UMNO perlu berganding bahu dan menggalas tanggungjawab yang lebih berat untuk mengembalikan semula keyakinan rakyat terhadap UMNO yang telah banyak berjasa kepada negara.

Sememangnya UMNO sedang berdepan dengan ujian yang amat getir dan itu sebabnya Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak serta Naib Presiden Datuk Ahmad Zahid Hamidi sering mengingatkan tentang betapa pentingnya perpaduan dan solidariti dalam UMNO.

Najib sendiri pernah menegaskan betapa pentingnya isu ini  semasa merasmikan Perhimpunan Agung UMNO 2014 ,bahawa setiap pihak perlu memastikan kelangsungan solidariti kerana ia merupakan aset terpenting yang dapat menjamin keamanan serta keharmonian Malaysia.

"Ini satu tindakan yang dilakukan tanpa jemu oleh kerajaan kerana ia aset paling mustahak demi survival UMNO, BN dan negara tercinta,"Jelas Najib  lagi.

Pendapat  Presiden UMNO ini juga sering diulangi oleh Zahid Hamidi yang pernah menegaskan dan mengingatkan ahli –ahli UMNO tentang betapa pentingnya perpaduan dalam UMNO kerana perpecahan di dalam parti itu lebih mudah dilakukan dari dalam berbanding dari luar.


Itu sebabnya juga Konvensyen Pemerkasaan Agenda Ummah 2015 yang dianjurkan UMNO baru-baru ini merupakan satu usaha yang akan mencetuskan kembali semangat serta gerakan kesedaran ahli-ahli UMNO khasnya.

Konvensyen yang merupakan hasil cetusan idea Hishammuddin Hussein diharapkan dapat membuka ruang kepada kumpulan berkepentingan untuk membahaskan pelbagai isu serta akan menjadi platform terbaik untuk ahli-ahli UMNO dan rakyat Malaysia sendiri menyatakan pandangan mereka terhadap perkara yang perlu diberi perhatian pada Perhimpunan Agung UMNO nanti.

Daripada konvensyen itu, sebanyak empat kluster dipecahkan iaitu agama, ekonomi, pendidikan dan wanita. Inilah isu-isu yang akan sentiasa  menjadi perhatian dan dibahaskan semasa perhimpunan Agung UMNO nanti . Dalam hal ini, Hishammuddin
juga memberi jaminan bahawa usul-usul yang penting akan diangkat semasa Perhimpunan Agung Umno 2015 yang akan diadakan pada bulan Disember ini.

Peluang untuk membahaskan isu-isu ini perlu digunakan sepenuhnya oleh para perwakilan semasa Perhimpunan Agung UMNO nanti.Inilah masanya untuk mereka menegur dan menyatakan pandangan dengan  serius dan membuktikan segala hujahan yang diberikan begitu relevan dengan isu yang dibincangkan. Tidak usahlah menjadi sang penglipurlara atau hendak berseloka untuk mencuit hati para pemimpin dan perwakilan dengan lawak jenaka yang tidak memberi sebarang pengajaran.

Adalah difahamkan juga konvensyen seperti ini akan  dijadikan sebagai acara tahunan. Ini merupakan langkah yang tepat kerana menerusi program seperti ini,  pihak pucuk kepimpinan UMNO boleh mendapatkan laporan serta maklum balas daripada peringkat akar umbi. Dan daripada maklumat yang diperolehi akan membolehkan pucuk pimpinan membuat dan melaksanakan pelbagai strategi dan  perancangan untuk mengatasi pelbagai isu atau masalah yang timbul dalam UMNO.

Hishammuddin juga menjelaskan lagi bahawa "Konvenyen itu merupakan suatu gerakan yang boleh menginsafkan dan menyedarkan bukan sahaja ahli parti tetapi pemimpin parti dan setiap lapisan masyarakat di luar betapa pentingnya kita mengembleng untuk melihat masa depan umat Melayu khususnya,"

Perhimpunan Agung UMNO 2015 akan diadakan pada 8 Disember hingga 12 Disember 2015.Inilah masanya untuk para pemimpin UMNO serta ahli-ahli Umno membuktikan yang mereka bukan sahaja hebat dalam perdebatan isu, tetapi yang lebih penting ialah melakukan sesuatu yang lebih positif ,agar perhimpunan atau program –program yang diatur tidak dilihat secara retorik semata-mata tetapi dibuktikan dengan usaha yang positif dan meyakinkan.