Isnin, Mei 01, 2017

SEMBILAN ORANG DR DALAM AJK PAS

ALOR SETAR, 1 Mei (Bernama) -- Berikut keputusan pemilihan bagi jawatan Presiden, Timbalan Presiden dan tiga Naib Presiden serta 18 anggota Jawatankuasa Kerja PAS Pusat bagi penggal 2017-2019, yang diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS Pusat, Datuk Wan Abdul Muttalib Embong pada Muktamar PAS ke-63 di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, di sini hari ini.* Presiden: Datuk Seri Abdul Hadi Awang (menang tanpa bertanding)

* Timbalan Presiden: Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (menang tanpa bertanding)

* Naib Presiden: 1) Datuk Mohd Amar Abdullah


2) Idris Ahmad


3) Datuk Iskandar Abdul Samad* Anggota Jawatankuasa Kerja:* 1. Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz

* 2. Datuk Dr Mohd Fadzli Hassan

* 3. Dr Riduan Mohd Noor

* 4. Datuk Mohd Nassuruddin Daud

* 5. Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali

* 6. Dr Najihatussolehah Ahmad

* 7. Dr Mohd Zuhdi Marzuki

* 8. Dr Halimah Ali

* 9. Sallehen Mukhyi

*10.Dr Ahmad Fakhruddin Sheikh Fakhrurrazi

*11.Dr Rosni Adam

*12.Razman Zakaria

*13.Dr Azman Ibrahim

*14.Mokhtar Senik

*15.Kamaruzzaman Mohamad

*16.Abdullah Hussin

*17.Misbahul Munir Masduki

*18.Mukhtar Suhaili

BN PUNYA PELUANG CERAH TAWAN KELANTAN

GUA MUSANG, 30 April (Bernama) -- Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah berkata Barisan Nasional (BN) perlu segera mengatur strategi bagi memenangi lebih banyak kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kelantan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Bekas Menteri Kewangan itu berpendapat BN mempunyai peluang paling cerah untuk menamatkan penguasaan 27 tahun kerajaan PAS Kelantan pada PRU-14 akan datang.

"BN mampu kembali mentadbir kerajaan negeri ini, tetapi perlu mengatur strategi mulai sekarang. Strategi yang diatur akan membolehkan BN merampas semula pemerintahan kerajaan daripada PAS yang dipegang sejak 1990, katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Pada PRU13, PAS memenangi 32 kerusi DUN, BN 12 manakala Parti Keadilan Rakyat (PKR) menang satu kerusi DUN.

Veteran UMNO itu berkata keyakinan BN menawan semula negeri itu berdasarkan keinginan rakyat Kelantan yang mahukan pembaharuan selepas melihat kelemahan PAS mentadbir negeri ini dan gagal membawa sebarang perubahan sepanjang memerintah.

Dalam pada itu, beliau turut menyokong tindakan masyarakat Orang Asli di jajahan Gua Musang mempertahankan tanah yang mereka usahakan daripada diceroboh pihak luar.

"Kita faham kerajaan negeri bergantung kepada hasil balak tetapi perlu menjaga hak kaum berkenaan ke atas tanah mereka, " katanya.

Dilaporkan, terdapat kemelut di Gua Musang yang melibatkan masyarakat Orang Asli yang mendakwa mereka semakin terancam akibat aktiviti pembalakan sehingga mendirikan halangan di laluan masuk ke kawasan Hutan Simpan Kekal Balah, sejak September tahun lepas.

-- BERNAMA