Isnin, Jun 13, 2016

RAFIZI SUDAH GILA KE? BUNUH ORANG DIANGGAP BERGURAUSetiausaha Agung PKR Rafizi Ramli gembira kerana laporan polis difailkan berhubung gurauannya yang mahu mahu calon Pakatan Harapan itu 'membaling bom atom' ke atas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak jika beliau menang pada 18 Jun ini.

"Ini sebagai gurau senda yang amat diperlukan untuk membantu kita menghadapi kegilaan politik Malaysia," katanya kepada Malaysiakini.

Secara teknikal, beliau yang juga adalah ahli Parlimen Pandan berkata bahawa untuk membunuh, seseorang tidak perlu menggunakan bahan letupan yang rumit seperti bom atom.

"Lagipun kita semua tahu bahawa C4 cukup untuk tugas itu," katanya.

C-4 adalah bahan letupan plastik yang dikenali sebahagian besar rakyat negara ini berikutan pembunuhan ngeri warga Mongolia Altantuya Shaariibuu yang ditembak dan badannya kemudian diletupkan.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata beliau memberitahu hadirin di satu ceramah di Kuala Kangsar bahawa BN dan Umno sering melabel calon AMANAH Dr Ahmad Termizi Ramli (atas, kanan) sebagai orang suruhan DAP.

Merujuk logo DAP, pemimpin PKR itu berkata, beliau berucap tentang bagaimana pengkritik mendakwa bahawa calon berkenaan akan "duduk di atas roket dan pergi ke mana saja yang dibawa oleh roket itu".

"Saya kata Termizi lebih baik daripada roket.

"Kerana dia seorang ahli fizik nuklear dan kita mahu hantar dia masuk parliamen, kita mahu dia baling ‘atom bom’ ke atas Najib sebelah sana, mesti meletup,” katanya.

Dalam nada serius, Rafizi berharap polis akan melihat kata-katanya itu sebagai gurauan dan bukannnya ancaman untuk meletupkan perdana menteri.

"Jika tidak perbicaraan mahkamah akan jadi lebih lucu lagi," katanya.

Pagi ini, seorang penduduk tempatan memberitahu pemberita bahawa beberapa laporan polis telah dibuat berhubung kenyataan pemimpin PKR itu semalam.


Mohamad Halim Mohamad Ali, 37, berkata, dia dan tiga yang lain membuat laporan di pelbagai balai polis, dan banyak lagi dijangka akan difailkan.

Ulasan saya, adakah Rafizi sudah gila? Bolehkah membunuh orang diaggap sebagai satu gurauan? Apa nak jadi dengan ahli parlimen pondan ini. Maaf tersasul, ahli parlimen pandan ini. Nak bergurau pun takkan sampai suruh calon Amanah baling bom kepada PM. itu sudah gurauan yang melampau.

PKR kena cek mental rafizi sama ada dia masih waras atau sudah gila bila dia bergurau begitu.

MAHATHIR SUDAH HILANG AKAL?

Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menyifatkan tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad berkongsi pentas dengan DAP dan berkempen untuk calon Parti Amanah Negara (Amanah) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar sebagai tidak masuk akal.

Katanya, tindakan bekas Perdana Menteri itu juga dilihat tidak konsisten dengan pendiriannya yang mana selama ini tidak pernah menyokong DAP.

"Bagi saya, Amanah itu adalah DAP dan dalam sepanjang karier politik saya, saya tidak pernah dengar Tun Mahathir menyokong DAP, tapi semalam beliau berada di atas pentas Amanah, menidakkan parti-parti pembangkang yang lain untuk menyokong Amanah.

"Hari ini saya difahamkan beliau berada di Kuala Kangsar (untuk berkempen di sana) dan kalau isunya yang dibangkitkan sama sahaja, seperti semalam (di Sungai Besar, saya rasa ramai yang sudah tahu pun," katanya kepada pemberita selepas melawat dan bertemu masyarakat Cina di Kampung Baru Kian Sit, Sekinchan, di sini semalam.


Semalam, Dr Mahathir berada di Sekinchan, di sini dan mengisytiharkan sokongannya kepada calon Amanah dalam PRK Sungai Besar, Azhar Abdul Shukur serta menggunakan pentas DAP berkempen untuk calon tersebut.

Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan berkata hala tuju Dr Mahathir juga tidak jelas dengan pelbagai kenyataannya lebih tertumpu untuk menyerang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurutnya, hujah-hujah Dr Mahathir itu tidak akan mempengaruhi pengundi sama ada di Sungai Besar atau Kuala Kangsar kerana perkara penting yang hendak diputuskan adalah mengenai masa depan kedua-dua kawasan tersebut.

Pandangan Hishammuddin itu turut dikongsi Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron yang berpendapat tindakan Dr Mahathir itu bertentangan dengan prinsip yang pernah dipegangnya selama 22 tahun memimpin UMNO dan Barisan Nasional.

Katanya, semasa memimpin parti, Dr Mahathir dahulu menekankan tentang kepatuhan kepada pemimpin tetapi sebaliknya hari ini beliau telah melakukan sebaliknya.

"Saya ingin beritahu kepada Tun Dr Mahathir, beliau kuat satu ketika dahulu, adalah kerana kita menyokong beliau yang mana penyokongnya adalah kita pada hari ini.

"Jadi saya sebagai orang muda ingin mengingatkan Tun M supaya berhenti daripada buat kerja yang kita anggap, sebagai merosak dan membinasakan apa yang telah dibina sekian lama, cukup-cukuplah," katanya.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pula berkata, Dr Mahathir kini boleh dianggap sebagai puak pembangkang, justeru tidak perlu lagi mana-mana anggota BN dan UMNO untuk mempertahankan bekas perdana menteri itu.

"Kalau kita boleh serang Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, kalau kita boleh serang pemimpin PKR, sama sahaja taraf Tun Dr Mahathir dengan mereka sekarang," katanya.

DOLLAH KOK LANAS DALAM KENANGANSemalam Tan Sri Abdullah Ahmad (1933-2016) atau Dollah Kok Lanas meninggal dunia. Oleh kerana namanya sama dengan ahli parlimen Kepala Batas 1978, maka Abdullah Ahmad Kepala Batas dikenali sebagai Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) manakala Abdullah Ahmad bekas setpol Tun Razak ini dikenali sebagai Dollah Kok Lanas (DKL).

Di zaman Tun Razak beliau amat berpengaruh. Orang nak jumpa Tun Razak mesti jumpanya terlebih dahulu sebagai tukang tapis. Ada yang boleh beliau selesaikan orang itu tak perlu jumpa Tun Razak menyebabkan ramai yang marah pada Tun Razak kerana tidak dapat menemui Tun Razak.

DKL paling digeruni di zaman Tun Razak yang menyebabkan beliau dibenci. Malah beliau dikatakan menulis ucapan Tun Razak dalam perhimpunan agung Umno 1975 yang menyebut tiga nama sebagai naib presiden Umno yang dikehendaki Tun Razak iaitu Ghabar Baba, Tengku Razaleigh Hamzah dan Dr Mahathir Mohamad. Tindakan ini yang menimbulkan kemarahan calon-calon lain yang bertanding.

Selepas Tun Razak meninggal dunia,  atas desakan golongan lama dalam Umno yang mengatakan Umno diserap dengan komunis, maka Tun Hussein Onn menahan Tiga Abdul (Abdullah Ahmad, Abdullah Majid dan Abdul Samad Ismail) di bawah ISA .

Kesan dari tahanan ISA, DKL lupa nombor kad pengenalannya. Ketika itu saya yang bertugas dengan akhbar Watan mengisi borangnya tanya no kad pengenalannya. Dia lupa nombor kad pengenalannya dan keluarkan kad pengenalannya dari dompetnya sambil berkjata," itu kesan dari ISA".Beliau lahir pada tahun 1933 di Kampung Bandar, Kok Lanas , Kelantan. Isterinya Puan Sri Fauzah Mohamad Darus. Beliau mempunyai 3 anak dan 3 cucu. Pada 22 Februari 1969, Tun Abdul Razak memberi jamuan meraikan perkahwinan beliau di Dewan Banquasi Parlimen. Jamuan perkahwinan pertama dan terakhir dibenarkan berlangsung di Parlimen.

Belajar di Sekolah Melayu Kampung Bandar, Kok Lanas ; Kolej Melayu Kuala Kangsar(Januari 1948-Disember 1954) sedarjah dengan Tun Hanif Omar dan mendapat pendidikan di Universiti Cambridge dan Universiti Harvard (1982-1985). Beliau pernah belajar peringkat PhD di Universiti Malaya (1990-an) tetapi tidak habis kerana dilantik sebagai Duta Khas ke PBB.


Beliau pernah menjadi pengerusi Syarikat Permodalan Kebangsaan (SPK) pada 1987, sebuah syarikat Bumiputera yang mulanya amat berjaya. Syarikat ini menjalankan perniagaan pengangkutan melalui SJ Kumpulan Sdn Bhd dan Nakufreight Sdn Bhd. SPK menjadi pemaju perumahan Bandar Manjalara di Kepong, Selangor.

Semasa di Amerika, beliau mengunjungi Lyndon Baines Johnson, Naib Presiden Amerika Syarikat di Capitol Hill, Washington DC pada Mac 1962. Lyndon adalah satu-satunya Presiden Amerika yang melawat Malaysia, iaitu pada 30 Oktober 1966 semasa Tunku Abdul Rahman Perdana Menteri.

Sekembali dari belajar di Amerika Syarikat ketika berusia 25 tahun, beliau dilantik menjadi ketua Bahagian UMNO Kok Lanas, Kelantan dan Pegawai Khas Tun Razak (1962). Kemudian dilantik menjadi Timbalan Menteri yang pertama di Jabatan Perdana Menteri (Ogos 1974-1976) setelah menang di parlimen Machang. Beliau merupakan bekas setiausaha politik Perdana Menteri Malaysia ke-2, Tun Abdul Razak sejak Oktober 1973. Abdullah bekerja dengan Tun Razak selama 14 tahun dari 1962 hingga 1976. Beliau menjadi ahli Parlimen Machang (1974-1978). Dalam pilihan raya umum 1986, Dr Mahathir meminta beliau bertanding di kerusi parlimen Kok Lanas, Kelantan dan menang (1986-1990).

Abdullah Ahmad pernah merengkok di penjara selama lima tahun di bawah ISA (Julai 1976- 22 Julai 1981) di zaman pentadbiran Tun Hussein Onn kerana dipercayai terbabit dengan anasir subversif - komunis. Menteri Dalam Negeri ketika itu ialah Tan Sri Ghazali Shafie. Beliau ditahan di bawah ISA bersama Kassim Ahmad (7 tahun), Syed Husin Ali (7 tahun) dan Abdullah Majid (4 tahun) dan Tan Sri Abdul Samad Ismail . Ketika itu terdapat 900 tahanan ISA yang terbabit dengan komunis. Beberapa pemimpin UMNO cuba menyelamatkan beliau dari ditahan di bawah ISA seperti Dr Mahathir Mohamad , Ghafar Baba,Musa Hitam,Abdul Rahman Ya'kub danSyed Nasir Syed Ismail . Pada Februari 1977 sepatutnya Abdullah Ahmad dan Abdullah Majid mengadakan sesi pengakuan di televisyen berhubung pembabitan mereka dengan komunis.

Ramai yang dibebaskan ketika Dr Mahathir Mohamad mula dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-5 pada Julai 1981.  Selepas dibebaskan dari tahanan politik, beliau menulis artikel dan buku termasuk yang 'menghentam balas' terhadap Ghazali Shafie. Ghazali Shafie atau 'King Ghaz' atau 'Ghulam' cukup tegas terhadap komunis dan berusaha menjadi Timbalan Perdana Menteri. Ghazali Shafie dari golongan tua sementara DKL dari golongan muda.

Beliau terkenal dengan isu Ketuanan Melayu yang disampaikan pada 30 Ogos 1986 di Institute of International Affairs, Singapura . Semua orang Melayu terutama UMNO menerima konsep Ketuanan Melayu sementara bukan Melayu menidakkannya . Gerakan dan Lee Lam Thye dari DAP meminta kerajaan mengenakan tindakan terhadap Abdullah. 'Malay Dominance' disalah terjemah sebagai 'Ketuanan Melayu'.


Apabila beliau kalah dalam pilihan raya umum, Dr Mahathir Mohamad melantik Abdullah Ahmad menjadi duta khas ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu selama 2 tahun. Di New York beliau menulis dua buah buku berkaitan dengan mentornya Tun Abdul Razak.

Jawatan terakhirnya adalah sebagai Ketua Pengarang Kumpulan The New Straits Times dan Berita Harian (2002-2003). Pada November 2003 beliau dipecat dari jawatan itu oleh Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana mengkritik pemerintahan feudal di Arab Saudi. Tempat beliau diganti oleh Datuk Ahmad Abd Talib danKalimullah Masheerul Hassan . Beliau dipecat ketika Abdullah Ahmad berada di Hong Kong.Ketika Abdullah menerajui Institut Kajian Politik dan Ekonomi (Ikape) dan menganjurkan ceramah Tun Dr Mahathir Mohamad. Rakaman DVD kecaman Tun Dr Mahathir terhadap Abdullah Ahmad Badawi tersebar luas. Oleh kerana namanya sama dengan PM Abdullah Ahmad Badawi, maka beliau lebih gemar memanggil PM sebagai Badawi sahaja. Beliau berkhidmat dengan Abdullah Ahmad Badawi sebagai PM selama 21 hari sahaja. Sejak itu beliau banyak mengatur program menjemput Tun Dr Mahathir di pentas tertentu untuk memberi ceramah seperti pada 10 November 2005.

Pada 26 Julai 2006 beliau dan Ibrahim Ali menganjurkan syarahan Tun Dr Mahathir Mohamad di Kota Bharu, Kelantan. Dr Mahathir dijemput oleh Majlis Tindakan Rakyat Kelantan yang dipengerusikan oleh Dato Ibrahim Ali. Dikatakan Dato’ Nik Sapeia Nik Yusoff telah menyembur spray pemedih mata ke muka Tun Dr Mahathir diLapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu, Kelantan. Perebutan menjadi penganjur antara Ibrahim Ali dengan Nik Sapiea menjadi punca mata Tun Dr Mahathir disembur dengan gas pemedih mata.

Wartawan The Sun, Malaysia menganggap Abdullah Ahmad mempunyai 9 nyawa kerana peranan dan tulisannya masih diperlukan dari era Tun Razak, Dr Mahathir dan Abdullah Ahmad Badawi. Beliau merupakan seorang yang cukup berstail dalam penulisan profail politik Malaysia semasa. Tulisannya pernah menimbulkan kerumitan hubungan diplomatik Malaysia-Arab Saudi. Beliau juga dilihat sebagai pengampu Tun Dr Mahathir Mohamad malah dianggap sebagai "budak jahat" oleh musuhnya. Beliau dianggap 'pengimbang' pengaruh Tengku Razaleigh Hamzah di Malaysia khususnya di Kelantan. Perpecahan dan pergeseran pemimpin UMNOKelantan menyebabkan kerajaan PAS dapat didirikan di Kelantan pada tahun 1990.Alfatihah untuk DKL.