Rabu, November 07, 2018

PKR DI AMBANG PERPECAHAN APABILA BALUN SESAMA SENDIRI?PETALING JAYA 7 Nov. - Lawatan Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail ke Sarawak menjelang pemilihan terakhir parti berkenaan Sabtu ini dipertikai.

Ahli Jawatankuasa Pusat PKR, Latheefa Koya berkata, lawatan berkenaan tidak wajar dan sangat dipersoalkan, kerana beberapa isu membabitkan bahagian berkenaan.


Peguam PKR itu berkata, antaranya Ahli Parlimen Julau, Larry Sng sendiri kini sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), selain pertambahan mendadak ahli di kawasan itu kepada 13,000 orang.

Pertambahan mendadak keahlian itu, kata beliau, menjadi Julau merupakan kawasan bagi ramai ahli PKR dan mampu menentukan keputusan atau `King Maker’ pemilihan.

Pada masa yang sama Sng, kata Latheefa, turut secara terbuka mengumumkan kesetiaannya kepada kem yang diketuai Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli.

Dalam satu kenyataan hari ini, Latheefa berkata Wan Azizah, yang juga timbalan perdana menteri dilihat bersama pula bergambar dengan Sng semasa lawatannya.

“Tiada alasan yang dapat difikirkan mengapa lawatan Wan Azizah mesti dibuat menjelang pemilihan PKR di Sarawak. Kenapa timbalan perdana menteri tidak melawat selepas pemilihan parti?”

Beliau mendakwa lawatan Wan Azizah juga melibatkan kedudukannya dan aset kerajaan, dengan menyatakan Wan Azizah mengumumkan peruntukan RM100,000 untuk jalan di Julau.

“Ini diumumkan dengan kehadiran Sng, yang juga calon di bahagian Julau dan jawatankuasa pusat parti.

“Dalam keadaan ini, penting bagi timbalan perdana menteri menerangkan sebab lawatannya ke Julau menjelang pemilihan PKR Sarawak. Orang ramai berhak tahu,” katanya.


MENTERI,TIMBALAN MENTERI DAN SETIAUSAHA POLITIK PH SOMBONG?

KUALA LUMPUR: Sudah enam bulan Pakatan Harapan (PH) menjadi kerajaan pusat. Namun demikian bukan senang mahu berurusan dengan menteri, timbalan menteri dan setiausaha politik PH.

Berdasarkan pengalaman saya, mereka mudah ditemui di parlimen tetapi amat payah nak dapatkan temujanji di pejabat. Maklumlah mereka sibuk.

Saya pernah temui seorang menteri PH di parlimen. Bukan main ramah dia. Bila nak buat temujanji dengannya dia suruh hubungi pegawainya. Dah dua bulan minta tarikh, sampai sekarang belum dapat temui menteri berkenaan.

Ada pula timbalan menteri yang ditemui di parlimen beri nombor handphonenya. Bila whatsapp beliau untuk temuinya dia hanya baca whatsapp tapi tak pernah jawab whatsapp. Lebih baik tak payah beri nombor telefon kepada wartawan seperti saya.

Saya puji Datuk Saifuddin Nasution Ismail yang terus jawab whatsapp saya dan dapat temuinya di pejabatnya pada keesokan harinya.

Ada orang yang baru jadi setiausaha politik tak pernah jawab whatsapp. Minta nombor handphone setiausaha akhbar untuk interbiu menteri pun tidak diberinya. Baru jadi setiausaha politik dah sombong. Rosak menteri dapat setiausaha politik macam ini.

Tapi bukan semua setiausaha politik tidak mesra wartawan. Ada yang mesra macam Zahid Mat Arip, Abu Bakar Yahya, Datuk Dahlan Maamor dan Pritchard. Mereka amat mesra kerana jika mereka sombong nama baik boss mereka yang terjejas.

Saya berharap selepas membaca berita ini semua menteri, timbalan menteri dan setiausaha politik jangan takut temui rakyat walaupun tak kenal. Mereka ada hajat supaya urusan mereka diselesaikan. Soal berjaya atau tidak hajat mereka ditunaikan itu soal kedua. Soal pertama jumpalah mereka dengan niat untuk menolong kerana rakyat pilih mereka dalam PRU lalu untuk berkhidmat kepada rakyat.