Isnin, Mac 28, 2016

ALONG DILANTIK AJK PESAT SELEPAS TARIK DIRI TANDING PRESIDEN

Mohd Hazarul Ifdaz bin Dato Rahim,32, yang buat kejutan menarik diri dari pertandingan Presiden Persatuan Anak Terengganu di Selangor dan Wilayah Persekutuan (PESAT) di saat saat akhir   terus dilantik oleh Presiden PESAT sebagai ahli jawatankuasa PESAT.

Dato Ir Wan Husin Wan Embong yang membuat pengumuman itu di akhir mesyuarat agung PESAT,  memenangi jawatan Presiden PESAT buat penggal kedua. Beliau mendapat 202 undi mengalahkan pakar motivasi terkenal, Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad yang mendapat 71 undi. 12 orang tidak mengundi daripada 285 orang perwakilan.

Sebelum itu Hazarul yang dikenali sebagai Along menarik diri kerana dua lagi calon Presiden, Dr Tg Asmadi dan Dato Shamsuddin Ismail menyuruh beliau menarik diri. Dr Tg Asmadi beregu dengan Dato Shamsuddin bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden PESAT menentang penyandang Dato Ir Wan Husin Wan Embong dan Sham Aziz.

Along berjiwa besar menarik diri di saat saat akhir kerana tidak mahu undi calon grup komuniti anak perantau berpecah dua. Yang menjadi persoalan kenapa Dr Tg Asmadi mendapat 71 undi sahaja sedangkan dalam grup wasap Hijrah Silaratulrahim mendakwa kononnya beliau mendapat sokongan seramai 298 orang.

Kenapa 227 orang tak mengundi Dr Tg Asmadi atau adakah mereka tidak hadiri mesyuarat agung PESAT? Grup komuniti mendakwa mereka bayar yuran ahli seumur hidup seramai 139 orang jadi kenapa Dr Tg Asmadi tak dapat 139 undi? Di mana 68 orang ini pergi? Adakah 68 orang tidak hadir? Atau adakah 68 orang ini hadir tapi tidak mengundi Dr Tg Asmadi?Seperti kata Naib Presiden PESAT, Dato Ahmad Mustafa, tradisi PESAT kena bermula dari bawah. Duduk dahulu sebagai ahli jawatankuasa kemudian baru menapak ke jawatan naib presiden, timbalan presiden dan presiden. Katanya, jangan langgar presiden dari luar kerana itu bukan budaya PESAT. Apatah lagi majoriti yang hadiri mesyuarat agong meluat tengok penyokong Dr Tg Asmadi memakai t shirt merah.

Tahniah kepada barisan baru PESAT. Semoga PESAT terus maju dan lebih merakyatkan lagi aktiviti PESAT untuk semua lapisan ahli PESAT. Dengan terlantiknya Along sebagai AJK PESAT, ia membuktikan bahawa PESAT tidak dikuasai oleh mana mana parti politik.