Ahad, September 26, 2010

P.RAMLEE BOLEH MAIN SEMUA ALAT MUZIK


Malam tadi bersama dua rakan, Yusfa dan Sam, kami hadiri majlis perasmian Restoran Sekinchan Ikan Bakar di Sri Gombak.Restoran ini adalah cawangan kedua selepas Setiawangsa. Malam tadi ramai yang datang makan free termasuk sebuah bas dari Sekinchan yang penuh dengan ibu-ibu tunggal dan anak-anak yatim.

Dari situ kami ke rumah terbuka Rela di Batu Caves tetapi majlis dah habis tapi pegawai rela yang juga Tok Empat Gombak Batu 14 sempat kami temui. Sedang bersembang dengan Tok Empat, datang Pak Adam Jailani yang merupakan peminat setia Tan Sri P. Ramlee.

Berusia 64 tahun, Pak Adam pernah bekerja di sebuah restoran di Singapura ketika berusia 16 tahun. Di restoran ini dia mengenali P. Ramlee dan Saloma. Selepas itu beliau bekerja di Pulau Panjang, Singapura di restoran lain. Di situ sekali lagi beliau bertemu dengan P. Ramlee yang terkejut dia sudah bekerja di restoran lain pula.

Pada tahun 60an, beliau berhijrah ke Klang dan bekerja dengan sebuah fun fair. Di malam akhir fun fair, P. Ramlee datang menyanyi bersama Saloma. P. Ramlee terkejut melihat Pak Adam bekerja di situ. Selepas berhenti bekerja di Klang, beliau balik kampongnya, Jelebu dan masih bekerja dengan fun fair. Sekali lagi beliau terserempak dengan P. Ramlee yang datang menyanyi di fun fair itu.

"Saya di Singapura, kamu di Singapura. Saya pergi Kelang, kamu ada di Kelang. Saya ke Jelebu, kamu ada di Jelebu," kata P. Ramlee kepada Pak Adam. Pak Adam yang meminati P. ramlee suka karaoke dan menyanyi lagu 60an. Suatu hari seorang dj memberitahunya Pak Adam lebih sesuai menyanyi lagu P. Ramlee dalam pertandingan yang mana beliau kalah.

Selepas menyanyi lagu P. ramlee, beliau selalu menang dalam pertandingan menyanyi lagu P. Ramlee peringkat negeri Selangor dan sebagainya. Wajahnya yang sekali imbas macam P. Ramlee menyebabkan orang memanggilnya P. Ramlee.

Pak Adam menyangkal dakwaan Datuk Ahmad Nawab dalam akhbar tiga hari lepas bahawa P. Ramlee hanya pandai main piano.Ahmad Nawab mendakwa P. Ramlee tidak pandai main saksofon. Pak Adam berkata ini semua tidak benar kerana P. Ramlee pandai main semua alat muzik.

Pak Adam pernah bekerja di kapal korek dan bekas ADUN MIC pernah bekerja sekapal dengannya. Selepas lombong bijih timah dituup, beliau bekerja di fun fair di mana apabila pengurusnya, seorang Melayu meninggal dunia, maka Pak Adam yang jadi pengurus. Beliau yang menguruskan permit dengan pejabat daerah, polis dan majlis daerah.

Memang seronok mendengar pengalaman Pak Adam bekerja dengan fun fair yang mana beliau sudah masak dengan kerenah polis, orang majlis daerah dan orang perbendaharaan negeri. Beliau pernah bekerja dengan depoh bas RAPID sebagai pengisi minyak bas dari jam 12 malam hingga 6 pagi setiap hari. Apabila beliau dipatuk ular ketika sedang bekerja, beliau berhenti kerja dan kini beliau mendapat pencen bulanan Perkeso sebanyak RM600 sebulan.

Sayangnya Pak Adam kepada P. Ramlee hinggakan rumahnya diberi nama Teratak P. Ramlee yang terletak di Batu Caves.