Rabu, September 28, 2016

IDE TIDAK PERLU MELAGA-LAGAKAN ANTARA ZAHID DENGAN HISHAMUDDINTimbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi 'bersyukur' berikutan satu kajian mendapati Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dipilih sebagai calon pilihan utama untuk menggantikan perdana menteri.

Bagaimanapun di dalam undian tersebut Hishammuddin yang juga naib presiden Umno hanya mengatasi Zahid dengan peratusan terlalu kecil, iaitu sebanyak satu peratus.

“Alhamdulillah Hisham lebih popular 1 peratus,” kata Zahid seperti dilapor portal Majlis Ahli Parlimen BN (BNBBC).

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas merasmikan Multaqa Ekonomi Majlis Perundingan Islam (MPI) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Zahid diminta mengulas kajian dijalankan badan pemikir kerajaan negeri Selangor, Institut Darul Ehsan (IDE) di sekitar negeri itu bermula 26 hingga 30 Ogos lalu.

Kajian itu menunjukkan 32 peratus daripada responden menyokong Hishamuddin sebagai pengganti Datuk Seri Najib Razak manakala 31 peratus lagi memilih Zahid.

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin Abu Bakar berada di tangga ketiga dengan memperolehi 28 peratus undian.

Keputusan kaji selidik itu dibentangkan di sebuah hotel di Shah Alam semalam oleh Timbalan Pengerusi IDE, Profesor Datuk Mohammad Redzuan Othman.

Pecahan lebih terperinci daripada responden mengikut lingkungan umur menunjukkan Hishamuddin paling popular di kalangan kumpulan berumur 31 hingga 50 tahun.

Zahid pula lebih popular di kalangan mereka yang berumur atas 51 tahun, manakala Khairy paling popular di kalangan belia berusia 21 hingga 30 tahun.


Ulasan saya, IDE sudah tidak ada idea sehingga tergamak melaga-lagakan Zahid dengan Hishamuddin untuk jawatan Presiden Umno. Sekarang ikut tradisi pemangku timbalan presiden, Zahid Hamidi akan menjadi PM apabila Najib bersara dari politik.


Oleh itu IDE tidak perlu menjalankan kajian kerana Zahid yang memangku jawatan Timbalan Presiden Umno yang akan menjadi PM baharu. Apa motif IDE mengadakan kajian seumpama ini selain dari mahu melaga-lagakan antara dua tokoh, Zahid dan Hishamuddin.


Zahid adalah bekas ketua pemuda ketika Hishamuddin menjadi naib ketua pemuda. Oleh itu Hishamuddin yang dijangka mengambilalih kerusi timbalan presiden apabila Zahid menjadi Presiden Umno selepas PRU akan datang. Jadi tidak timbul isu Hishamuddin akan menggantikan Najib.


Hasil keputusan PRU pada tahun 2018 akan menyaksikan Najib berundur dan beri laluan kepada Zahid.,Maka Zahid adalah pilihan yang tepat untuk menggantikan Najib.
ZAHARIN KENA TARIK BALIK POSTING FACEBOOKNYAPetang semalam Datuk Zaharin Mohd Yasin telah menulis posting mengenai projek Bandar Baharu Kuala Nerus dalam Facebooknya. Kebetulan ketika beliau menghantar postingnya itu, saya ada di sisi beliau dengan Yusof Merah, Hidayat Fansuri, Shahbudin Embun, Datuk Yusof Chemor, Roslay Raffaie, Datuk Azman dan Datuk Johan Che Pa di kafe Sepiring di Sunway Putra Mall.

Posting beliau berbunyi seperti berikut: "Nak salah siapa? Di Trengganu sebuah negeri Melayu tetapi sebuah syarikat Cina diberikan projek PFI membangunkan projek Bandar Baru Kuala Nerus dengan harga RM600juta.. Khabarnya nama syarikat ialah Lizzi dari Ipoh. lepas itu pemimpin UMNO Trengganu menjerit 'Hidup Melayu' Jangan hipokrit dan menipu Melayu."

Posting itu menjadi viral dan heboh di Terengganu seolah-olah ada ahli politik yang mahu menjatuhkan MB, Ahmad Razif Abdul Rahman yang memberi info kepada Zaharin sedangkan projek ini sudah lama dan bukannya baru dilaksanakan. Projek ini dirancang pada zaman bekas MB lagi, Datuk Seri Ahmad Said dan ia adalah arahan dari atas.

Ia bukan projek tender biasa tetapi projek PFI (Private Fund Inisiative) di mana kontraktornya mengeluarkan modal sendiri dan apabila projek itu siap baru syarikat berkenaan dapat bayaran dari kerajaan negeri. Tuduhan Zaharin yang mengatakan syarikat Lizi yang dapat projek itu adalah tidak benar.

Projek itu diberi kepada Casa Hartamas syarikat 100 peratus Melayu.Macam biasa orang Cina di belakangnya Liu bekas partner Lizzi. Jadi ia bukan syarikat Lizzi. Ia adalah syarikat Liu. Ia bukan tender biasa. Mana ada orang Melayu mampu jalankan PFI tanpa sokongan orang Cina?

Di Kemaman kontraktor kelas F jual projek kepada Ong orang kuat MCA. Ong bukan orang Cina? kalau projek RM200,000 orang Melayu tak mampu buat, apatah lagi projek RM600 juta. Mana ada orang Melayu mampu. Sebab itu ia disub kepada Liu.


Oleh kerana tuduhan Zaharin tidak tepat maka sewajarlah Zaharin menarik balik posting tersebut sebelum Lizzi menyaman beliau. Liu sudah lama berpecah dengan Lizzi dan Liu tiada kaitan dengan Lizzi lagi.

SIAPA KATA ZAHID TIDAK LANCAR BAHASA INGGERIS?Hari ini tokoh baru dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengungkitkan kononnya Bahasa Inggeris Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak lancar dalam Malaysiakini.

Saya telah mendengar ucapan Zahid dalam you tube. Bagi saya, tidak timbul soal beliau tidak lancar membaca teks dalam bahasa Inggeris cuma loghat Jawanya masih ada walaupun berucap dalam Bahasa Inggeris.

Oleh itu ia bukanlah kesalahan yang besar kerana mesejnya jelas boleh difahami oleh ahli-ahli persidangan UNGA itu. Sepatutnya kita puji Zahid walaupun beliau bukanlah lulusan dari Oxford University tetapi beliau mampu berucap dalam Bahasa Inggeris. Zahid bukan seperti TPM lain yang pernah belajar di sekolah Inggeris sebaliknya beliau bersekolah agama Sekolah Agama Izudin Shah di Ipoh.

Kalau beliau bersekolah Inggeris tapi tak lancar bercakap bahasa Inggeris barulah boleh beliau dianggap tidak fasih berbahasa Inggeris. Dalam sidang media, beliau selalu menjawab soalan dalam Bahasa Inggeris. Ini menunjukkan Zahid mampu berbahasa Inggeris dan tak perlulah Syed Saddiq menyuruh beliau ambil kelas Bahasa Inggeris. Siapa kamu nak ajar Zahid, Syed Saddiq?

Budak hingusan seperti Syed Saddiq tampil kononya menasihatkan  TPM untuk belajar bahasa Inggeris, wahai Syed Saddiq kamu siapa untuk mengajar seorang Timbalan Perdana Menteri, ketika kamu masih hingusan dan mungkin masih memakai lampin  TPM sudah bergelar ahli parlimen ketika kamu mula bersekolah tadika TPM sudah menjadi pengerusi Bank Simpanan Nasional dan ketika kamu baru masuk sekolah rendah beliau telah terdedah dengan dunia politik antarabangsa.

Siapa kamu nak menasihatkan  TPM? saya rasa kamu yang perlu pergi belajar ilmu dan adab menghormati orang yang lebih tua dari kamu dan cara menghormati seorang pemimpin.

Apa gunanya fasih berbahasa inggeris jika tiada ilmu dan adab? apa gunanya akal jika tidak mahu menggunakannya. Inikah anak muda yang PPBM mahu banggakan, anak muda yang tidak beradab?

Apa perlunya nasihat dari seorang kaki kelab dan kaki joget seperti syed saddiq, saya harap  TPM janganlah
layan seorang kaki kelab seperti Saddiq ini, mungkin ketika beliau mengeluarkan kenyataan ini beliau sedang mabuk atau pun sedang berseronok di kelab-kelab malam.

Akhir kalam, nasihat saya kepada saddiq habiskan sekolah kamu dahulu dan belajar ilmu serta adab bagaimana menghormati orang sebelum ingin memberi nasihat kepada orang yang lebih tua dari kamu.

Orang Jawa memang tidak hilang slang Jawa seperti mana orang Kelantan bercakap bahasa Inggeris dengan slang Kelantan. Oleh itu tidak timbul Zahid kurang fasih berbahasa Inggeris.Malah jika kita tengok siri popular Mind Your Language, orang India yang bercakap bahasa Inggeris dalam siri tersebut bercakap dalam slang India yang menyebabkan penonton ketawa.

Nampaknya netizen lebih nampak benda yang remeh dari segi sebutan sedangkan isi kandungan ucapan Zahid di perhimpunan UNGA itu yang wajar diulas.