Rabu, Mei 17, 2017

DAHULU TAN SRI RASHID PUN MACAI BNKUALA LUMPUR: Bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman memberi amaran kepada Pengerusi SPR, Datuk Seri Mohd. Hashim Abdullah agar tidak menjadikan suruhanjaya sebagai 'macai' BN.

Abdul Rashid yang kini merupakan salah seorang naib presiden Parti Bersatu Pribumi Malaysia (BERSATU) berkata demikian dalam kenyataan bersama dengan Ahli Biro Politik PKR R Sivarasa, Ketua Penerangan Parti Amanah Negara Khalid Abdul Samad dan Naib Pengerusi DAP Teresa Kok.

"Kita sedar tekanan yang sedang dihadapi SPR dari parti pemerintah untuk memastikan BN kembali berkuasa pada pilihan raya umum ke-14.

"Tetapi SPR, sebagai badan yang bertanggungjawab untuk proses pilihan raya yang demokratik harus dan tidak boleh menjadi 'macai' BN dengan melanggar Perlembagaan Persekutuan yang memerlukan suruhanjaya itu mendapat kepercayaan orang ramai," kata mereka.

Bekas pengerusi SPR dan tiga ahli parlimen itu turut mengkritik Mohd Hashim kerana memperlekehkan pembangkang.

"Semua komunikasi bertulis kami kepadanya diabaikan.

"Jelas sekali, beliau menjadi pengerusi pilihan raya paling tidak profesional dalam sejarah SPR dan secara tidak langsung mempersendakan kedudukan SPR sebagai sebuah suruhanjaya bebas dan adil kepada agensi yang semata-mata yang patuh kepada arahan perdana menteri," tambahnya.

Ulasan saya, ketika Rashid jadi Pengerusi SPR pun beliau adalah macai BN juga. Ketika itu beliau ubah persempadan kawasan parlimen Segambut yang dibuat khusus untuk Umno tetapi Pengerusi BN, Tun Dr Mahathir Mohamad mahu kerusi Segambut diberi kepada MCA.

Kenapa beliau tidak letak jawatan ketika itu jika beliau benar benar ada prinsip. Sebaliknya beliau kekal memegang jawatan Pengerusi SPR sehingga bersara. Oleh itu sebelum menuduh Hashim sebagai macai BN, cerminlah diri sendiri terlebih dahulu.

MUSTAFAR GAGAL HAPUSKAN RASUAH DI IMIGRESENSEPANG 16 Mei - Jabatan Imigresen terkejut berhubung kenyataan Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kedah, Datuk Mohd. Fauzi Mohamad yang mendakwa jabatan itu tidak memberikan kerjasama me­nyalurkan maklumat berhubung kes rasuah membabitkan pegawai dan anggota imigresen.


Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, beliau sendiri yang menyalurkan maklumat berhubung penyalahgunaan kuasa oleh anggotanya kepada SPRM membabitkan sindiket pemalsuan permit pegawai dagang.

Tegasnya, Jabatan Imigresen sentiasa bekerjasama dengan SPRM dalam usaha memerangi gejala rasuah sejajar dengan matlamat meningkatkan amalan integriti dalam kalangan pegawai dan anggotanya.


“Malah sebelum dilantik sebagai Ketua Pengarah Imigresen saya sendiri merupakan Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, saya sentiasa membawa bersama soal integriti termasuklah berkongsi maklumat dengan agensi penguatkuasaan lain.

“Saya agak hairan dengan kenyataan Mohd. Fauzi. Mungkin beliau tidak tahu bahawa ini meli­batkan penyaluran maklumat antara Ibu pejabat SPRM dengan Ibu pejabat Jabatan Imigresen. Walau bagaimanapun, beliau telah menghubungi saya baru-baru ini dan menyatakan hasrat untuk bersua muka dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Mohd. Fauzi yang mendakwa Jabatan Imigre­sen tidak memberikan kerjasama kepada pihaknya berhubung siasatan kes rasuah RM28 juta membabitkan kelulusan permit pegawai dagang dalam sidang akhbar sempena Majlis Peras­mian Kaunter Visa Ketibaan (VOA) dan Join Ship di sini semalam.

Sebelum ini, Mustafar memberitahu, pihaknya me­nya­lurkan maklumat kepada SPRM sehingga kepada penahanan anggotanya.

Sementara itu, beliau memaklumkan Jabatan Imigresen me­lakukan penjenamaan semula kaunter VOA dan Join Ship dalam usaha menambah baik proses keluar masuk warga asing di Lapa­ngan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Katanya, langkah menaik taraf kaunter VOA dijangka memudahkan urusan kemasukan warga China dan India yang tiba dari Singapura, Thailand dan Indonesia ke negara ini.

“Kemudahan Join Ship pula diberikan kepada anak-anak kapal atau kelasi warga asing yang masuk melalui Malaysia untuk menaiki pelabuhan dalam negara ini,” ujarnya.

Ulasan saya, ini bukti Mustafar Ali gagal mendidik anak buahnya di Jabatan Imigeresen membenci rasuah. Rasuah sudah jadi satu budaya dalam Jabatan Imigeresen. Oleh itu Mustafar Ali perlu ambil tindakan tegas kepada pegawai dan kakitangannya tanpa pilih bulu untuk mela
porkan kepada SPRM jika mereka terbabit dalam rasuah.


JENTERA UMNO SUDAH BERSEDIA HADAPI PRU14

oleh SHAHBUDIN HAJI EMBUN

(sudah disiarkan dalam Berita Harian)
Laungan bersemangat Presiden UMNO,Datuk Seri Najib Tun Razak yang beliau akan membubarkan parlimen pada keesokan harinya semasa memulakan ucapan sempena perayaan ulangtahun UMNO yang ke 71, disambut dengan rasa yakin dan bersemangat oleh ahli-ahli UMNO yang berada di Stadium Bukit Jalil pada 11 Mei yang lalu.
Semboyan yang dibunyikan itu, bukan sekadar untuk menyedapkan hati para penyokong UMNO dan Barisan Nasional umumnya, tetapi membayangkan yang jentera UMNO sudah mula bersedia untuk bertarung mempertahankan maruah agama, bangsa dan negara dalam Pilihan Raya Umum (PRU) yang akan datang ini.
Kita tidak boleh menafikan yang sepanjang 71 tahun yang lampau, UMNO telah melalui pelbagai ujian yang getir dan berdepan dengan ranjau duri yang berbisa. Bahkan ada masanya nakhoda kapal UMNO yang mengemudi pelayaran terpaksa mengharungi ombak dan gelora yang boleh menenggelamkan kapal tersebut.
Segala yang dilalui ini semuanya merupakan satu pengalaman yang akan terus mematang dan mendewasakan UMNO.
Pada malam sambutan itu, Najib Tun Razak dalam ucapannya terus menegaskan lagi bahawa UMNO tidak pernah meninggalkan asas perjuangan parti yang berpaksikan Melayu, Islam dan bumiputera.Dan UMNO juga meletakkan asas perjuangan untuk rakyat.

“Kita berjuang bukan untuk ahli tetapi seluruh rakyat” Begitulah antara kata-kata Najib yang membuktikan bahawa UMNO bukanlah sebuah parti rasis dan akan terus relevan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Pastinya dalamasa seminggu dua ini, akan ada lagi perayaan untuk meraikan ulangtahun UMNO yang ke 71. Tidak salah untuk meraikannya, tetapi apa yang lebih penting, ahli-ahli UMNO perlu jadikan perayaan itu sebagai pembakar semangat untuk terus memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat Malaysia.
Naib Presiden UMNO yang menjalankan tugas-tugas Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, pula menegaskan bahawa pengalaman yang dilalui itu banyak mengajar UMNO untuk kembali bangkit dan menyusun semula gerak kerjanya.

"Pemimpin datang dan pergi, pelbagai gelombang dan cabaran. Malah pernah dicabar dalam dan luar, pernah ditikam luar dan dalam. Tikaman belum lagi reda hingga sekarang walaupun jasa UMNO pada seseorang itu besar. Tetapi UMNO tetap parti yang kukuh dan akan kekal relevan untuk semua pihak," Begitulah antara kata-kata dan luahan Ahmad Zahid semasa ditemuramah oleh Bernama dalam temu bual sempena Hari UMNO ke-71 dalam program Ruang Bicara Khas, yang disiarkan baru-baru ini.
Itu sebabnya dalam keghairahan UMNO menyambut ulangtahun yang ke 71, pastikan juga ahli-ahli UMNO terus berpijak dan mempasakkan diri di bumi realiti. Pujian oleh mereka yang bergelar tukang kipas boleh membuatkan UMNO lalai dan akhirnya tidak melaksanakan tanggungjawab dengan baik untuk menguat dan mengukuhkan parti. Inilah kelemahan yang mesti dijauhi kerana ianya boleh menjadi sebab kepada kegagalan UMNO.

Sebagaimana yang dijelaskan, pengalaman yang lalu adalah sebaik baik guru. Lihat sahaja apa yang berlaku pada PRU-12 dan juga PRU-13 sehinggakan gelaran Tsunami Politik terus menjadi igauan buruk bagi UMNO dan Barisan Nasional. Inilah masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional umumnya menebus kembali kekecewaan yang dirasai pada dua PRU yang lalu.

Namun untuk melaksanakannya memerlukan komitmen yang sangat tinggi dan usaha yang kuat . UMNO di bawah kepimpinan Najib Tun Razak sentiasa bersedia untuk masuk gelanggang dan bertarung dan telah membuktikan tidak getar dengan sebarang cabaran. Apatah lagi semboyan perjuangan juga sudah dibunyikan.Inilah masanya untuk UMNO membuktikan yang parti ini akan terus bangkit dan mengekalkan kecemerlangannya.