Isnin, Oktober 04, 2010

KISAH SEORANG JUTAWAN


Saya ada seorang kawan yang sudah haji berusia 60 tahun baru dapat kawasan balak. Bila dia jual kawasan itu kepada taukeh Cina, dia dapat RM2 juta. Maka kayalah kawan saya ini.

Sejak dia kaya dia sudah lupa kepada kawan-kawan lama yang pernah menghulur duit kepadanya. Masa dia susah naik bas, selalu kawan-kawan hulurnya duit RM50 kepadanya untuk beli rokok dan lain-lain keperluan.Sekarang ini dia masih pakai kereta Gen 2 tapi sudah mula berubah. Dia kata dia mahu beli kereta mercedez compressor pada tahun depan selepas rumahnya yang sedang dibina bernilai RM300 ribu siap nanti.

Jutawan baru ini ada seorang kawan di Kuala Lumpur. Oleh kerana isterinya sakit maka dia suruh kawannya memperkenalkan seorang janda kepadanya. Maka kawannya perkenalkan seorang janda anak dua berumur 35 tahun.

Dalam pada itu semasa kawannya temui jutawan di sebuah hotel di Chow Kit, kawannya bawa isterinya yang berusia 48 tahun. Jutawan ini memang sudah lama kenal isteri kawannya itu. Bila kawannya masuk tandas, maka dia minta nombor handphone isteri kawannya dan hulur duit belanja RM50 kepada isterinya tanpa pengetahuan kawannya itu.

Maka dia selalulah bersms dengan isteri kawannya itu. Dia pandai pujuk perempuan, top up prepaid dan beri duit belanja kepada isteri kawannya itu. Atas sebab-sebab ekonomi yang tidak kukuh, kawannya yang bekerja di Kuala Lumpur itu tidak bawa isteri ke Kuala Lumpur.

Tinggallah isterinya di kampung yang kebetulan sedaerah pula dengan jutawan ini. Maka jutawan ini ambil kesempatan menggoda isteri kawannya itu yang mana suaminya balik kadangkala dua minggu sekali ke kampung.

Sewaktu hari raya dia nak beri RM2,000 kepada isteri kawannya itu atas alasan untuk belanja raya. Isteri kawannya yang pergi temuinya bersama emak saudaranya menolak tawaran itu dan dia hanya beri duit raya sebanyak RM250 kepada isteri kawannya itu.
Katanya, dia beri ikhlas duit raya itu.

Bila rahsia sudah terbongkar maka kawannya itu mengamuklah. Kini jutawan itu tuduh isteri kawannya itu pula yang gatal, minta duit selalu dengannya. Dia kata nak saman isteri kawannya itu. Kawannya kata samanlah isterinya itu supaya rahsianya ada skandal dengan isteri orang terbongkar di mahkamah.Biar semua orang satu daerah tahu.

Dia cerita kepada isteri kawannya itu bahawa suaminya telah memperkenalkan seorang janda kepadanya. Dia kata setiap hari suaminya ajak janda itu berzina sedangkan janda itu bukan mudah menyerah dirinya kepada orang lelaki.

Dia cerita kepada isteri kawannya itu bahawa dia sudah berzina tiga kali dengan janda itu. Isteri kawannya itu nasihati jutawan itu tak baik berzina kerana dia sudah tua sedangkan dia pakai kopiah putih.Dia jawab soal dosa antara dia dengan Tuhan.

Jutawan itu selalu sms kepada isteri kawannya itu ajak dia berzina tetapi isteri kawannya itu masih kuat imannya. Sekarang dia marah kerana duit sudah banyak habis tetapi hajatnya untuk berzina tidak dapat.

Dia tuduh kawannya jahat tetapi siapa yang lebih jahat kerana kawannya tak pernah hantar sms kepada isteri kawannya itu. Dia cerita dia sudah lama tidak dapat bersama isterinya kerana isterinya tidak mahu. Bila dia bawa isterinya ke bilik, isterinya panggil anaknya yang berusia 13 tahun bawa penyapu memukulnya.Maka sudah lama air naik ke kepala dan tidak keluar.

Sebab itulah dia jadi tak keruan. sampai isteri kawan sendiri pun sanggup dia goda. Kawannya tanya janda itu betul ke jutawan itu sudah tiga kali berzina dengannya. Maka janda itu sms kepada jutawan itu marahinya kerana selama ini dia kelentong sahaja.

Jutawan itu mengamuk kerana kerana kawannya itu tanya janda itu sudah berapa kali mereka berzina. Yang pelik sekarang sudah ada banyak wang kenapa perlu berzina di usia senja begini. Sepatutnya nikahilah secara halal. Ini yang susahnya takut kepada isteri.

Maka putuslah persahabatan baik mereka berdua kerana tindakannya menggoda isteri kawan sendiri tidak masuk akal langsung. Dia cuba ambil kesempatan di atas kedudukan tidak stabil kewangan kawannya itu.

Kesimpulannya, bila sudah kaya ingatlah zaman susah. Dahulu dia susah kerana derhaka kepada ayahnya sendiri. Sanggup saman ayahnya di mahkamah kerana harta bila ayahnya nikah lain. Ramai kawannya masa dia susah dulu kini sudah malas berkawan dengannya kerana dia tidak berubah.

Bila jumpa, dia asyik kutuk orang lain yang dapat projek dari kerajaan. Patutnya dia insaf bila dia sudah kaya janganlah kutuk orang kata bangsat kerana rezeki itu tidak akan kekal jika kita berzina. Bila Allah tarik semula rezekinya itu baru dia tahu langit tinggi rendah. Gunakanlah peluang terakhir dari Allah ini untuk kebaikan dan bukannya untuk berzina.