Rabu, Mac 31, 2010

NOH OMAR DILANTIK MENTERI PELAJARAN?


Semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan Model Ekonomi Baru (MEB) di sebuah hotel terkemuka. Ramai yang telah memuji langkah yang diambil oleh Najib untuk menaikkan pendapatan per kapita rakyat.

Seperti kata CEO CIMB, Datuk Nazir Tun Razak, siapa yang akan melaksanakan MEB itu yang penting. Apa sahaja dasar yang diumumkan oleh kerajaan memang bagus tapi pelaksanaan dasar yang menjadi masalah. Oleh itu MEB akan berjaya jika pelaksananya memegang kepada falsafahnya.

Sekembalinya dari Hong Kong baru-baru ini, Najib kata dia akan buat pengumuman penting pada 31 Mac ini. Adakah rombakan kabinet akan dilakukan oleh Najib setelah setahun beliau menjadi Perdana Menteri.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar dikatakan akan menjadi Menteri Pelajaran yang baru. Tan Sri Muhyiddin akan meninggalkan kementerian tersebut untuk menjadi Menteri Kewangan yang baru. Najib yang melepaskan Kementerian Kewangan akan mengambilalih Kementerian Dalam Negeri.

Tempat Datuk Seri Hishamuddin belum pasti ke mana. Tetapi ada beberapa menteri akan digugurkan manakala Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan akan dilantik sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang baru.

Rombakan juga akan melibatkan MCA kerana MCA mendapat Presiden yang baru, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek pada hari Ahad lepas. Beliau mungkin dilantik sebagai Senator dan dilantik Menteri Pengangkutan yang baru menggantikan Datuk Ong Tee Keat yang tewas dalam pertandingan tiga penjuru itu.

Pada masa yang sama Menteri Perumahan dan Kerajaan tempatan, Datuk Chong Ko Ha yang tewas dalam pertandingan timbalan presiden kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Low Tiong Lai dijangka meletakkan jawatan itu memberi laluan kepada Timbalan menteri kewangan, datuk Cheur Ho Cheoung dilantik menteri penuh.

Sama-samalah kita tunggu rombakan kabinet ini untuk melihat siapa yang gugur dan siapa yang naik?Semuanya terletak di tangan Najib untuk menggugurkan mana-mana menteri yang difikirkannya gagal memenuhi piawaian yang digariskannya.