Jumaat, Disember 12, 2008

NAJIB DIJANGKA UMUM CALON ESOK


Teka-teki siapa calon BN bagi pilihan raya kecil parlimen Kuala Terengganu akan terjawab pagi esok apabila Datuk Seri Najib dijangka mengumumkan nama calon dalam satu majlis di Kuala Terengganu esok.

Menurut sumber, Pak Lah telah bersetuju dengan senarai calon yang dikemukakan oleh UMNO Bahagian Kuala Terengganu. Senarai itu telah diserahkan kepada Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Ahmad Said. Ahmad Said telah menyerahkan senarai itu kepada Pak Lah dan Pak Lah telah berkata ia akan diumumkan oleh Najib dalam masa terdekat, kemungkinan besar esok.

Walaupun ramai yang melobi menjadi calon, besar kemungkinan Pak Lah memilih sama ada ketua bahagian, Wan Farid atau bekas timbalannya, Che Mat Jusoh. Kebetulan mereka berdua pernah bekerja dengan Pak Lah. Wan Farid sebagai setiausaha politik Pak Lah manakala Che Mat Jusoh adalah pegawai khas Pak Lah.

Jika Wan Farid terpilih sebagai calon, beliau kena letak jawatan Senator dan timbalan menteri dan bekerja kuat untuk menang. Bila menang, dapat dilantik timbalan menteri semula. Tetapi jika dia kalah, dia bukan sahaja hilang jawatan senator malah hilang juga jawatan menteri.

Sebaliknya jika beliau tak terpilih sebagai calon, beliau kekal senator dan timbalan menteri tetapi dia kena bekerja kuat juga untuk memastikan calon BN menang. Jika tidak beliau akan dituduh sebagai sabotaj calon BN kerana beliau bukan calon.

Begitu juga pilihan raya kecil ini amat penting buat Ahmad Said sebagaiu pengerusi perhubungan UMNO Terengganu yang baru. Jika BN menang, rakyat Kuala Terengganu mengesahkan perlantikan Ahmad Said sebagai pengerusi perhubungan sebaliknya jika kalah, ia merupakan petanda yang buruk kepada masa depan politik Ahmad Said.

Walaupun hari penamaan calon ditetapkan 6 Januari 2009, tiga minggu dari sekarang, tetapi langkah BN mengumumkan nama calon lebih awal merupakan langkah yang bijak kerana para pengundi lebih awal dapat mengenali dan bermesra dengan calon BN.