Rabu, November 12, 2008

MUSA ADALAH OBAMA MALAYSIAObama berdarah campuran. Dia bukan berdarah negro tulen. Oleh itu tidak hairanlah dia dapat sokongan dari orang kulit putih untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat kerana emaknya orang kulit putih. Oleh itu saudara mara emaknya yang berkulit putih sudah tentu mahu melihat Obama berada di puncak kuasa.


Oleh itu bila Ong Tee Keat menunggu rakyat Malaysia matang macam rakyat Amerika Syarikat yang boleh menerima Obama sebagai Presiden, saya rasa ia adalah satu tanggapan yang salah. Di Malaysia sudah ramai bukan Melayu tulen yang jadi Perdana Menteri.


Tunku Abdul Rahman yang jadi perdana menteri dari tahun 1957-1990 adalah darah campuran Melayu dan Siam. Orang Siam boleh claim bahawa keturunannya sudah jadi PM Malaysia. Dr. Mahathir Mohamad juga bukan Melayu tulen. Dia ada darah campuran India. Orang India boleh claim orang India sudah jadi PM Malaysia.Pak Lah juga darah campuran Arab. Orang Arab boleh dakwa bahawa orang Arab jadi PM Malaysia.


Malah jika Ong Tee Keat mahu lihat orang Cina pernah jadi orang penting di negara ini,orang Cina pernah dapatnya dulu. Musa Hitam berdarah Cina. Ayah Melayu, emak Cina. Musa adalah Obama jika itu yang dimaksudkan dengan Obama Ong Tee Keat. Tapi dia tak sabar. Jika tidak hari ini dia jadi PM Malaysia jika dia sabar menunggu giliran selama 23 tahun di bawah Dr. Mahathir Mohamad.Oleh itu isu Obama ini tidak perlu digembar-gemburkan oleh Ong Tee Keat.

SHAHRIZAT KENA LAWAN RAFIDAHShahrizat perlu ambil tindakan tegas menentang Rafidah pada Mac depan walaupun exco wanita bersetuju dengan pelan peralihan kuasa di antara Shahrizat dengan Rafidah pada Jun tahun depan.


Jika dia tidak tentang Rafidah, Kamalia Ibrahim akan menentangnya untuk jawatan naib ketua wanita. Para penyokong Shahrizat yang sudah mencalonkan beliau untuk tanding ketua wanita sudah tentu kecewa dengan sikap bacul Shahrizat dan akan mengundi Kamalia.


Oleh itu Shahrizat perlu lawan Rafidah. Beliau jangan bimbang kerana beliau akan dapat sokongan jitu untuk mengalahkan Rafidah. Pendedahan Aishah Ghani bahawa mungkin Rafidah berhasrat jadi menteri selepas Najib Razak jadi Perdana Menteri, tak payahlah. Cukuplah jadi menteri. Sebaliknya jika Shahrizat menang ketua wanita, beliau mungkin dilantik senator dan menteri.


Biarlah kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat dikembalikan kepada UMNO supaya peruntukan kementerian dapat disalurkan kepada wanita UMNO. Sejak kerusi itu diberi kepada MCA, wanita UMNO sukar mendapat peruntukan kementerian. Oleh itu bila Najib jadi Perdana Menteri nanti pada April 2009, kembalikan semula kementerian itu kepada UMNO.

KHALED ISYTIHAR PERANGMenteri Pengajian Tinggi, Khaled Nordin merupakan calon Naib Presiden UMNO yang pertama mengisytiharkan perang terhadap politik wang. Katanya, dia tidak akan keluarkan wang kepada para perwakilan yang memintanya.


Sehingga ini, tujuh calon lain masih membisu iaitu Hishamuddin, Dr. Zahid, Dr. Rais, Isa, Syed Hamid dan Shafie. Mereka perlu isytihar perang lagi terhadap politik wang.


Seorang perwakilan dari Sabah call saya petang tadi beritahu dia tak kan undi Khaled. Katanya, Khaled mungkin dapat nombor lapan dari kalangan lapan orang calon naib presiden.


G7 dari Sabah itu beritahu saya, dia sudah habis RM60 ribu untuk tanding ahli jawatan kuasa bahagian dan G7. Jadi apa salahnya dia mahu modalnya semula daripada calon-calon naib presiden. Kalau dari setiap calon naib presiden, dapat RM5 ribu, maknanya dia dah dapat RM40 ribu.


Kita lihat sejauh mana perang Khalid ini membuatkan dia kalah atau menang pada bulan Mac nanti. Ini yang menarik perhatian kita.