Isnin, Mei 29, 2017

NAJIB LEBIH LIBERAL DARI DR MAHATHIRKUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan bahawa beliau tidak boleh dibandingkan dengan bekas anak didiknya, Datuk Seri Najib Razak.

"Jangan bandingkan saya dengan Najib. Saya membenarkan banyak perkara untuk dilaksanakan walaupun terdapat orang yang mencabar saya dalam parti saya.

"Najib memecat orang. Sesiapa yang tidak bersetuju dengan beliau, akan diusir," kata Dr Mahathir dalam satu temubual bersama Financial Times.

Dr Mahathir berkata demikian selepas wartawan Financial Times yang menemubualnya cuba memberitahu bahawa beliau melakukan perkara sama ketika menjadi perdana menteri.

Dakwaan itu dinafikan Dr Mahathir.

Dr Mahathir yang merupakan pengkritik paling lantang Najib turut memberitahu bahawa beliau tidak mencuri wang negara dan berpuas hati dengan gajinya semasa menjadi perdana menteri.

"Saya gembira hidup dengan gaji saya yang mana bagi saya agak besar, lebih daripada cukup untuk keperluan saya," katanya.


Selain itu, perdana menteri keempat Malaysia itu juga berkata, ketika meletakkan jawatan sebagai perdana menteri, negara ini dalam keadaan baik dan sedang menuju sebuah negara maju menjelang 2020.

"Sudah tentu, mereka (penggantinya) tidak dapat mencapai matlamat itu," kata Dr Mahathir lagi.

Perdana menteri didakwa terbabit dalam skandal kewangan 1MDB, dengan wang RM2.6 bilion didakwa didepositkan ke akaun peribadinya.

Bagaimanapun, perdana menteri secara konsisten menafikan dakwaan berkenaan.

Dr Mahathir yang kini pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) menjadi pengkritik pentadbiran Najib sejak 2015.

Dalam usaha untuk menjatuhkan perdana menteri, Dr Mahathir juga mula bekerjasama dengan bekas musuh politiknya dengan menyertai pakatan pembangkang yang terdiri daripada DAP, PKR dan Parti Amanah Negara (AMANAH).


"Apa yang berlaku pada masa lalu bukan lagi menjadi satu masalah.

"Saya bersedia untuk bekerja dengan mereka dan mereka juga bersedia untuk bekerja dengan saya kerana kita mempunyai matlamat yang sama - menumbangkan kerajaan," kata Dr Mahathir lagi.

Ulasan saya, memang Dr Mahathir tidak boleh dibandingkan dengan Najib kerana Najib yang menghapuskan ISA sedangkan Dr Mahathir seringkali menyalahgunakan ISA untuk menahan pengkritiknya seperti Lim Guan Eng, Mat Sabu dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Najib menggubal SOSMA yang dikatakan lebih zalim dari ISA tetapi Najib tidak pernah menggunakan SOSMA untuk menahan musuh politiknya.

Di zaman Najib akhbar bebas mengkritik Najib tetapi kalau akhbar mengkritik Dr Mahathir alamatnya akhbar itu akan dibatalkan permit. Jadi siapa yang lebih liberal? Adakah Dr Mahathir atau Najib?

SYED SADDIQ TIDAK MATANG

KUALA KANGSAR: Ahli Armada PPBM Kuala Kangsar, Mohamed Firdaus Abdul Khader menyifatkan  Ketua Armada PPBM, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tidak matang dan budak hingusan.

Katanya, beliau gagal memberi bukti Cikgu Kamarulzaman yang mengetuai 1,000 ahli PPBM Perak keluar dari parti telah diugut.

"Beliau masih gagal membuktikan ugutan benar benar berlaku dan kali ini beliau menuduh Datuk Hamidah Osman sebagai dalang dan mengarahkan Datuk Hamidah supaya berambus dari PPBM," katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, beliau sebagai pengasas PPBM rasa amat terkilan dengan tindak tanduk dan sikap buruk Syed Saddiq.

"Inilah yang sedang berlaku dalam PPBM akibat mereka yang dipilih memegang jawatan hanyalah berdasarkan kroni," tegas beliau.

Mohamed Firdaus berkata Syed Saddiq hanya seorag budak mentah yang baru keluar dari bangku sekolah dan tiada pengalaman politik tetapi diletakkan di satu kedudukan yang terlalu tinggi untuk bersuara seperti lebih sudu dari kuah.

Katanya, kenyataannya sering gopoh dan terburu buru hanya untuk menyerang dan membuat tuduhan yang tidak berasas.

"Beliau sepatutnya tidak bersikap kurang ajar dan kangsung tudaj nenunjukkan sikap budi bahasa anak Melayu," jelasnya lagi.

Katanya, adakah pihak atasan merestui tindak tanduknya?

"Adakah Tan Sri Muhyiddin yasin menjadikan Syed saddiq sebagai jurucakap mengenai kemelut PPBM di Perak," soalnya.

Katanya, mengapa Muhyiddin masih berdiam diri sehingga hari ini?

"Keadaan ini seolah olah mengsahkan kenyataan selama ini bahawa suara akar umbi langsung tidak dipedulikan oleh pihak pimpinan PPBM," katanya.

Beliau berharap agar kemelut di Perak dapat ditangani secara bijaksana dan berhemah,

"Utamakanlah perjuangan rakyat berbanding kepentingan peribadi seperti kata pepatah jangan belunjur sebelum duduk," tegasnya,