Khamis, Jun 04, 2015

MUHYIDDIN TIADA KEKUATAN?

Sebuah portal news melaporkan ketibaan Muhyiddin Yasin di KLIA malam tadi disambut oleh 50 orang penyokong  manakala seorang blogger terkenal, Shahbudin Husin menulis TPM disambut oleh 200 para penyokongnya.
Beliau mengatakan para penyokong Najib Razak lega kerana Muhyiddin tidak membuat sebarang pengumuman. Timbalan Presiden Umno itu sekadar senyum dan bersalam dengan penyokongnya dan beliau enggan mengulas sebarang pertanyaan media.
Muhyiddin yang baru tiba dari bercuti di Australia menjadi sasaran media selepas Najib memberi kata dua kepada menteri yang tidak menyokongnya dalam isu 1MDB supaya meletakkan jawatan. Muhyiddin diberi fokus oleh media kerana beliau tidak hadiri mesyuarat kabinet Jumaat lalu ketika Najib memberi kata dua tersebut.
Ramai yang melihat seolah-olah Muhyiddin tidak bersetuju dengan isu 1MDB yang membebankan Umno. Malah ahli Umno menyandarkan harapan kepada Muhyiddin untuk menyelamatkan Umno yang sedang nazak. Umno kini bukan sahaja diserang oleh parti pembangkang malah Umno turut diserang oleh ahli Umno yang bosan dengan sikap Najib yang menubuhkan 1MDB sehingga RM42 bilion hilang.
Kemuncaknya apabila bekas PM, Dr Mahathir Mohamad turut menyerang Najib yang dilihat gagal memimpin kerajaan BN. Kata Dr Mahathir, inilah masa terbaik bagi Najib melepaskan jawatan kerana ada masa yang cukup untuk Umno mengubati penyakitnya menjelang PRU 2018.
Skandal 1MDB benar-benar menguji kepimpinan Najib sama ada beliau terus kekal memimpin negara atau berundur di pertengahan penggal. Pemimpin veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah mengatakan jika Najib meletakkan jawatan, masalah tidak juga selesai. Maka sebaik-baiknya Najib terus memimpin Umno sehingga PRU akan datang.
Sebaliknya Dr Mahathir berhujah inilah masa terbaik bagi Najib berundur kerana dalam tempoh tiga tahun ada masa bagi pengganti beliau untuk  mengubati luka yang sedang dihadapi Umno. Ada yang berpendapat sambutan di KLIA malam tadi begitu hambar menunjukkan bahawa Muhyiddin tiada kekuatan untuk menjatuhkan Najib.
Ke mana-mana Najib buat road show, beliau disambut secara besar-besaran dan ia membakar semangat Najib untuk menyerang balas kritikan Dr Mahathir. Sebaliknya Muhyiddin bukannya mahu menjatuhkan Najib. Beliau mahu Umno berada di atas landasan yang betul supaya tidak tergelincir dalam PRU akan datang.
Sudah tentu sambutan hambar terhadap Muhyiddin malam tadi mengecewakan golongan yang mahu melihat gabungan Najib-Muhyiddin retak. Mereka cuba melagakan kedua-dua pemimpin tertinggi Umno. Apa motif mereka menyebarkan video tertutup Muhyiddin kepada orang ramai kalau bukan untuk melagakan Muhyiddin dengan Najib?
Tetapi Muhyiddin tidak mudah terperangkap dengan usaha golongan batu api ini sebaliknya beliau terus tenang. Muhyiddin tidak melatah seperti Musa Hitam yang akhirnya meletakkan jawatan kerana tidak tahan dengan kerenah Dr Mahathir pada tahun 1986.
Bagi Muhyiddin meletakkan jawatan di saat Umno sedang nazak akan mengeruhkan lagi suasana. Jadi beliau perlu membantu Najib menyelesaikan isu 1MDB. B eliau akan menilai sejauh mana pelan pemulihan 1MDB yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan II, Husni Hanazlah dapat memulihkan imej kerajaan BN.
Mungkin bagi Muhyiddin, beliau mahu beri peluang kepada Najib menyelesaikan isu tersebut dalam tempoh enam bulan. Ramai yang menganggap jika Muhyiddin meletakkan jawatan sekarang, Umno semakin hancur. Maka tindakannya berdiam diri dapat menyelamatkan Umno buat seketika.
Muhyiddin popular pada tahun 2008 apabila beliau berani mendesak Pak Lah berundur selepas BN gagal mendapat majoriti dua pertiga. Muhyiddin dibawa masuk Umno oleh bekas Menteri Besar Johor, Othman Saat. Pada tahun 1978, beliau menang bertanding di parlimen Pagoh dan dilantik setiausaha parlimen di Kementerian Wilayah Persekutuan.
Pada tahun 1982, beliau mengejutkan orang ramai kerana sebagai timbalan menteri beliau berjaya mengalahkan guru politiknya, Othman Saat dalam pertandingan Ketua Umno Bahagian Pagoh. Sejarah beliau menentang mentor politiknya menunjukkan Muhyiddin bukan yes man. Kalau sampai masanya dan jika isu 1MDB tidak selesai, Muhyiddin akan menentang Najib bagi jawatan Presiden Umno pada tahun hadapan.
Justru itu Muhyiddin sedang membaca mood ahli-ahli Umno di seluruh negara. Jika kena gayanya maka Muhyiddinlah yang bakal menentang Najib. Kepimpinan Najib tidak pernah teruji kerana beliau selalu menangi jawatan tanpa bertanding. Jawatan Ketua Pemuda pada tahun 1988 menang tanpa bertanding. Malah jawatan Timbalan Presiden pada tahun 2004 pun menang tanpa bertanding dan jawatan Presiden Umno pada tahun 2009 pun menang tanpa bertanding.
Sebaliknya Muhyiddin berani menentang arus seperti yang dilakukannya kepada Othman Saat dan Pak Lah. Oleh itu jika Najib tidak berubah, maka Muhyiddinlah harapan ahli Umno untuk menyelamatkan Malaysia.
Ketika heboh Pak Lah mahu melantik Muhyiddin sebagai timbalannya pada tahun 2003, Ketua Umno Bahagian Seremban, Ishak Ismail mencadangkan kepada Najib jika Pak Lah lantik Muhyiddin, kita lawan Muhyiddin bagi jawatan timbalan presiden Umno pada tahun 2004.
Sebaliknya pertandingan Najib-Muhyiddin itu tidak menjadi kenyataan apabila Pak Lah melantik Najib sebagai timbalannya. Maka pertandingan Najib-Muhyiddin bagi jawatan Presiden Umno pada tahun hadapan tidak dapat dielakkan jika Najib gagal menyelesaikan isu 1MDB.