Selasa, Mei 17, 2016

SPRM CAKAP TIDAK SERUPA BIKIN?

KUALA KANGSAR, 16 Mei (Bernama) -- Setiap calon yang dipilih untuk bertanding pada pilihan raya perlu ditapis sebaik sahaja nama mereka diserahkan parti kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Seri Mustafar Ali berkata ia adalah proses biasa dalam tapisan calon seperti yang dilaksanakan SPRM secara berterusan pada masa ini.

"Memang biasa dalam soal tapisan calon yang dibuat melibatkan semua parti kerana kita tidak kira siapa. Terpulang kepada pihak berkenaan (parti) untuk menyalurkan maklumat kerana tapisan itu perkara biasa dilakukan pihak kami," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai proses tapisan calon yang akan bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar berikutan kematian anggota parlimennya, Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lepas.

Ulasan saya, SPRM cakap tidak serupa bikin. Seorang calon BN di Terengganu terang terang ada kes rasuah tetapi dapat juga bertanding dalam PRU 13. Jadi di mana benarnya kenyataan SPRM ini. Oleh itu bagi saya tak perlulah SPRM mengaburi mata rakyat. Kalau ada bertimbun kes rasuah pun kalau pucuk pimpinan masih mahu pemimpin itu jadi calon tak perlulah SPRM mendabik dada. Parti dah buat pilihan tetapi rakyat masih mengundi pemimpin yang rasuah. Jadi siapakah yang salah? Rakyat atau parti atau SPRM yang tidak bertegas dengan tapisannya? Oleh itu tak perlulah SPRM cakap banyak kerana integriti SPRM sudah tidak dipercayai rakyat lagi.