Selasa, Jun 23, 2009

AHLI POLITIK IBARAT TONG SAMPAHMenteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, ahli politik boleh diumpamakan sebagai ‘tong sampah’ kerana segala keburukan dan perasaan tidak puas hati rakyat akan terus dilemparkan kepada golongan berkenaan.

Menurut Ahmad, kegagalan seseorang individu melaksanakan tanggungjawabnya dengan baik akan menimbulkan kemarahan rakyat dan kesannya, rakyat melunaskan rasa dendam mereka apabila menjelangnya pilihan raya kecil atau umum.

Beliau berkata, walau apa juga perlakuan atau pendekatan yang diambil terhadap sesuatu perkara, hati dan perasaan rakyat harus dijaga dengan sebaik mungkin tanpa memikirkan diri sendiri kerana ia penting dalam mengekalkan sokongan.

“Walau apa juga tindakan kita, hati dan perasaan rakyat penting serta harus dijaga sebab mereka berada di kedudukan depan seiring dengan matlamat merakyatkan pembangunan.

“Orang politik ini macam tong sampah, kegagalan pegawai kerajaan akan menimbulkan kemarahan rakyat dan mereka akan balas dendam di peti undi, mereka tidak menyatakan kemarahan itu tapi tunjuk pada pilihan raya,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu berkata demikian ketika berucap pada Perjumpaan Pegawai Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu bersama Menteri Besar di Wisma Darul Iman, semalam.

Ahmad menyifatkan segala kelemahan yang ditunjukkan oleh orang bawahan terutama dalam menguruskan hal-hal berkaitan masyarakat akan terpalit kepada kerajaan. Sehubungan itu beliau meminta semua Pegawai Agensi Pembangunan Masyarakat negeri ini menunaikan amanah dan tanggungjawab masing-masing dengan sebaik mungkin agar mampu memberi khidmat sempurna kepada rakyat.

“Kita memang macam tong sampah, setiap yang tidak disukai rakyat akan dilemparkan kepada ahli politik dan oleh itu kita jangan bersikap sombong dan angkuh, harus sedar diri dalam berkhidmat kepada rakyat.

“Tidak ada gunanya kita laksanakan pelbagai projek pembangunan tapi rakyat tidak dapat sebarang faedah kerana akhirnya kita (Barisan Nasional (BN) akan ditolak,” katanya.

EPIC BANGUNKAN KSB III


Eastern Pacific Industrial Corporation Bhd (EPIC), anak syarikat kerajaan negeri Terengganu, melabur RM100 juta bagi membangunkan Kemaman Supply Base (KSB) Fasa III, Kemaman yang melibatkan kawasan seluas 30 hektar.
Ketua Pegawai Eksekutifnya Ramli Shahul Hameed berkata pada masa kini urusan pembelian dan pembayaran tanah hampir diselesaikan dan akan dibuka untuk proses tender tidak lama lagi.
"Kita menjangkakan KSB Fasa III ini akan dibuka dalam tempoh setahun dan apabila dibuka kelak, ia akan menjadikan jumlah keseluruhan pangkalan perbekalan yang menyokong industri petroleum itu hampir 200 hektar, dengan tambahan 80 hingga 100 syarikat baru akan beroperasi di situ," katanya ketika ditemui semalam.
Beliau berkata pada masa ini terdapat 240 syarikat sokongan gas dan minyak beroperasi di situ, termasuk tujuh syarikat minyak utama iaitu Petronas, Esso, Cari Gali Hess, Talisman, Petrofac, Newfield dan Murphy.
Menurutnya pembukaan fasa baru itu juga akan memberi peluang pekerjaan kepada lebih 3,000 orang. Pada masa ini dianggarkan terdapat 8,000 tenaga kerja di situ dengan 80 peratus daripadanya merupakan anak Terengganu.
Berbanding Fasa I dan II yang dibuka sebelum ini, Fasa III yang bakal dibuka pertengahan tahun depan mempunyai keistimewaannya tersendiri, dengan setiap gudang atau bangunan dibina mengikut spesifikasi atau kehendak bakal penyewa.
"Sehubungan itu kita minta syarikat yang berminat memaklumkan bentuk pembinaan gudang yang mereka kehendaki sesuai dengan keperluan perniagaan mereka sebelum kami membinanya," katanya.
Untuk tempoh lima tahun akan datang, KSB yang ada sekarang bakal diperluaskan sehingga 400 hektar yang turut melibatkan pembesaran Pelabuhan Kemaman dan limbungan terbuka yang membabitkan peruntukan sehingga RM500 juta, katanya.Ramli berkata pembesaran kawasan Pelabuhan Kemaman itu adalah antara strategi syarikat untuk menarik lebih banyak syarikat perkapalan singgah di situ.
"Ramai pihak yang masih tidak menyedari bahawa Pelabuhan Kemaman merupakan lokasi yang strategik kerana selain terlindung daripada tiupan angin monsun, ia juga mempunyai kedalaman 10 hingga 16 meter yang sesuai untuk kapal besar serta lengkap dengan pelbagai kemudahan."
Usaha kami sekarang ialah untuk menarik lebih banyak kapal gerudi masuk ke pelabuhan itu dan usaha awal telah menampakkan kesan apabila sebuah kapal gerudi dari Australia memasuki pelabuhan dua minggu lepas untuk kerja membaik pulih selama lapan bulan. Ia dijangka menyumbang perolehan sebanyak RM100 juta," katanya.
Pada hari Selasa, Epic dijadualkan mengadakan mesyuarat agung tahunan diikuti sidang media bagi mengumumkan keputusan kewangannya bagi tahun lepas.