Ahad, Mac 20, 2016

SHABERY CHEEK MEMBISU KES AHMAD SAID?

Anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mempunyai locus standi atau kedudukan untuk memberi apa-apa cadangan kepada anggota parti.

Beliau berkata ini kerana Dr Mahathir bukan lagi anggota parti selepas negarawan itu membuat keputusan untuk keluar daripada UMNO pada 29 Feb lepas.

"Saya kira beliau (Dr Mahathir) tak ada locus standi untuk membuat apa-apa cadangan kepada ahli cawangan kerana beliau tak menjadi ahli UMNO dan tidak menjadi ahli UMNO adalah pilihan beliau sendiri.

"Saya kira elok jika beliau tidak mencampuri urusan parti yang beliau sudah tidak anggotai," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penerangan, Taklimat dan Perasmian Serentak Persidangan Cawangan UMNO Bahagian Kuala Pilah di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan Dr Mahathir semalam supaya cawangan-cawangan UMNO mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai presiden parti dan perdana menteri dalam mesyuarat tahunan masing-masing.

Kenyataan Dr Mahathir itu diviralkan dalam media sosial.

Mengulas lanjut, Shabery yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata pada masa ini, biarlah jemaah UMNO yang menentukan masa depan parti.

Ulasan saya, kenapa Shabery mengulas isu nasional sedangkan isu negeri yang melibatkan ketua bahagiannya, Ahmad Said beliau tidak membuat sebarang ulasan.

Adakah kerana Shabery terhutang budi kepada Ahmad Said yang membawanya sebagai timbalan ketua bahagian Kemaman pada tahun 2000 daripada nobody? Pada tahun 1998, Ahmad Shabery yang baru menyertai Umno selepas Semangat 46 dibubarkan telah bertanding jawatan Ketua Pemuda Umno Kemaman menentang ahli parlimen Dr Ramli Taib tetapi tewas.

Dua tahun kemudian Ahmad Said mempelawa Shabery beregu dengannya menentang Pemangku Ketua Bahagian, Datuk Abu Bakar Ali dan Nazri Salleh. Manakala Datuk Rahim Husin mewakili team Ahmad Said menentang Haji Shahbudin Maidin daripada team Abu Bakar Ali dalam pertandingan naib ketua bahagian. Shabery yang tidak pernah berada dalam barisan ahli jawatan kuasa bahagian terus menang sebagai orang nombor dua dalam parti di bahagian Kemaman.

Selepas Ketua Bahagian Kemaman selaku ADUN Kijal, Ahmad Said membawa usul tidak percaya kepada MB dua minggu lepas, Ahmad Shabery membisu dan play safe manakala Ketua Pemuda Umno Bahagian kemaman, Ahmad Fikri Ibrahim lebih lantang tidak bersetuju dengan tindakan ADUN Kijal itu.

Bagi saya, dalam politik Shabery tak perlu play safe. B
eliau kena sokong Ahmad Razif selaku MB terengganu dan ini peluang terbaik baginya untuk tidak bersekongkol dengan Ahmad Said lagi.