Ahad, Mei 06, 2018

POLIS SIASAT DAKWAAN AMRAN AHMAD

KUALA LUMPUR, 6 Mei (Bernama) -- Polis menubuhkan pasukan khas bagi menyiasat dakwaan anggota seumur hidup DAP Amran Ahmad mengenai parti pembangkang itu cuba menyebarkan propaganda menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14).

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Seri Mazlan Lazim berkata ia susulan laporan polis yang dibuat Amran di Balai Polis Pudu di sini, baru-baru ini.

"Sebelum kita bertindak melakukan tangkapan, serbuan atau tindakan lebih lanjut, kita akan mengambil keterangan Amran dalam masa terdekat.

"Kita tidak mengira parti politik mana. Dalam hal ini, (kita) memang memandang serius aduan itu kerana ia boleh mengancam keselamatan negara dan demokrasi berparlimen," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Program 'Walkabout' Pencegahan Jenayah Polis Kuala Lumpur di sini, hari ini.


Sementara itu Pengerusi BN Selangor, Tan Sri Noh berkata DAP hanya mahu kuasa politik sehingga sanggup menfitnah dan mempergunakan pemimpin Melayu dalam pakatan pembangkang bagi menjayakan agenda mereka.

Beliau berkata ramai anggota DAP Melayu juga bertindak keluar parti itu selepas menyedari parti chauvinis itu hanya mahu undi orang Melayu untuk menang dalam pilihan raya.

Justeru, katanya, parti itu mempergunakan pemimpin Melayu antaranya Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika bersama dalam Pakatan Rakyat dahulu.

"Seorang demi seorang anggota DAP dalam kalangan orang Melayu mendedahkan bahawa parti itu sanggup melakukan apa sahaja untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan BN," katanya ketika mengulas pendedahan Timbalan Pengerusi Biro Buruh DAP Pusat, merangkap Pemikir Publisiti Pengundi Melayu DAP, Amran Ahmad.

Amran dilaporkan berkata DAP menjalankan propaganda jahat dan menyebarkan fitnah terancang menggunakan nama gabungan pembangkang PKR dalam usaha memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Noh berkata demikian dalam sidang media selepas merasmikan Karnival Rakyat Sejahtera dan Majlis Pelancaran Program Transformasi Sosial (PTS) di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 1 di sini, hari ini.

MRSM AKAN DIBINA DI SEMENYIH AGENDA UTAMA JOHAN
BERANANG: Calon DUN Semenyih, Datuk Johan Abdul Aziz berikrar jika BN menang semula di DUN tersebut beliau akan meminta kerajaan membina MRSM dalam kawasan DUN tersebut.

Katanya, selaku ahli majlis MARA, beliau telah banyak merekomen anak Semenyih memasuki MRSM tetapi alangkah baiknya kalau MRSM dapat dibina di Semenyih sendiri.

"Saya berjanji jika saya menang pembinaan MRSM akan menjadi agenda utama saya," katanya ketika bersarapan dengan para pengundi Fasa 9, Bandar Tasik Kesuma di sini pagi tadi.

Turut hadiri majlis tersebut ialah calon parlimen Hulu Langat, Azman Ahmad serta ketua Umno cawangan Fasa 9, Bandar Tasik Kesuma, Kamarulzaman.

Beliau menyeru para pengundi memilih BN pada 9 Mei ini untuk meneruskan pembangunan di Hulu Langat.

"Amat sedih masalah air tidak selesai di bawah kerajaan Pakatan Rakyat. Oleh itu rakyat Selangor perlu membuat pilihan yang bijak pada 9 Mei ini," katanya lagi.

Johan yang juga Ketua Umno Bahagian Hulu Langat berseloroh jika BN dapat tawan semula negeri Selangor beliau mengajak semua pengundi Fasa 9 berjalan kaki dari Bandar Tasik Kesuma ke Shah Alam.


Di majlis tersebut, calon parlimen Azman Ahmad,58,  turut memperkenalkan diri sebagai calon parlimen. Beliau adalah anak tempatan yang lahir di Sesapan Kg Batu Minangkabau, Beranang.

Lulusan Universiti Malaya pada tahun 1983, Azman adalah bekas Naib Presiden 1 Ambank (M) Berhad dan beliau adalah Pengerusi Pertubuhan Gagasan Perihatin Semenyih dan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Krisis Air Semenyih.

Azman berjanji jika beliau menang beliau akan pastikan kerajaan BN menyediakan rumah milik dalam parlimen Hulu Langat, menjadikan Hulu Langat sebagai eco tourism dan menaikkan pusat kesihatan Semenyih dan Beranang serta membina kompleks jagaan warga emas dan OKU.