Selasa, November 01, 2011

ORANG PAS SOLAT SEMBAH GAMBAR


Kecoh orang PAS di Surau Al Ikhwan Taman Samudra solat berjemaah menyembah gambar. Kejadian ini berlaku pada tengahari Ahad lalu ketika seorang jemaah menegur imam dan makmum yang bersolat jemaah zohor menghadap bannner besar yang ada gambar orang.

Majoriti jemaah adalah ahli-ahli PAS. Mereka ikut imam mereka bersolat sedangkan seorang jemaah yang menegur tindakan itu berkata adalah haram solat menyembah gambar.Maka jemaah tersebut mufarakah dengan tidak berimamkan imam tersebut.

Gambar yang dimaksudkan adalah gambar besar ADUN Gombak Setia, Datuk Dr Hassan Ali serta ahli-ahli panel Forum yang akan diadakan pada malam tersebut, Naib Ketua Pemuda PAS, Nik Abduh Nik Aziz; artis Catriona Ross Baharin dan moderator forum, Ridzuan Mohd. Nor.

Kejadian ini berterusan pada solat asar berjemaah, maghrib dan isyak berjemaah tanpa ditegur pun Nik Abduh yang dianggap sebagai ulama muda. Menurut Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria tindakan ahli-ahli PAS itu sebagai makruh membawa kepada haram.

Bekas Mufti Terengganu pula, Datuk Ismail Yahya berpendapat jika gambar penuh, gambar itu sudah haram, menghadap gambar sedemikian macam menghadap kaabah juga haram.

"Jika gambar sebahagian tapi agak besar, gambar itu makruh, menghadapnya seperti menghadap kaabah, haram hukumnya," kata beliau ketika dihubungi oleh blog ini.

Justru itu tindakan ahli-ahali PAS yang bersolat jemaah pada zohor, asar, maghrib dan isyak menghadap gambar banner yang ada gambar besar itu adalah haram hukumnya.