Jumaat, Februari 19, 2016

MAT SABU YANG LEBIH BODOHPresiden PAN, Mohamad Sabu hanya menyerlahkan sifat kurang cerdiknya apabila memperlekehkan orang Melayu yang menyokong Barisan Nasional (BN) sebagai bodoh, bangang dan bahalol.


Bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu, Fakhrul Azman Abu Bakar  (gambar)
berkata, Mohamad tidak layak menghina kebijaksanaan golongan pertengahan Melayu yang mengundi BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Beliau yang juga Pengerusi Biro Antarabangsa, Institut Kerjasama Islam Antarabangsa Malaysia (IKIAM) memberitahu, tuduhan yang dilontarkan oleh Mohamad itu hanya layak diucapkan oleh seorang ahli politik murahan.

“Apabila Mohamad menuduh orang Melayu bodoh, kita boleh menganggap beliau 10 kali ganda kurang bijak,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Mohamad yang juga dikenali sebagai Mat Sabu berkali-kali menyifatkan orang Melayu sebagai bodoh, bangang dan bahalol dalam ceramah semasa Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina pakatan pembangkang di Alor Setar, Kedah kelmarin.

Ulasan saya, Mat Sabu yang menuduh orang Melayu bodoh bermakna dia juga bodoh. Dia lebih bodoh kerana sanggup diperalatkan oleh DAP untuk menang dalam PRU akan datang.

Kesanggupan DAP membayar duit muflis Mat Sabu membuktikan bahawa Mat Sabu akan terus diperalatkan oleh DAP. Jadi siapa yang lebih bodoh?

Melayu yang bodoh mengundi Mat Sabu di parlimen Kuala Terengganu pada PRU 2008. Sebab itu beliau kalah kerana beliau mengatakan orang Melayu bodoh, jika beliau cerdik beliau akan mengampu orang Melayu supaya mengundinya.

Pada PRU akan datang jika Mat Savu menang ini bermakna orang Melayu  yang mengundi beliau memanglah bodoh kerana sanggup dikatakan bodoh oleh Mat Sabu.