Selasa, Oktober 07, 2008

JIKA KU LI MENANG


Bukannya mudah mahu menjadi Presiden UMNO. Apatah lagi jawatan itu automatik menjadi Perdana Menteri Malaysia. Oleh itu untuk bertanding kerusi itu, seseorang calon itu mestilah mempunyai perancangan tertentu untuk negara.

Calon Presiden UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah tidak terkecuali. Beliau ada agenda tertentu jika beliau menang dalam pertandingan tersebut Mac depan. Menurut sumber yang rapat dengan beliau, beliau akan membawa pelbagai perubahan jika beliau menang nanti.

Antaranya beliau mahu kuasa dikembalikan kepada ahli UMNO. Ahli UMNO di semua cawangan diberi peluang untuk memilih pucuk pimpinan parti dan bukan lagi 2,400 perwakilan yang menentukan pucuk pimpinan negara. Sebaliknya semua ahli UMNO seramai 3 juta orang lebih layak memilih barisan kepimpinan parti d isemua peringkat dari jawatan Ketua Cawangan hinggalah Presiden.

Semua ahli UMNO layak bertanding apa jua jawatan di apa peringkat sekalipun. Jika seseorang itu mahu bertanding, beliau hanya perlu mendaftarkan dirinya sebagai calon dan beliau bolehlah berkempen untuk memperkenalkan wawasannya kepada semua ahli.

Malah ahli juga yang diberikan hak untuk memilih calon dalam pilihan raya nanti. Dengan ini soal calon payung terjun tidak timbul lagi. Masalah yang terjadi calon yang datang dari luar bukan sahaja tidak kenal kawasan yang ditandinginya malah sesat dalam kawasan tersebut. Perdana Menteri pula dipilih di kalangan ahli parlimen supaya calon yang layak dan diterima oleh majoriti ahli parlimen.

Dengan adanya proses pemilihan calon ditentukan oleh ahli UMNO sendiri, peluang untuk sabotaj calon di kalangan ahli UMNO semakin tipis. Malah dengan cara ini calon yang berintegriti, tidak rasuah dan tidak ada rekod jenayah lebih mudah dikenalpasti kerana selama ini calon dipilih oleh Presiden parti dan bukannya oleh ahli parti.

Pembaharuan lain yang bakal dilakukan oleh bekas Menteri Kewangan itu ialah seseorang Presiden akan ditetapkan tiga penggal seorang. Ini bermakna sembilan tahun sahaja kerana satu penggal sama dengan tempoh tiga tahun. Semua jawatan termasuk Perdana Menteri, Menteri Besar dan menteri kabinet mempunyai hayat yang sama. Ini bermakna seseorang itu tidak akan memegang jawatan sampai mati.

Selain dari itu semua Ketua Bahagian dan ahli jawatankuasa bahagian diberi hak untuk memilih Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri. Tidak semestinya Menteri Besar yang layak jadi Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri. Menteri Besar dilantik oleh Perdana Menteri tetapi Pengerusi Perhubungan dipilih oleh semua Ketua UMNO Bahagian.

Bukannya mudah bagi Ku Li untuk mendapatkan pencalonan dari 191 Bahagian di seluruh negara. Apatah lagi Ketua Bahagian diberi projek, tender supaya menyokong calon penyandang. Malah ada Ketua Bahagian yang ditawarkan projek RM200 juta untuk mendapatkan pencalonan bagi jawatan tertinggi itu. Bukannya senang mahu ubah minda ahli-ahli UMNO kerana mereka sudah biasa disuap. Bukan sahaja rasuah jadi amalan malah ugutan turut dikenakan kepada mereka supaya menyokong calon-calon tertentu.

Sekarang ini amalan politik wang amat canggih. Tidak perlu lagi dihulur wang melalui perseorangan sebaliknya nombor akaun perwakilan sahaja yang diperlukan. Transaksi dibuat melalui mesin ATM yang mana bukti sukar diperolehi kecuali Badan Pencegah Rasuah (BPR) diminta memantau akaun semua perwakilan sebelum dan selepas Perhimpunan Agung UMNO Mac depan.

Ku Li pernah membayangkan kepada pembantu rapatnya jika beliau menang beliau akan memansuhkan kuota pencalonan. Malah dengan adanya kuota ini rasuah politik semakin bermaharajalela kerana untuk cukupkan kuota sejumlah wang terpaksa dikeluarkan. Pemansuhan kuota ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya setahun untuk dilaksanakan kerana Pendaftar Pertubuhan mengambil masa untuk melaksanakan sebarang pindaan kepada perlembagaan parti.

Dasar ekonomi tidak dilupakan oleh Ku Li. Selain berjanji membawa pelabur asing terutamanya dari Barat, beliau juga mahu meningkatkan pendapatan per kapita rakyat dari USD4,000 kepada USD10,000 setahun dalam tempoh empat hingga lima tahun untuk semua golongan rakyat walaupun berada di kampong.. Perkara ini tidak mustahil dicapai jika produktiviti rakyat dapat ditingkatkan. Sehubungan dengan itu beliau akan berdailog dengan NGO dan kesatuan sekerja agar gaji minima dapat dilaksanakan di negara ini. Malah peluang-peluang pekerjaan akan dibuka seluas-luasnya kepada rakyat menganggur terutamanya kepada siswazah menganggur. Dasar employment akan digubal supaya kadar pengangguran dapat dikurangkan.

Dengan pendapatan yang meningkat ini, sebarang kenaikan harga samaada harga minyak atau apapun, akan dapat diatasi bebannya.

Bagi merakyatkan UMNO, Ku Li berikrar akan memudahkan proses kemasukan ahli UMNO kepada semua gokongan supaya golongan professional tidak lari kepada pihak pembangkang. Amat rugi UMNO kerana menyekat orang yang cerdik pandai menyertai parti itu kerana masing-masing takut kepada bayang-bayang.

Dari segi tender, pembahagian tender akan dibuat secara adil supaya semua pihak mendapat peluang dan bukannya orang yang sama yang dapat tender berulangkali. Malah pemberian tender akan dibuat lebih telus supaya orang yang berkebolehan mendapat peluang. Oleh itu tidak timbul lagi soal jual projek atau mengalibabakan projek.

Dari segi tender, keutamaan akan diberi kepada kontraktor tempatan. Ini bermakna jika projek itu dibuat di Perlis, kontraktor Perlis yang patut mendapat projek dan bukannya kontraktor dari Johor. Sehubungan dengan itu orang tempatan yang akan mendapat faedah dari projek di kawasan masing-masing.

Undang-undang draconian serperti ISA, OSA, Akta Universiti akan dikaji semula. Akta mesin cetak pula akan dihapuskan. Biar rakyat betul-betul bebas tetapi bebas yang bertanggungjawab. Undang-undang akan diliberalisasikan .Malah semua undang-undang baru akan dibentang kepada rakyat terlebih dahulu sebelum dibawa ke parlimen. Rakyat yang berhak menentukan sama ada sesuatu rang undang-undang itu wajar digubal atau tidak.

Beliau juga berhasrat untuk mengliberalkan undang-undang siber di negara kita. Rakyat Malaysia yang baru pulang dari luar negara terkejut kerana undang-undang siber kita masih banyak sekatan dan tidak liberal. Ia akan diliberalisasikan tetapi ia tidaklah sampai menggugat keselamatan negara. Jalur lebar akan dipertingkatkan supaya kemudahan ini dapat dinikmati oleh rakyat di semua kawasan dan biar rakyat celik komputer seramai mungkin dengan 40 megabite per second dalam tempoh masa yang berpringkat-peringkat.

Kerajaan baru juga berjanji supaya red tape birokrasi dalam jabatan kerajaan dikurangkan. Sistem baru akan diperkenalkan supaya rakyat tidak perlu lagi mencari menteri sebaliknya rakyat diberi peluang yang sama dalam apa bentuk permohonan. Ini bermakna rakyat tidak perlu lagi membawa surat sokongan wakil rakyat mereka atau surat sokongan menteri.

Semua dasar akan dikaji semula seperti dasar pelajaran dan dasar kesihatan supaya semua rakyat mendapat kemudahan kesihatan di semua hospital kerajaan. Ada kes rakyat takut ke hospital kerana terpaksa membayar pendahuluan masuk hospital. Dasar pelajaran akan ditingkatkan supaya rakyat bukan sahaja berilmu di dalam negara dalam keadaan perpaduan, malah di peringkat global supaya mereka menjadi pelajar yang terbaik di dunia yang dapat bersaing dengan pelajar di universiti antarabangsa.

Barisan Nasional (BN) akan diperkasakan supaya semua ahli dari semua parti komponen menjadi ahli BN secara langsung. Dengan ini polarisasi kaum dapat dikurangkan kerana selama ini parti komponen BN lebih terarah kepada memperjuangkan kepentingan suku kaum masing-masing. Cara ini juga menyebabkan BN akan menjadi parti berbilang kaum yang sebenar.

Mengenai tol, Ku Li pernah berkata bahawa beliau tidak tahu isi kandungan perjanjian tol tetapi ia dapat mengurangkan beban rakyat jika kerajaan menghapuskan cukai jalan kenderaan. Semua tol yang membebankan rakyat akan dikaji semula, supaya semua pihak tidak rugi, secara seimbang.

Malah Ku Li bercadang memperkenalkan sistem baru iaitu mengisi surat pengisytiharan rakyat yang mana rakyat mempercayai kerajaan dan kerajaan mempercayai rakyat. Maknanya mereka hanya dikehendaki mengisi “borang pengisytiharan” dan atas dasar percaya, kerajaan tidak perlu lagi meneliti latar belakang seseorang. Mereka saling percaya mempercayai antara satu sama lain. Tetapi jika mereka menipu mereka akan dikenakan hukuman yang setimpal dengan kesalahan mereka. Ini bermakna “your word is your honour/bond”. Ku Li percaya majoriti rakyat Malaysia ikhlas dan jujur tetapi yang “menghitamkan” imej Negara adalah segelintir sahaja.

Dengan pelbagai pembaharuan yang bakal dibuat oleh Ku Li, saya percaya jika beliau menang masa depan ahli UMNO lebih terjamin. Malah UMNO akan menjadi lebih relevan tertutamanya kepada golongan muda.

Cara mana nak menarik golongan muda menyertai UMNO? UMNO perlu buka pintu seluas-luasnya kepada mereka supaya setiap ruang yang ada mereka dapat menghirup udara di dalam UMNO. Apa yang sering terjadi berlakunya sekatan di kalangan ahli UMNO kerana bimbang kedudukan ketua cawangan dan orang atasan yang pentingkan peribadi dari parti, tergugat. Kerana kepentingan seorang ketua cawangan , majoriti rakyat yang disekat menyertai UMNO akhirnya berjaya menumbangkan UMNO. Oleh itu golongan muda perlu diberi peluang untuk aktif dalam parti. Malah kalau perlu Perintah Am yang menyekat pegawai kumpulan A aktif dalam politik perlu dipinda supaya lebih ramai pegawai kumpulan A aktif di peringkat cawangan dan bahagian.

Sering berlaku konflik kepentingan kerana tukang kebun jadi ketua cawangan tetapi ketua jabatan tidak dapat bergerak cergas atau disekat untuk menyertai dan melibatkan diri dalam politik yang menyebabkan ketua jabatan terpaksa menghormati tukang kebun dalam majlis rasmi parti. Janggal!

Sehubungan dengan itu, jika refomasi yang dibuat oleh calon Presiden UMNO ini dapat diterima oleh akar-umbi, saya percaya UMNO akan lebih kuat dan lebih gemilang walaupun ada yang berpendapat UMNO semakin tidak relevan lagi.

ZAHIDI CALON KETUA PEMUDA BERKECUALI


Para perwakilan pemuda UMNO pada Perhimpunan Agung UMNO Disember ini perlu memilih Ketua Pemuda yang dapat memahami kehendak akar umbi.
Menurut calon Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Zahidi Zainol Abidin, UMNO semakin lemah apabila bekas Presidennya, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengkritik Presiden sekarang, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.
“Jika perwakilan pemuda memilih Datuk Mukriz Tun Dr. Mahathir atau Khairy Jamaluddin sebagai Ketua Pemuda, ia akan menyebabkan perbalahan antara Dr. Mahathir dan Pak Lah kian melebar. Justru itu pemuda perlukan pemimpin yang berkecuali seperti saya yang tidak mewakili puak Dr. Mahathir mahupun puak Pak Lah,”katanya yang mengesahkan bahawa beliau tetap bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia pada Disember ini.
Sehingga ini dua orang sudah mengesahkan bertanding jawatan Ketua Pemuda iaitu Mukhriz dan Zahidi manakala bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Khir Toyo dan Ahli Parlimen Jelebu, Khairy Jamaluddin belum mengesahkannya lagi.
Ditanya sejauh mana sokongan terhadapnya, Zahidi menjelaskan bahawa kalau pemuda mahukan Ketua Pemuda bangsawan pilihlah Mukhriz atau Khairy iaitu anak bekas Perdana Menteri atau menantu Perdana Menteri, tetapi jika mahu perjuangan pemuda membela nasib rakyat miskin, pilihlah dirinya yang lebih mengetahui betapa susahnya orang miskin.
Beliau akui betapa sukarnya merubah minda pemuda kerana pemuda sudah dicop menyokong pemimpin kerana mahu wang dan projek.
“Saya beri kesedaran kepada pemuda bahagian untuk mencalonkan orang seperti saya sebagai calon alternatif di antara Mukhriz dan Khairy,”katanya lagi sambil mengesakan bahawa beliau yakin dapat kuota yang cukup (40 pencalonan) untuk bertanding jawatan tersebut.

POK LI JELAS PEMECATAN USTAZ KAMAL


Pak Li : Tak kan suka tidur macam Pak Lah jugak Pak. Steadylah. Ketua Bahagian tetap dalam tangan dah. Lawan ayam mata dene je tu.

Ketua UMNO Bahagian Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan menjelaskan bahawa soal bekas ADUN Sura, Ahmad Kamal Abdullah dipecat sebagai ahli jawatan kuasa UMNO Bahagian Dungun tidak timbul.
Katanya, ini adalah kerana perlantikannya adalah berdasarkan kedudukannya sebagai wakil rakyat ketika itu.
“Apabila beliau tidak lagi menjadi Pengerusi Penyelaras DUN Sura, maka tempat itu diganti oleh calon BN yang menggantikannya, Rosli Harun. Oleh kerana Ahmad Kamal duduk di situ kerana atas perlantikan saya, maka saya layak menggugurkannya kerana Rosli Harun kini adalah Pengerusi Penyeleras DUN Sura,”katanya ketika menjelaskan berita “UMNO Dungun pecat orang yang tidak setia” yang tersiar dalam akhbar WATAN, 7-13 September 2008.
Katanya, oleh itu tidak timbul Ahmad Kamal dipecat kerana tidak menyokong beliau.
“Kerusi ahli jawatan kuasa dilantik amat terhad. Bila Rosli Harun jadi Pengerusi Penyelaras DUN Sura yang baru, maka saya kena lantik beliau sebagai ahli jawatan kuasa UMNO Bahagian. Secara automatic Ahmad Kamal perlu diggugurkan kerana dia duduk di situ atas kerusi Pengerusi Penyelaras ADUN,”jelasnya lagi.
Rosli yang juga bekas Ahli Parlimen Dungun tidak bimbang dicabar oleh ADUN Bukit Besi, Datuk Din Adam bagi jawatan Ketua UMNO Bahagian Dungun.
“Biar perwakilan menentukan kedudukan saya. Tanpa jawatan dalam kerajaan, ia memudahkan saya berkhidmat kepada UMNO Bahagian dengan lebih berkesan lagi,”katanya lagi.
Sementara itu WATAN difahamkan Ahmad Kamal Abdullah akan dilantik sebagai wakil khas kerajaan negeri di Mesir bagi menangani masalah pelajar-pelajar Terengganu di Mesir. WATAN difahamkan bahawa Menteri Besar telah bersetuju dengan perlantikan itu. Di zaman kerajaan PAS, Ahmad Kamal sebagai pegawai tadbir agama negeri telah digam oleh kerajaan PAS dan telah dipilih menjadi calon BN pada tahun 2004.

KERAJAAN PAKATAN RAKYAT LEBIH TELUS

Editor Watan, Mohd Zabidi Haji Saidi (berkepala botak) sedang menemubual Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim di pejabatnya baru-baru ini.

WATAN rasa bertuah kerana dapat menemubual Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang merupakan salah seorang dari lima orang Menteri Besar Pakatan Rakyat. Untuk mengetahui pandangan beliau terhadap isu semasa di Selangor, ikutilah wawancara ekslusif ini dengan Editor akhbar WATAN, Mohd. Zabidi Haji Saidi – EDITOR

WATAN: Selepas enam bulan menerajui kerajaan Selangor, apakah Tan Sri puas hati dengan pencapaian kerajaan Pakatan Rakyat?

Saya puas hati dengan pencapaian yang ada. Saya rasa kerajaan Pakatan Rakyat lebih telus dan lebih bertanggungjawab daripada kerajaan Barisan Nasional. Saya akan pastikan semua projek yang hendak dijalankan, hendaklah mengambil-kira pandangan rakyat dan bukannya projek itu dilulus atas kehendak orang atas.
Bagaimana pula penerimaan rakyat terhadap dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan baru ini ?

Walaupun baru enam bulan, namun penerimaan rakyat terhadap pentadbiran baru negeri Selangor cukup bagus. Dan sebagai langkah awal, ada beberapa perkara yang menjadi fokus utama pembaharuan kami.
Pertama,sumber yang ada di negeri Selangor hendaklah diuruskan dengan baik dan berkesan supaya ia dapat memberi manfaat kepada semua rakyat.
Kedua, rakyat Selangor pastinya lebih nampak ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam kerja yang kami lakukan. Apa yang kami janjikan dalam pilihan raya umum dahulu kini satu persatu sudah, sedang dan bakal kita laksanakan.
Ketiga, perkara yang saya difahamkan dan berdasarkan maklumat daripada takyat negeri ini, mereka merasakan mula diberi kesempatan untuk mengemukakan pandangan dan cadangan.
Sejak Pakatan Rakyat memerintah, kerajaan menggunakan pendekatan secara bottom up dan bukannya seperti kerajaan lalu, from top to bottom.

Bagaimana hubungan wakil rakyat PAS dengan DAP dalam menyatukan pendangan sedangkan iderologi mereka berbeza?

Dari segi pengalaman, wakil rakyat Pakatan Rakyat agak baru. Mereka yang terdiri daripada wakil rakyat PKR, DAP dan PAS mula memahami antara satu sama lain. Wakil rakyat PAS bukan lagi orang yang terdiri dari ustaz. Sebaliknya ramai daripada mereka dari golongan professional. Jadi pendekatan mereka lebih terbuka dalam menghadapi segala permasalahan yang timbul dengan wakil rakyat DAP. Yang penting, rakyat mula menerima dasar-dasar kita yang mengutamakan semua kaum dan tidak menindas kaum-kaum tertentu.

Ada yang mengatakan Tan Sri menguruskan Selangor ala orang korporat dan bukannya sebagai orang politik?

Kebetulan saya ada pengalaman bekerja dengan PNB dan Guthrie, maka saya dilihat menguruskan negeri ala orang korporat. Kalau kita lihat Hong Kong pun ditadbir oleh seorang CEO. Dari satu segi, bagusnya bekerja ala korporat, semua kerja dibuat dengan cepat tanpa adanya red-tape sedangkan budaya lama biasanya mengambil masa yang lama untuk menjawab sekeping surat. Dalam pada itu sebagai orang politik saya bertanggungjawab kepada semua rakyat tanpa mengira kaum, fahaman politik dan gender.

Adakah Tan Sri menghadapi halangan dari pegawai-pegawai kerajaan yang pro kepada kerajaan lama?

Sebagai pegawai kerajaan, mereka hendaklah berkecuali. Siapa sahaja yang memerintah, mereka hendaklah patuh kepada kerajaan yang ada. Biasalah perkara ini berlaku kerana proses menyesuaikan diri dengan kerajaan baru ambil masa. Selama ini mereka tidak dilatih untuk buat keputusan oleh kerajaan lama. Mereka sekadar menerima arahan dan melaksanakan arahan. Apabila kerajaan baru ambil-alih, mereka terkejut kerana mereka diminta memberi pandangan kerana selama ini pandangan mereka tidak pernah diminta.

Selepas kerajaan baru berkuasa, adakah pelaburan di Selangor meningkat?

Pelaburan mula menunjukkan peningkatan. Kini pelaburan asing RM7 bilion. Saya tak nampak kerajaan pusat cuba mengganggu pelaburan yang mahu masuk ke Selangor kerana Selangor adalah nadi pelaburan utama Malaysia.

(Untuk dapatkan wawancara penuh, belilah WATAN, 12-18 Oktober ini)

SIAPA PILIHAN PEMUDA ANTARA KAMARUDDIN DAN HISHAM

Gambar atas : Calon Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Kemaman, Kamaruddin Ali dan (bawah) Calon Naib Ketua, Halizi Datuk Abu Bakar)
Sepatutnya mesyuarat pergerakan pemuda UMNO Bahagian Kemaman diadakan pada hari Sabtu ini, 11 Oktober tetapi ditangguh semula ke tarikh asal, 17 Oktober depan. Para perwakilan akan memilih di antara dua orang calon sama ada Penolong Setiausaha Pemudanya. Mohd. Hisham Zubir atau bekas Naib Ketua Pemudanya, Kamaruddin Ali.

Di atas kertas Hisham mendahului Kamaruddin kerana berjaya mendapat pencalonan yang banyak. Hisham mendapat 60 pencalonan sementara Kamaruddin mendapat 19 pencalonan. Tetapi di kertas undi boleh pasti siapa yang menang kerana biasanya perwakilan bebas mengundi tetapi merujuk kepada cawangannya yang mencalonkan orang tertentu.

Sehubungan dengan itu kedua-dua calon ini masih mempunyai masa 10 hari untuk mengejar para perwakilan. Yang menariknya, kedua-dua calon yang bertanding adalah AJK UMNO Bahagian Kemaman. Pada tahun 2004, Kamaruddin Ali yang merupakan bekas wakil calon BN Kijal (Datuk Ahmad Said) menang sebanyak 223 undi manakala Hisham mendapat 216 undi. Kamaruddin tempat ke 12 manakala Hisham di tangga ke 15. Itu dalam bahagian. Pemuda pada 17 Oktober ini mungkin memberi pertimbangan yang lain sama ada mahu mengundi Hisham atau Kamaruddin.

Hisham dikatakan mendapat restu dari AJK Pemuda UMNO Bahagian Kemaman yang kini diketuai oleh Setiausaha Politik MB, Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid. Beliau tidak mempertahankan jawatan kerana usianya sudah melebihi 40 tahun. Majoriti AJK Pemuda menyokong Hisham kerana Kamaruddin dianggap sebagai calon luar kerana tidak berada dalam barisan AJK Pemuda.

Pada tahun 2000, Kamaruddin adalah Naib Ketua Pemuda tetapi tidak cukup kuota untuk mempertahankan kerusinya pada tahun 2004 apabila kerusi itu dimenangi tanpa bertanding oleh Rosli Ahmad, penyelia KEMAS Daerah Kemaman. Yang anehnya Rosli yang masih belum habis usia pemudanya tidak bertanding kerusi Ketua Pemuda sebaliknya meletakkan proksinya, Hisham untuk berdepan dengan Kamaruddin.

Mampukah Kamaruddin yang juga Pengerusi anak syarikat KSB menewaskan Hisham? Sama-samalah kita tunggu 17 Oktober ini. Kamaruddin beregu dengan anak bekas ADUN Kemasek, Halizi Datuk Abu Bakar untuk berdepan dengan regu Hisham dengan Tarmizi Haji Johar. Biarlah perwakilan pemuda menentukan masa depan mereka.

MB TIDAK RESTUI SENARAI CALON AJK KEMAMAN

Menjelang pemilihan UMNO Bahagian Kemaman pada 18 Oktober ini, senarai 20 orang calon Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian yang kononnya direstui oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said yang juga Ketua UMNO Bahagian Kemaman telah diedar kepada 500 orang perwakilan.

Senarai itu memuatkan 20 nama yang mana lima nama diambil dari setiap Dewan Undangan Negeri (DUN)- DUN Kijal, DUN Kemasik, DUN Chukai dan DUN Air Putih.Senarai itu juga kononnya mendapat restu daripada ADUN masing-masing.

Mengulas isu ini, Ahmad Said ketika ditanya dalam mesyuarat ahli jawatankuasa UMNO bahagian baru-baru ini menegaskan bahawa beliau tidak pernah merestui mana-mana pihak yang mengeluarkan senarai seumpama itu.

“Saya mahu semua bertanding atas kapasiti masing-masing dan bukannya kerana menjual nama saya kononnya saya yang merestui calon itu atau calon ini,”kata beliau sebagai menjawab pertanyaan calon Ketua Pemuda, Kamaruddin Ali. Beliau dicabar oleh ahli jawatankuasa bahagian, Hisham Zubir bagi jawatan tersebut.

Sementara itu ramai ahli UMNO mahu 20 AJK Bahagian kali ini diisi oleh bukan yes men sebaliknya biar ada check and balance. Menurut mereka, Ahmad Said sebagai MB tidak ada masa untuk memikirkan soal Kemaman lagi kerana beliau harus memikirkan soal negeri. Oleh itu AJK yang ada perlu memikirkan soal Kemaman. Jika semua AJK yang dipilih adalah pengampu MB, sudah tentu UMNO Kemaman akan rosak kerana MB hanya mendapat laporan yang elok sahaja.

Banyak kali MB menegaskan bahawa beliau tidak mahu pengampu berada di sekelilingnya. Oleh itu para perwakilan perlu berani meletakkan AJK yang berani bersuara dan berani menegur MB dalam mesyuarat AJK bahagian. UMNO Kemaman akan mempunyai nasib yang sama seperti yang dihadapi dalam pilihan raya 1999 kerana masa itu Ketua Bahagiannya, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad yang juga Menteri Besar tidak mendapat laporan yang sebenar dari akar umbi. Beliau hanya menerima laporan yang elok-elok sahaja daripada orang kelilingnya.

Oleh itu para perwakilan perlu berani meletakkan orang yang boleh bersuara. Saya teringat kata-kata seorang AJK dilantik, Rajik Sidek kepada Yusof Jaafar bekas Bendahari Pemuda UMNO Bahagian.Katanya, dalam mesyuarat semua tidak berani bercakap kerana masing-masing ada kepentingan. Lepas mesyuarat masing-masing hulur dokumen kepada MB kerana mahu tender atau projek tertentu. Jadi UMNO Kemaman lemah kerana tidak ada check and balance dalam mesyuarat AJK bahagian.

Saya masih teringat sewaktu menjadi AJK pemuda dari tahun 1995-1998, hanya Yusof Jaafar yang berani argue dalam mesyuarat di hadapan Ahmad Said yang merupakan Ketua Pemuda Bahagian ketika itu. Yusof Jaafar yang dikenali sebagai Panglima Perang tidak bertanding kali ini setelah tewas pada tahun 2004 dengan 87 undi ditangga ke 41.
Ketika itu Ahmad Said mahu Omar Aziz dikekalkan sebagai Naib Ketua Pemuda tetapi Yusof mahu Haji Mustafa Abdul Rahman sebagai Naib Ketua pemuda yang baru. Akhirnya Yusof berjaya dengan misinya itu kerana tidak semestinya apa yang mahu oleh ketua dipatuhi secara membabi-buta. Beliau ada alasan sendiri tidak mahu Omar Aziz memegang jawatan itu.

Khabarnya 80 orang telah menawarkan diri untuk merebut20 kerusi ahli jawatankuasa Bahagian pada 18 Oktober ini. Siapakah di antara AJK yang ada yang akan tumbang? Terpulanglah kepada para perwakilan untuk menentukan nasib 80 orang calon ini.

Barisan AJK yang ada sekarang ialah Datuk Mohamad Awang Tera (395 undi), Tuan Kechil Tuan Tengah (337 undi), Haji Shahabuddin Maideen (338 undi), Zahari Haji Said (314 undi), Haji Harun Hassan (310 undi), Ghani Zahari (273 undi), Che Ku Maznah Engku Awang (264 undi), Yahya Abdul Rahman (251 undi),Yahaya Mamat (240 undi), Wan Mohamad Hisham Wan Abdul Hamid (239 undi), Mohamad Shahul Hameed(231 undi), Kamaruddin Ali (223 undi), Ahmad Tarmizi Haji Johar (221 undi), Nazri Salleh (220 undi), Mohd. Hisham Zubir (216 undi), Mohd. Suhaimi Hassan (213 undi), Ahmad Mizani Mohamad (206 undi), Bahari Abdullah (192 undi), Dr. Idrus Osman (172 undi) dan Tuan Chik Tuan Muda (170 undi).

PENIPUAN DI SANA SINI

MINGGU lepas saya sudah menulis kisah seorang Datuk yang menipu kawan saya. Kali ini saya ingin menceritakan pelbagai kisah menarik penipuan di sana-sini yang boleh dijadikan panduan kepada kita semua.
Datuk R bukan sorang saja Datuk yang menipu. Ada lagi Datuk lain yang menipu. Yang sedihnya macam mana orang bergelar Datuk sanggup menipu. Kali ini kisah Datuk J dari Sabah. Dia ni kawan kepada kawan saya. Pada suatu hari Datuk J menelefon kawan saya, M, tanya nak duit tak RM1,000. Siapa yang tak mahu duit apabila dengar Datuk J nak beri RM1,000.
“I mahu you menyamar sebagai pegawai tender jabatan ini,”beritahu Datuk J kepada M dalam telefon.
“Nanti bos I, Wong telefon. You cakap surat tawaran tender sudah siap, you sebut you mahu RM10,000. Dapat duit tu, I beri you RM1,000,”kata Datuk J.
M seronok bila mendengar kata-kata Datuk J itu.
Lima minit kemudian ada panggilan di handphonenya daripada nombor yang tak dikenali.
“Hello Encik M. Saya Wong partner Datuk J. Letter of award (LA) dah siap ke? Datuk J kata you mahu RM10 ribu, betul ke?”tanya Wong.
“Sudah siap. Datuk J sudah cakap berapa saya mahu? Itu memang betul lah. You beri sama Datuk J. Jangan beri kepada saya, nanti BPR cari,” kata M sambil tertawa.
“Okay. Esok saya beri RM10 ribu kepada Datuk J untuk beri kepada you,”kata Wong lagi.
Esoknya, M call Datuk J tanya duit yang dijanjikan. Sampai sekarang M tak dapat duit RM1,000 itu. Sebaliknya RM10,000 semuanya disapu oleh Datuk J tanpa pengetahuan Wong. Wong ingatkan duit itu orang dalam yang nak, rupa-rupanya Datuk J yang nak.
Kisah penipuan kedua agak menarik juga. Kawan saya, H mahu membeli kereta sempena Hari Kemerdekaan ke 50 tahun lepas. Proton menawarkan kereta murah kepada pembeli Iswara Aeroback.
Kawan sepejabat H yang bernama R bila dapat tahu H mahu beli kereta terus memperkenalkan kawannya seorang jurujual Proton di Jalan Ipoh bernama K.
K orangnya tinggi kurus. Sekali imbas macam penagih dadah.
Oleh kerana percaya kepada R, kawan sepejabat, terus H beri duit tunai sebanyak RM2,500 untuk bayar muka kereta Iswara Aeroback itu kepada K.
Sampai hari ini H tak dapat kereta yang ditempah. Bila H call kedai K, K sudah berhenti kerja kerana kes dadah. K tak pernah bayar RM2,500 kepada kedainya sebagai bayaran muka Iswara Aeroback. Hangus duit H sebanyak RM2,500. R yang memperkenalkan K kepada H naik malu. R berhenti kerja kerana tak tahan dengan perlian H. H selalu perli R agaknya berapa komisyen dapat sebagai introducer kepada K. Akhirnya K ditahan polis kerana kes dadah dan dimasukkan ke dalam pusat serenti.
Bila berkawan hendaklah berhati-hati. Jangan cepat percaya kepada kawan sekalipun kawan baik. Nama B memang kena blacklist gara-gara hutang kereta lamanya tidak dibayar. Namun demikian B memang bercadang nak beli kereta baru pula.
S kawan baik B beritahunya bahawa dia ada kawan dalam sebuah bank yang boleh tutup black-list. Tapi kena bayar RM1,500. B yang mahu beli Viva terus beri deposit RM900 kepada S untuk tutup black-list. Bila pinjaman diluluskan, barulah bakinya, RM600 akan diberi kepada pegawai bank itu. Oleh kerana terlalu mempercayai kawan baiknya B tanpa berfikir panjang terus beri duit kepada S.
Sampai sekarang juga B tak dapat beli Viva. Bila B call S, S tak angkat phone. Tiga bulan kemudian B terserempak dengan S. S tak boleh elak dan bukan main marahnya B kepada S kerana tak pernah angkat phone untuk tanya blacklistnya boleh ditutup atau tidak.
Secara selamba S menjawab pegawai itu menipu dan telah berhenti kerja kerana sudah ramai pelanggan yang ditipunya. B tak percaya dengan cerita S itu. Entah-entah S yang menipunya.

(lihat WATAN, 21-27 September 2008)