Rabu, Disember 05, 2018

MEMADAI GUNA AKTA HASUTAN 1948KUALA LUMPUR: Tidak perlu akta baru seperti Akta Menghina Islam dan Raja-raja Melayu (Amira) yang dicadang Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), sebaliknya memadai dengan mengekalkan Akta Hasutan 1948.

Pengerusi Biro Politik Majlis Perundingan Melayu (MPM), Shahbudin Embun (foto), berkata pihaknya mendesak kerajaan supaya mengekalkan akta hasutan demi memelihara keamanan negara.

"Tidak perlu kepada akta atau pun undang-undang baru, bagi kami (MPM) memadai dengan kerajaan mengekalkan akta hasutan.

"Kami mendesak pihak kerajaan supaya mengekalkan dan mempertahankan akta ini.

"Melalui akta hasutan ia merangkumi segalanya, isu Raja-raja Melayu mahupun penghina terhadapa agama Islam dapat dibela melalui akta ini," katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur, hari ini.

Sabtu lalu, Perkasa mencadangkan agar kerajaan merangka undang-undang khas bagi melindungi Islam sebagai agama Persekutuan dan kedudukan Raja-raja Melayu.

Bagi tujuan itu, Perkasa mencadangkan satu akta yang diberi nama Amira diwujudkan kerajaan dengan mengambil semangat Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Presiden Perkasa Ibrahim Ali berkata penghinaan terhadap Islam dan Raja-raja Melayu serta tindakan mempersoalkan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan perlu ditangani secara segera.

Sementara itu, Shahbudin berkata, MPM menggesa kerajaan supaya memecat Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Wathyamoorthy.

Katanya, Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad diminta supaya menilai semula kedudukan menteri yang ditugaskan bagi menjaga perpaduan kaum itu.

Jelas beliau, Wathya tidak mampu menjalankan tugasnya sebagai menteri seperti mana diharapkan.

Sebagai contoh, katanya, Wathya mencetuskan kontroversi apabila menyalahkan pihak polis lambat bertindak dalam isu rusuhan kuil di Subang Jaya baru-baru ini.

KPSB LULUS 71 LESEN INSTITUT LATIHAN PELANCONGANKUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya meluluskan 71 lesen Institut Latihan Pelancongan (ILP) untuk mengendalikan kursus pemandu pelancong dalam pelbagai bahasa di seluruh negara.

Menterinya Datuk Mohamaddin Ketapi berkata jumlah itu termasuk kursus pemandu pelancong dalam bahasa Mandarin bagi memenuhi keperluan peningkatan bilangan pelancong China ke negara ini.

"Sehingga 31 Okt 2018, kementerian mempunyai seramai 18,113 pemandu pelancong di seluruh negara, dengan seramai 6,885 pemandu pelancong berbahasa Mandarin, 894 berbahasa Kantonis dan 90 pemandu pelancong yang fasih bahasa Hokkien.

"Untuk tempoh yang sama, bilangan pemandu pelancong berlesen di Sabah pula adalah sebanyak 1,092 orang dengan 109 boleh berbahasa Kantonis, ia mencukupi untuk menampung peningkatan kehadiran pelancong dari China," katanya pada Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan Datuk Liew Chin Jin (PH-Tawau) yang meminta kementerian menyatakan sama ada pemandu pelancong yang fasih berbahasa Mandarin mencukupi bagi mengatasi peningkatan pelancong dari China dan usaha kementerian bagi memastikan pemandu pelancong yang fasih Bahasa Mandarin cukup untuk menampung keperluan khususnya di Sabah.
Mohamaddin juga berkata kementerian akan menyalurkan bantuan untuk memajukan industri pelancongan di Sabah sekiranya terdapat permintaan daripada kerajaan negeri itu.

Menjawab soalan tambahan Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) mengenai jumlah pemandu pelancong fasih berbahasa Arab bagi menampung kedatangan jumlah pelancong dari Timur Tengah, Mohamaddin berkata terdapat seramai 113 pemandu pemancong fasih berbahasa Arab di seluruh negara.

"Jika ada permintaan kita sedia untuk tambah jumlah ini," katanya.

- Bernama