Khamis, Disember 17, 2015

LU JANGAN TAKUT CHUA, LU TATAK KENA HUKUM HUDUD

Bekas Presiden MCA, Chua Soi Lek bimbang Umno mahu bekerjasama dengan PAS. Katanya, MCA akan tentang jika PAS menyertai BN selagi PAS tidak menggugurkan hukum hudud. Nampaknya Chua bimbang beliau akan dikenakan hukum hudud jika PAS melaksanakan hukum hudud.

Beliau yang terlibat dengan skandal sex ketika menjadi Menteri Kesihatan jangan bimbang kerana hukum hudud ini untuk orang Islam sahaja. Lu jangan takut Chua, lu tatak kena hukum hudud.

Kenapa MCA takut sangat dengan hukum hudud sedangkan ia dapat menggerunkan orang ramai untuk mencuri, membunuh, minum arak dan berzina.

Chua juga mengaku jika Umno bergabung dengan PAS, kedua dua parti itu akan mempunyai 120 kerusi dallam Dewan Rakyat yang mana MCA tidak diperlukan lagi.

Seperti kata MB Kelantan, Ahmad Yakob, kerajaan PAS sudah lama bekerjasama dengan kerajaan BN, maka jika PAS bekerjasama dengan Umno, ia bukan perkara baru.

Ahmad Yakob berkata kerjasama antara kerajaan PAS Kelantan dengan kerajaan Persekutuan yang ditunjangi Barisan Nasional (BN), telah lama wujud.

Beliau berkata, kerjasama antara kedua-duanya dapat dilihat terutamanya dalam aspek pengurusan perkhidmatan kerajaan misalnya bagi membincangkan isu-isu tertentu mengikut bidang kuasa yang diperuntukkan.

"Contohnya, setiap menteri besar mesti hadir dalam mesyuarat Jawatankuasa Majlis Tanah Negara untuk berbincang mengenai isu tanah serta perkara yang ada kaitan antara negeri dan pusat.

"Ini menunjukkan bahawa kerjasama antara negeri dan Persekutuan memang berlaku," katanya sebagai mengulas mengenai kerjasama antara PAS dan UMNO.

Kerjasama antara UMNO dan PAS telah berlangsung selama dua tahun, kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed ketika mengesahkan kenyataan MB Kelantan.

Beliau berkata ia melibatkan kerjasama di peringkat 'G-to-G' antara kerajaan Persekutuan yang ditunjangi UMNO dan kerajaan Kelantan pimpinan PAS di bawah Menteri Besar  Ahmad Yakob.

"Kerjasama telah berlaku, (ia) bukan mimpi... tak tepat (kenyataan Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man), itu tak betul. Kerjasama telah berlaku dua tahun dah.

"Tapi itu bukan bermakna kerajaan campuran. Itu (kerajaan campuran) konsep yang lebih luas dan kita kena dapatkan persetujuan daripada anggota PAS dan UMNO dahulu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Industri Kenaf Rakan Rakyat (IKRaR) di Bukit Bunga, di sini Ahad.

Mustapa mengulas kenyataan Tuan Ibrahim yang sebelum ini dilaporkan berkata UMNO hanya 'bermimpi' jika ingin menjalinkan hubungan dengan PAS selepas Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis menghulurkan 'tali silaturahim' kepada PAS untuk sama-sama membina dan membangunkan negara ini mengikut syariat Islam.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata kerajaan campuran mungkin tidak dapat diwujudkan dalam masa terdekat, namun beliau yakin 'salam' yang dihulur oleh Najib akan disambut baik PAS selepas ini.

"Saya rasa sehari dua ini saya tak nampak ada kerajaan campuran ini, tapi kita dah mula kerjasama, saya sendiri dengan Menteri Besar Kelantan dalam setahun ini banyak pertemuan telah diadakan.

"Saya banyak kali ke Kota Darul Naim (pusat pentadbiran kerajaan Kelantan) yang tak pernah berlaku sebelum ini. Ini tanda-tanda yang baik. Menteri besar Kelantan pun banyak kali berjumpa perdana menteri untuk urusan kerajaan," katanya.