Rabu, Januari 04, 2012

CIKGU LAM SERING TURUN PADANG DI BUKIT TUNGGAL

Bukannya mudah untuk merampas kembali kerusi DUN Bukit Tunggal dalam parlimen Kuala Nerus di Terengganu. Kerusi itu sering bertukar tangan. Pada tahun 1990, Semangat 46 pernah memenangi kerusi itu. Pada tahun 1995, ia beralih ke tangan BN semula.

Pada tahun 1999, PAS merampasnya dari BN. Pada tahun 2004, BN memenanginya semula melalui Datuk Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri dan pada tahun 2008, PAS merampasnya semula melalui Dr. Alias Razak.

Bagaimanakah nasib Dr Alias pada pilihan raya umum 2012? Mampukah beliau mengekalkan kerusi Bukit Tunggal? Ia banyak bergantung kepada siapa calon BN yang akan diletakkan di situ.

Tinjauan risikan agensi-agensi kerajaan seperti SB,MIO, KEMAS, JASA dan JPM di Bukit Tunggal menunjukkan bahawa rakyat setempat menyenangi Ketua Penerangan DUN Bukit Tunggal, Wan NoorIslam bin Wan Hashim. Beliau yang aktif dalam NGO dan akvititi kemasyarakatan lebih dikenali sebagai Cikgu Lam.

Cikgu Lam adalah seorang ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Kuala Nerus yang rajin turun padang. Setiap kali ada program dalam DUN, beliau terlibat sama. Oleh itu pucuk pimpinan kena dengar suara akar umbi jika mereka mahu lihat BN merampas kembali kerusi DUN Bukit Tunggal dari tangan PAS.