Jumaat, April 15, 2011

ANWAR BERHIJRAH KE HOLLYWOOD?


Polis telah mengenal pasti identiti lelaki dan wanita dalam rakaman video seks yang mirip seorang pemimpin pembangkang yang didedahkan trio Datuk T baru-baru ini.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata kesahihan itu diperolehi berdasarkan kepada bukti-bukti dan fakta-fakta kukuh sepanjang siasatan dilakukan.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan siapa pelaku dalam video tersebut memandangkan ia akan mengganggu siasatan.

"Sebelum ini pihak pakar telah sahkan video itu tulen dan kini berasaskan bukti dan fakta yang diperolehi, kita punya asas untuk mengenal identiti.

"Bagaimanapun kita tidak boleh umumkan hasil siasatan sekarang kerana siasatan masih berjalan dan setelah siap nanti, kertas siasatan akan dimajukan pada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan susulan," katanya kepada pemberita di sini Khamis.

Jika benar lelaki dalam video itu adalah Anwar, maka selepas ini Anwar akan berhijrah ke Hollywood untuk menjadi pelakon blue filem pula. Dia mungkin bersara terus dari politik.

Beliau berkata demikian selepas majlis serah terima tugas Timbalan Ketua Polis Negara di Bukit Aman yang menyaksikan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam, Datuk Khalid Abu Bakar dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara yang baru berkuatkuasa esok.

Khalid menggantikan Datuk Hussin Ismail yang bersara Jumaat selepas mencurah bakti dalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selama 39 tahun dan empat bulan.

Ismail berkata, polis juga telah mengenal pasti wanita yang dipercayai pelacur dalam rakaman video itu, tetapi enggan mengulas sama ada wanita itu telah diambil keterangan atau tidak.

Ketika ditanya lokasi video seks itu dirakamkan, sama ada di dalam negara atau luar negara, beliau menjawab,"yang penting kesahihan video itu tulen bukan video yang ditindan atau ditiru...itu jadi pokok siasatan."

Beliau berkata tindakan hanya akan diambil terhadap perakam video terbabit setelah bukti yang dikumpul mencukupi dan dapat mengaitkan kesalahan mereka mengikut peruntukan undang-undang.

Mengenai jam tangan Omega pula, Ismail berkata polis juga masih menunggu laporan rasmi dari syarikat pengedar jam tangan tersebut bagi mengesahkan siapa pemiliknya berdasarkan kad pendaftaran jam itu.

Sebelum ini, tiga individu yang menggelarkan diri mereka "Datuk T" telah mendedahkan kewujudan video seks yang didakwa mereka membabitkan seorang pemimpin kanan pembangkang dan telah menyerahkan video serta jam tangan jenama Omega yang didakwa ditemui di tempat kejadian kepada polis.

Sementara itu, mengenai pendedahan Raja Petra Kamaruddin yang disiarkan di stesen TV3, Ismail berkata polis akan menjalankan siasatan dengan mengkaji dan melihat semula akuan bersumpahnya bagi menentukan kesalahan Pengendali laman blog Malaysia Today itu.

"Sebarang tindakan selanjutnya juga akan diambil sekiranya ada mana-mana individu yang membuat laporan polis mengenai perkara itu," katanya.

Pada Rabu, Raja Petra mendedahkan akuan bersumpahnya yang mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu adalah berdasarkan maklumat dan desakan beberapa individu bertujuan menyekat Najib daripada menjadi Perdana Menteri.

Dalam pada itu beliau berkata, kertas siasatan kematian Penolong Pengarah Kastam Selangor di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur pada 6 April lepas dijangka siap dalam masa terdekat.