Khamis, September 23, 2010

IDRIS DILANTIK PENGARAH PILIHANRAYA?


Dua hari lepas saya berada di The Mall selepas menghadiri Hari Terbuka ETP di PWTC. Seperti biasa saya menemui kawan-kawan di situ bersembang politik dengan Kisfi Zainal, Tok Mulu Dalam dan Fizi anak Datuk Abu Bakar Ali bekas ADUN Kemasik.

Tok Mulu Dalam beritahu saya bahawa seorang Exco Kerajaan Terengganu memberitahunya bahawa UMNO Malaysia melantik Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Pengarah Pilihanraya BN. Saya tidak percaya kerana biasanya tugas itu dipegang oleh Timbalan Perdana Menteri. Masakan Tan Sri Muhyiddin menyerahkan jawatannya itu kepada Idris pula.

Hari ini saya baca blog citrabangsa yang mengesahkan perlantikan Idris itu walaupun BN belum membuat sebarang pengumuman. Agak aneh juga kenapa jawatan itu diberi kepada Idris sedangkan sudah jadi tradisi Timbalan Presiden UMNO yang akan menjadi Pengarah Pilihanraya BN.

Blog citrabangsa juga mengatakan Idris akan dilantik sebagai menteri penuh tidak lama lagi. Saya rasa selagi Tuanku Mizan menjadi Yang Dipertuan Agong, Idris tidak akan dilantik sebagai menteri kecuali Sultan Kedah menjadi Yang Dipertuan Agong dua tahun lagi, bolehlah Datuk Seri Najib Tun Razak mengemukakan nama Idris untuk dilantik sebagai menteri.

Seorang rakan yang ada sama dengan saya pada petang itu, Fakhrul Azman Abu Bakar menyanggah kenapa perlu dilantik Idris sebagai pengarah pilihanraya BN. BN menang di Terengganu pada tahun 2004 bukan kerana Idris atau gelombang biru tetapi kerana Fakhrul telah memecahbelahkan PAS dengan PKR. Sebagai bekas Ketua Pemuda PKR Terengganu, Fakhrul mendakwa nasi bungkus gelombang biru tidak habis.Ini bermakna ramai yang tidak hadiri majlis gelombang biru.

Fakhrul mendakwa, apabila PKR dan PAS dapat dipecahkan barulah usaha menawan semula Terengganu berjaya dilakukan. Fakhrul adalah orang yang membawa Ezam Mohd.Nor menemui Pak Lah melalui setiausaha politik pak Lah, Datuk Wan Farid Wan Salleh. Akhirnya Ezam Mohd.Nor menyertai UMNO dan kini beliau dilantik sebagai Senator tetapi Fakhrul yang minta jawatan APMT bagi DUN Wakaf Mempelam sampai sekarang tidak dilantik kerana Timbalan Pengarah APMT, Haji Shamsudin Sulong berdendam dengan pak saudara Fakhrul di Pulau Bahagia.

Macam mana APMT mahu maju bila ada pegawai kerajaan tidak profesional lebih mengutamakan kepentingan peribadi daripada kepentingan umum. Orang seperti Fakhrul ini boleh buat kerja tetapi kerana dendam peribadi, surat perlantikan Fakhrul sampai sekarang tidak dikeluarkan.

IBU KEPADA TAN SRI RAZALI MENINGGAL DUNIA


Ibu kepada Pengerusi Peremba Sdn Bhd, Tan Sri Razali Abdul Rahman meninggal dunia pada jam 1.00 pagi tadi di rumahnya di Paloh, Kuala Terengganu. Saya menerima sms pagi tadi dari dua pupu saya, Mohd. Radzi Mohd. Shah pada jam 5.30 pagi yang memaklumkan kematian itu.

Ibu beliau yang kami panggil Tok Yah berusia lebih 80 tahun akan dikebumikan pada jam 10 pagi ini di tanah perkuburan di Paloh.

Tok Yah adalah sepupu nenek saya, aruah Hajah Zaharah Yusuf. Manakala suami Tok yah, Abdul Rahman (Che Man)yang berasal dari Kelantan pernah tinggal di Pasir Gajah, Kemaman kebetulan pula saudara kepada aruah datuk saya, Penghulu Haji Abdullah Omar. Ramai saudara mara Che Man duduk di Pasir Gajah termasuk bekas Ketua Pemuda UMNO cawangan Pasir Gajah, Saidi Abdul Ghani. Sudah tentu ramai saudara mara dari Pasir Gajah termasuk mak Long, Mak Ngah (emak saidi) akan menziarahi jenazah Tok Yah hari ini.

Saya tidak sempat balik ke Kuala Terengganu. Kalau saya tahu pada jam 1 pagi tadi, saya sempat memandu ke Paloh dari Kuala Lumpur. Bila tahu berita itu pada jam 5.30 pagi, memang tak sempat dah saya balik untuk upacara pengkebumian Tok Yah. Pada hari raya keempat baru-baru ini kebetulan saya ada di Kuala Terengganu, saya memang dah berniat nak pergi beraya ke Paloh tetapi tak sempat. Kalau tidak saya sempat menemui Tok Yah buat kali terakhir.Anak-anak saya sewaktu kecil suka sangat beraya ke rumah Tok yah kerana Tok yah beri RM5 seorang kepada kanak-kanak sedangkan pergi rumah lain biasanya dapat RM1 atau RM2 seorang.

Rumah Tok Yah di Paloh kelihatan seperti muzium. Itulah rumah yang dibina oleh anaknya Tan Sri Razali kepada ibunya. Sedari kecil saya sudah biasa mengunjungi rumah Tok Yah bersama nenek saya. Bila nenek sudah meninggal dunia, saya tetap kunjungi Tok Yah setiap kali ada peluang pergi ke Paloh.

Saudara mara saya ramai di Paloh termasuk aruah Othman Awang, calon BN bagi kawasan DUN Wakaf Mempelam yang bertanding pada pilihanraya umum 2008. Menjelang pilihanraya 2008, kebetulan saya bekerja dengan Warta Parlimen Kepala Batas, setiap malam aruah Othman menelefon saya, tanya namanya naik atau tidak sebagai calon BN.

Tan Sri Razali merupakan anak Paloh yang pertama belajar di Australia pada tahun 60 an dahulu.Beliau memperolehi ijazah sarjana muda perdagangan dari University of Newcastle, Australia dan memperolehi ijazah sarjana dalam pengurusan kewangan dari University of Queensland, Australia.

Beliau merupakan salah seorang anak didik Tun Daim seperti Tan Sri Halim Saad, Tan Sri Tajudin Ramli dan Tan Sri Wan Azmi.