Ahad, September 13, 2009

SUBRA MENANG KALAU SOTHI TIDAK KACAU DAUN


Jika Sothinathan tidak kacau daun, mungkin Subramaniam sudah menjadi Timbalan Presiden MIC semalam. Subra dapat 547 undi kalah 82 undi kepada Palanivel yang mendapat 629 undi. Sothi mendapat 281 undi. Jika semua undi Sothi lari kepada Subra, maka Subra akan menang dengan majoriti 199 undi.

Keengganan Sothi berkompromi dengan Subra menimbulkan pertanyaan, adakah beliau sengaja dipasang oleh Samy Vellu untuk memecahkan undi Subra. Dalam pada itu Subra mendakwa kekalahannya berpunca dari politik wang di mana setiap perwakilan diberi RM300 untuk mengundi Palanivel.

Calon pilihan Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu menyapu bersih semua jawatan tertinggi parti, manakala 19 daripada 27 calon pilihannya memenangi 23 kerusi Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) yang dipertandingkan, sekali gus membuktikan pengaruh beliau dalam parti itu tidak boleh digugat.

Seperti yang diramalkan sebelum ini, Datuk G Palanivel, 60, menang dengan 629 undi atau majoriti 82 undi untuk kekal sebagai Timbalan Presiden, menewaskan Datuk S Subramaniam, 65, yang mendapat 547 undi dan pencabar kedua, Datuk S Sothinathan, 49, hanya mendapat 281 undi.

Pada pemilihan MIC 2006, Palanivel mendapat 933 undi menewaskan Subramaniam, yang ketika itu menyandang jawatan Timbalan Presiden MIC, dengan majoriti 438 undi dalam pertandingan satu lawan satu.

Dalam perebutan jawatan Naib Presiden pula, tiga calon pilihan presiden, Setiausaha Agung MIC, Datuk Dr S Subramaniam; Bendahari Agung MIC, Datuk SK Devamany dan Ketua Penerangan MIC, Datuk M Saravanan menang besar dengan masing-masing mendapat 1,260 undi, 1,122 undi dan 1,030 undi.

Empat lagi calon naib presiden jauh ketinggalan dengan Datuk S Balakrishnan hanya mendapat 471 undi, P Subramaniam (225 undi), Datuk VKK Teagarajan (215 undi) dan P Maariyayee memperoleh 61 undi.

Walaupun ramai mengharapkan perubahan besar dalam MIC pada pemilihan sempena Perhimpunan Agung ke-63, hakikatnya, 1,464 perwakilan mahukan status quo sedia ada kekal kecuali bagi senarai anggota CWC, itu pun hanya menyaksikan perubahan kecil.

Namun, lima pemimpin veteran yang juga Pengerusi MIC Negeri, termasuk Datuk G Rajoo (Perak), Datuk T Rajagopalu (Negeri Sembilan), Datuk R Raghavan (Melaka), Datuk Dr K Rajapathy (Pulau Pinang) dan Datuk V Saravanan (Kedah) kecundang meskipun disenaraikan pilihan presiden.

Walaupun begitu, secara keseluruhan hanya empat calon bukan pilihan presiden berjaya menongkah arus bagi memenangi kerusi CWC, termasuk SP Manivasagam, Datuk S Ganesan, Madhu Marimuthu dan KP Samy, manakala 19 lagi kerusi dibolot calon Samy Vellu.

Barisan pilihan presiden kali ini turut menampilkan 18 muka baru, termasuk dua calon berbangsa Punjabi, Datuk Randhir Singh dan Jaspal Singh, selaras dengan proses pembaharuan dalam parti dengan memperkenalkan calon daripada kumpulan etnik lain.

Palanivel, yang juga bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, difahamkan sudah bersedia untuk mengambil alih pucuk pimpinan tertinggi parti sebelum pemilihan parti seterusnya pada 2013.

Samy Vellu sebelum ini sudah mengumumkan tidak akan bertanding pada pemilihan akan datang selepas kekal sebagai presiden parti selama 11 penggal berturut-turut pada pemilihan April lalu.

PAK LAH SOKONG TAPI TAK BUAT DI ZAMANNYA


Pak Lah menyokong penghapusan sistem kuota dalam pemilihan UMNO tetapi yang peliknya di zamannya dia tak rombak pun sistem itu kerana takut ditentang oleh Tengku Razaleigh Hamzah bagi jawatan Presiden UMNO.


Jadi nampaknya siapa yang lebih berani dan ikhlas kalau bukan Datuk Seri Najib? Najib mahu selamatkan UMNO dan beliau bukannya ada agenda untuk menyelamatkan diri sendiri seperti Pak Lah.


Tun Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan keputusan Majlis Tertinggi (MT) Umno yang bersetuju menghapuskan sistem kuota serta memberi peluang kepada lebih ramai perwakilan memilih pada perhimpunan agung parti sebagai tepat pada masanya.


Bekas Presiden Umno itu yang percaya keputusan berkenaan sudah lama dinantikan semua pihak, berkata perubahan itu juga mampu membantu usaha membanteras politik wang setiap kali menjelang perhimpunan agung parti.


Ditanya mengapa sistem kuota tidak dihapuskan ketika beliau menjadi Presiden parti, bekas Perdana Menteri berkata, tiada cadangan dikemukakanberhubung perkara itu ketika beliau memegang teraju kepemimpinan Umno.


"Tiada cadangan sebenarnya... jika ada pun, ia hanya suara terpencil. Jadi, keputusan ini pastinya menggembirakan semua pihak termasuk pemimpin dan ahli Umno selain orang ramai," katanya sambil berharap perubahan itu mampu menjadikan Umno semakin kukuh dan diterima masyarakat.


Beliau yang juga Ahli Parlimen Kepala Batas berkata demikian selepas menyampaikan sumbangan hari raya peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pinang Tunggal, di sini semalam.


Kelmarin, MT Umno pada dasarnya bersetuju menghapuskan sistem kuota dan memberi peluang kepada lebih ramai perwakilan untuk membuat pemilihan pada perhimpunan agung parti.


Kelmarin, Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak, dilaporkan berkata, keputusan itu bertujuan membanteras politik wang serta menjadikan proses pemilihan parti lebih telus dan demokratik, selain menunjukkan Umno sebagai parti yang lebih inklusif dengan membabitkan seberapa ramai golongan.