Jumaat, Mei 25, 2018

PELAN INDUK PELANCONGAN ISLAMIK UNTUK TINGKATKAN SEKTOR PELANCONGAN

KUALA TERENGGANU, 25 Mei (Bernama) -- Kerajaan Terengganu pimpinan PAS sedang menyiapkan pelan induk untuk menjadikan Terengganu hab pelancongan berciri Islamik, kata Menteri Besar Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Katanya ia menyasarkan untuk menarik lebih ramai pelancong tempatan dan asing ke Terengganu terutama dari Timur Tengah, China dan Barat.

Beliau turut memberi jaminan kerajaan negeri yang baharu tidak akan melakukan perubahan drastik terhadap apa-apa program pelancongan yang telah dilaksanakan kerajaan Barisan Nasional (BN) terdahulu malah ia akan ditambah baik.

"Sebelum ini ramai pelancong asing termasuk dari Timur Tengah dan negara-negara Barat datang ke negara ini tetapi tidak ramai dari kalangan mereka yang berkunjung ke Terengganu.

"Sedangkan jika mereka mahu melihat kebudayaan masyarakat Melayu Islam di sini, keindahan pantai, pulau-pulau kita yang menarik, Terengganu sepatutnya menjadi pilihan," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama para penggiat industri pelancongan negeri di sini, malam tadi.

LEBIH BAIK SHAHIDAN CADANGKAN 9 ADUN MASUK PARTI BERSATU


ARAU, 24 Mei (Bernama) -- Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bintong Datuk Seri Azlan Man hari ini mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar (MB)  Perlis di hadapan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail tanpa kehadiran sembilan lagi Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN).

Beliau mengangkat sumpah untuk penggal kedua pada upacara yang berlangsung di Istana Arau di sini.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) lalu, BN menang 10 daripada 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala Pakatan Harapan (PH) tiga kerusi dan PAS dua kerusi.

Semua ADUN PH dan PAS menghadiri majlis itu.

Azlan ketika ditemui selepas itu berkata beliau komited untuk menjalankan tugas sebagai MB dengan cara terbaik dan berharap mendapat sokongan penuh daripada wakil-wakil rakyat yang lain khususnya daripada BN bagi merealisasikan agenda pembangunan di Perlis.

"Saya tahu kerajaan negeri kini sudah jadi pembangkang dan ini tidak menjadikan tugas ini lebih ringan tapi lebih berat, tapi ini adalah cabaran yang harus kerajaan negeri hadapi dan saya akan berusaha sebaik mungkin.

"Saya akan berbincang dengan Pemangku Pengerusi Barisan Nasional (BN) (yang juga Pemangku Presiden UMNO) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein (yang menjalankan tugas Timbalan Presiden UMNO) untuk dapatkan pandangan dan panduan mereka mengenai apakah formula terbaik untuk bolehkan pelantikan barisan exco yang akan bentuk kerajaan negeri," kata Azlan.

Beliau berkata pihaknya juga akur dengan sebarang perubahan dasar yang telah ditetapkan oleh kerajaan pusat dan yakin rakyat di Perlis tidak akan dianak tirikan.

Azlan berkelulusan Sarjana Ekonomi Antarabangsa dari Universiti of Denver, Amerika Syarikat, memulakan tugas sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) pada 1983 dan pernah menjadi Konsul Malaysia di Toronto, Kanada pada 1985 dan Ketua Penolong Setiausaha di Kementerian Luar pada 1992.

Beliau juga pernah menjadi Kaunselor Misi Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Amerika Syarikat pada 1999.

Pada 2003, anak kelahiran Arau itu menjadi Setiausaha Bahagian Afrika dan Sahara Selatan di Kementerian Luar dan pada 2011 memegang jawatan sebagai Timbalan Ketua Pengarah Biro Pengaduan Awam (BPA) sehingga bersara untuk bertanding pada pilihan raya umum pada 2013.

Perlantikan Azlan diboikot oleh sembilan ADUN BN yang menyebabkan Raja Perlis murka. Raja Perlis tolak nama adik Datuk Seri Shahidan Kassim kerana tidak mahu Ismail Kassim menjadi MB boneka. Sebaliknya Ismail berkata beliau enggan menjadi MB mencadangkan Raja Perlis lantik salah seorang dari lapan orang ADUN BN asalkan bukan Azlan Man.

Ketua Puteri Umno, Mas Ermieyati kesal apa yang berlaku di negeri kecil seperti Perlis yang ada 10 ADUN tidak dapat bermuafakat.

"Disebabkan sikap berebut kuasa yang tak pernah habis, Perlis sekadar negeri contoh mengapa anak muda meluat dengan Umno," katanya.

Pengerusi BN Perlis, Shahidan Kassim mencadangkan Umno memecat Azlan Man dari ahli Umno. Maka Pemangku Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi wajar menasihati 9 ADUN BN menghormati pilihan Raja Perlis kerana ia adalah bidang kuasa Raja untuk melantik MB.

Tunggulah sidang Dewan Undangan Negeri yang boleh membuat undi tidak percaya kepada Azlan, Jika Azlan diundi tidak percaya maka Raja Perlis bolehlah lantik orang lain sebagai MB baharu.

Apa yang berlaku di Perlis amat memalukan. Dahlah BN bukan lagi kerajaan pusat, negeri Perlis yang miskin ini hendak ambil duit dari mana untuk bangunkan Perlis. Azlan Man pun bukannya mahu menjadi MB lagi tetapi oleh kerana Raja Perlis melantiknya maka beliau terima perlantikan ini sebagai satu tanggungjawab.

Lebih baik Shahidan mencadangkan 9 ADUN itu menyertai Parti Bersatu supaya MB baru dapat dipilih semula kerana apabila kerajaan negeri kerajaan PH ini memudahkan kerajaan pusat membantu Perlis.