Jumaat, Julai 24, 2015

RAMADAN PALING MENCABAR


OLEH SHAHBUDIN E
Ramadan tahun ini merupakan Ramadan yang paling mencabar.Pelbagai kisah,tohmahan, tuduhan, dan  isu panas yang menjadi tarikan kita semua. Adakah benar negara kita sekarang sedang berada dalam suasana kegelapan politik yang akan terus gelap tanpa adanya cahaya di hujung terowong ?
Adakah sebelum Syawal menjelma kita akan terus dikejutkan lagi dengan pelbagai isu?Atau adakah kehadiran Syawal nanti akan membuka lembaran baru yang akan memulihkan semula semangat perpaduan,persaudaraan serta kerjsama yang akan memulihkan semula segala kemelut yang berlaku sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
Saya tidak berani membuat ramalam tentang apakah yang akan berlaku. Cuma satu sahaja yang saya risaukan. Dan mungkin juga ramai di antara para pembaca khasnya ahli ahli UMNO yang sependapat dengan saya.Adakah kemelut politik ini akan memberi kesan terhadap solidariti, perpaduan, persaudaraan dan kerjasama yang membuatkan UMNO terus kukuh sebagai parti paling utama di negara kita?
UMNO terkenal dengan semangat jatidiri serta perpaduan anak Melayu dan Bumiputra yang sangat utuh.Sepanjang UMNO ditubuhkan, pelbagai rintangan yang telah dilalui oleh parti ini dan apa yang pasti, setiap krisis yang dihadapi telah membantu mematangkan lagi UMNO dalam terus berdepan dengan pelbagai lagi cabaran masa depan.
UMNO tidak boleh berpecah dan semangat perpaduan yang telah lama wujud perlu dikekalkan. Dalam Perhimpunan Agung UMNO yang lalu, ahli-ahli UMNO telahpun bersuara dan berikrar untuk berdiri teguh di belakang Presiden Datuk Seri Najib Tun Razak dan itulah yang mesti dibuktikan.
Sememangnya mudah untuk mengingatkan kepada ahli UMNO akan ikrar tersebut, namun bukanlah sesuatu yang mudah untuk terus mengharapkan ada ahli UMNO untuk terus setia. Pastinya ada di antara mereka yang termakan juga dengan racun fitnah yang telah ditabur oleh mereka yang tidak puas hati dengan kepimpinan hari ini.
 Apa yang dikesalkan ialah perpecahan politik Melayu atau UMNO hari ini nampaknya telah didorong oleh rasa dendam dan kepentingan peribadi sehingga membawa kepada pelbagai tuduhan, fitnah serta kata-kata dusta dan keji yang tidak ada hadnya. Konsep berbincang di meja bulat,yang mengutamakan persaudaraan dan perpaduan dalam UMNO nampaknya tidak lagi diamalkan.
Hakikatnya,jika perpecahan berlaku, maka ini akan mengundang sesuatu yang lebih serius.Mungkin atas alasan inilah, maka penangguhan pemilihan Umno yang diumumkan oleh Najib merupakan sesuatu yang bijak dilakukan demi menjaga perpaduan dalam parti.
Langkah ini bukan sahaja memberi ruang untuk memperkukuhkan perpaduan tetapi juga  memberi peluang untuk ahli-ahli UMNO kembali tenang dan menumpukan perhatian pada mengeratkan lagi kerjasama antara ahli-ahli dan para pemimpin UMNO.
Namun usaha seperti itu tidak cukup.Selain daripada memberikan sokongan kepada pucuk kepimpinan UMNO, ahli-ahli UMNO juga perlu bersama-sama meyakinkan masyarakat dan rakyat Malaysia supaya tidak ada prasangka dan persepsi yang buruk terhadap usaha yang dilakukan oleh para pemimpin kita.
Kemunculan individu yang membuat pelbagai tuduhan serta mengapi-apikan lagi sentimen terhadap isu semasa, telah menyemarakkan lagi suasana panas. Adakah individu ini mempunyai agendanya yang tersendiri? Atau adakah individu ini lupa bahawa tidak setiap isu itu mesti dipersetujui, kerana masing-masing mempunyai cara pemikiran dan pentadbiran yang berbeza. Apa yang penting ialah barisan kepimpinan hari ini telah melaksanakan tugas dengan penuh kredibiliti untuk menggalas tanggungjawab yang telah diberikan oleh rakyat.
Najib sedar akan cabaran yang sedang dilalui ini. Dan pujian harus diberikan kepada Najib yang nampaknya masih tenang dan terus mementingkan agenda untuk membangunkan negara. Beliau telah membuktikan yang dia seorang pemimpin yang boleh menerima teguran dan kritikan.Najib tidak perlu membuktikannya lagi.
Ramai yang masih yakin Najib akan berjaya melalui perjalanan yang penuh dengan ranjau duri ini. Dalam hal ini, ahli-ahli UMNO perlu diingatkan bahawa perpaduan perlu diperkasa dan diperkukuhkan dan jangan sekali kali mengambil sikap tidak apa atau “take things for granted”. Jika usaha untuk memperkasakan perpaduan ini gagal dilaksanakan, maka jangan terkejut UMNO tidak akan mendapat sokongan daripada generasi hari ini dan juga generasi masa depan.
Jangan memperkecilkan keupayaan generasi hari ini menilai dan membuat analisis mereka tentang masa depan negara. Mereka adalah penentunya. Apa yang membimbangkan ialah golongan ini mungin tidak tahu pun akan jasa dan usaha yang dilakukan oleh para pejuang UMNO yang bertungkus lumus memberikan kita asas menjadi sebuah negara yang merdeka dan berdaulat. Bagi mereka sejarah tidak penting dan apa yang lebih diutamakan ialah impian dan cita-cita mereka. UMNO perlu melihat akan isu ini dengan lebih terperinci.Hanya melalui perpaduan yang kukuh boleh membantu anak-anak muda terus mendekati UMNO dan percaya akan wadah perjuangan UMNO terhadap agama , negara dan bangsa.
Perjalanan UMNO akan berdepan dengan pelbagai lagi duri dan ranjau. Pengkritik UMNO akan terus bersuara dan kemungkinan besar, laungan itu akan menjadi semakin kuat, lantang dan bising.
 Inilah cabaran dan tanggungjawab yang akan terus digalas oleh pucuk kepimpinan UMNO.Selagi semua ahli UMNO berdiri teguh di belakang presiden, selagi itulah apa yang bakal dilalui ini akan ditangani dengan rasional dan bijaksana demi survival UMNO sebagai parti utama di negara ini.
Ramadan adalah bulan mencari kemaafan dan keredhaan.Kita perlu mengambil iktibar untuk menyelesaikan sebarang perselisihan yang timbul .Marilah kita bersama sama berdoa dan mengharapkan awan gelap yang berarak di atas kepala kita akan berlalu tanpa adanya ribut taufan yang akan memcahbelahkan perpaduan sesama kita.

-end-

Shahbudin Embun
Ahli Majlis Perundingan Melayu Malaysia/ Blogger Lawyer Pokok Cherry.
(Penulis Buku NAJIB PENERAJU TRANSFORMASI)
Mykad: 530916 09 5037        
Tel: 019-3687455


Alamat : No 9.12 Alpha Villa Apartment,Jalan 2/27A, Wangsa Maju, Kuala Lumpur.