Ahad, Mac 22, 2009

TAHNIAH KEPADA PERKASA


Saya ingin mengucapkan tahniah kepada PERKASA terutamanya kepada Presidennya, Datuk Ibrahim Ali yang berjaya menganjurkan persidangan kemuncak peribumi negara di Dewan Kelab TNB, Bangsar pada hari ini.


Saya telah sampai awal pagi tadi jam 9 pagi untuk mendengar ucaptama bekas Presiden UMNO, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Tetapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, saya terpaksa balik ke rumah pagi tadi kerana ada kes emergency.


Sebelah petang baru saya berkesempatan mengikuti persidangan kemuncak yang diadakan di tempat sama yang dihadiri oleh 1,500 orang perwakilan dari 65 NGO dari seluruh negara. Seramai 10 orang pemidato dijemput berucap dalam persidangan kemuncak itu iaitu Mahaguru Omar Din, Datuk Salleh Said Keruak, Dr.Ashfaf Wajdi Dusuki, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir, Tan Sri Abu Zahar Ujang, Zainur Zakaria, Datuk Hashim Suboh dan Datuk Ibrahim Azmi Hassan.


Semua pemidato ada kehebatan masing-masing. Semua rasa terkilan dengan UMNO kerana gagal mempertahankan hak orang-orang Melayu. Ramai yang berharap PERKASA yang akan menjadi wadah untuk mempertahankan hak-hak orang Melayu.


Saya terharu dengan ucapan wakil Belia 4B, Hashim Suboh yang mengatakan adakah 40 tahun lagi anak-anak kita akan berkumpul semula di sini untuk memperkatakan hak-hak orang Melayu? Oleh itu, katanya, orang Melayu hendaklah bersatu supaya hak mereka tidak mudah diusik oleh mana-mana pihak.


Sehubungan dengan itu beliau mencadangkan penubuhan Majlis Penasihat (Council of Elders) untuk menasihati para pemimpin UMNO yang sedang berkuasa.


Pendedahan bekas menteri, Kadir Sheikh Fadzir bahawa DEB sudah lama mati tidaklah mengejutkan. Cuma pendedahan beliau bahawa dalam semua kementerian sudah tidak ada lagi Unit Penyertaan Bumiputera menyebabkan ramai tersentak. DEB dulu menggariskan dasar supaya di setiap kementerian pelunga untuk Bumiputera diberikan kepada 30 peratus. Begitu juga dasar pinjaman di setiap bank 30 peratus diberiukan kepada orang Bumiputera.


Kadir berkata beliau pernah bangkit perkara ini dalam kabinet dan majlis tertinggi UMNO tetapi suaranya kalah dalam undian.


Analogi Ibrahim Azmi lebih melucukan apabila beliau berkata pemimpin UMNO kena jadi macam raja binatang seperti singa, biar semua orang takut. Bila pemimpin UMNO bersuara, pemimpin bukan Melaytu takut. Ini yang menyedihkannya, pemimpin UMNO sudaj tidak disegani oleh kaum lain lagi.


Sesungguhnya usaha PERKASA ini wajar diberi penghargaan. Tahniah Ibrahim Ali!