Ahad, Mac 13, 2011

MENJELANG PERTANDINGAN AKHIR RAJA LAWAK 5
Jumaat ini Astro akan menobatkan Raja Lawak 5 selepas melahirkan Yus, Nabil, Sepah dan kumpulan dari Sabah yang dah lupa namanya. Nampaknya Nabil dan Kumpulan Sepah yang banyak diberi peluang oleh Astro sedangkan Yus dan kumpulan dari Sabah tidak diberi peluang tunjuk bakat oleh Astro.

Malam Sabtu lalu tiga orang yang diumumkan berjaya masuk ke peringkat akhir ialah Man, Kumpulan R2 dan kumpulan Balas. Mereka bertiga memang berbakat besar. Lebih ketara kumpulan R2 dan Man tetapi pengundi memilih kumpulan Balas.

Yang peliknya kenapa perlu buat jenaka lucah untuk buat orang ketawa. Kumpulan R2 ketika sedang menemubual seorang nelayan, nelayan itu beri petua. Kalau isteri tidur mengiring ke kiri, nelayan itu kena keluar ke kanan untuk dapat ikan yang banyak. Kalau isteri tidur mengiring ke kanana, nelayan itu kena keluar ke kiri untuk dapat ikan yang banyak. Orang yang menemuduga nelayan itu bertanya kalau isteri tidur terlentang. Nelayan itu jawab tak payah pergi ke laut lah sambil disambut gelak ketawa.

Raja Lawak bukan sahaja ditonton oleh orang tua malah kanak-kanak. oleh itu lawak lucah seperti ini sepatutnya tidak digalakkan oleh Astro apatah lagi ia disiarkan secara langsung. Pada malam yang sama Kumpulan Balas yang menjemput pelawak undangan Bob Kuman turut membuat jenaka lucah. Bob bertanya kepada nakanya kenapa burungnya kecil sedangkan burung anaknya besar. Maka anaknya jawab, sudah menjadi lumrah alam orang yang kecil bendanya besar maka burungnya juga mesti besar, dan sudah menjadi lumrah alam orang yang besar burungnya kecil.

Dengan teguran ikhlas ini semoga pertandingan akhir Raja Lawak 5 di Pusat Konvensyen Shah Alam Jumaat ini tidak lagi menonjolkan jenaka lucah. Di atas kertas Kumpulan Balas yang akan menang Jumaat ini kerana setakat hari ini Kumpulan Balas mendapat undi 54 peratus jauh meninggalkan kumpulan R2 dan Man. Walau bagaimanapun undi mungkin berubah dalam masa lima hari ini.