Selasa, Ogos 15, 2017

TEMBELANG MAHATHIR SUDAH PECAH

KUALA LUMPUR, 15 Ogos (Bernama) -- Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata jawapan yang tidak memuaskan berkaitan peristiwa Memali oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merupakan punca utama berlakunya kekecohan semasa majlis Nothing to Hide 2.0 di Shah Alam, Ahad lepas.

Majlis anjuran Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu kecoh apabila ada individu yang membaling selipar, botol air, kasut dan menyalakan suar ke arah Dr Mahathir, ketika Pengerusi PPBM itu menjawab soalan hadirin mengenai peristiwa Memali, Baling Kedah.

"Semua pihak menunding jari menyalahkan pihak lain dengan melupai punca asas tercetusnya kekecohan apabila jawapan yang tidak memuaskan hati terhadap peristiwa Memali," katanya dalam kenyataan hari ini.

Kekecohan tercetus kira-kira 5.10 petang Ahad lepas apabila peserta mula membaling selipar dan sebagainya sehingga keadaan panik berlaku dan peserta terpaksa berlari keluar dari Dewan Raja Muda Musa, itu untuk menyelamatkan diri.

Beberapa individu cedera ringan akibat terjatuh ketika menyelamatkan diri selain berlaku kejadian bertumbuk sesama sendiri.

Ulasan saya, tembelang Mahathir sudah pecah. Apa yang berlaku pada Ahad lepas sudah dirancang oleh penyokong Mahathir kerana beliau gagal menjawab dua soalan sensitif  mengenai Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Memali.

Kenapa penganjur gagal menjalankan pemeriksaan ketat kepada semua hadirin sehingga orang yang membawa suar boleh terlepas. Masihkah kita ingat pada reformasi di Kg Baru pada tahun 1998 oleh para penyokong Anwar?

Bukankah Mahathir yang mengarahkan supaya buat rusuhan di Kg Baru yang kononnya ia dicetuskan oleh puak reformasi? Maka taktik yang sama digunakan oleh Mahathir Ahad lepas selepas hadirin tak puas hati dengan jawapan beliau.

Sepatutnya penganjur kena bertanggungjawab apa yang berlaku kerana gagal mengawal keselamatan. Oleh itu menyalahkan puak Umno kerana merancang rusuhan itu berlaku amat dangkal. Yang peliknya Lim Kit Siang keluar awal dari dewan seolah olah sudah tahu apa yang akan berlaku selepas itu. Ini bermakna mereka sudah merancang dari awal.