Ahad, Disember 27, 2015

FREE MALAYSIA TODAY SALAH LAPOR BLOG SAYA

Dua hari lepas blog ini memuatkan sebuah rencana tulisan kawan saya, Shahbudin Embun berjudul http://www.catatanzabidi.blogspot.my/2015/12/perang-dalam-didamaikan-perang-saraf.html tetapi peliknya Free Malaysia Today (FMT) semalam melaporkan ia ditulis oleh saya. Lihat http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/12/26/pasukan-siber-umnobn-perlu-bernas-berilmiah/.

FMT adalah berita portal ketiga terbesar di negara ini selepas Malaysiakini dan The Malaysian Insider. Kenapa wartawan FMT boleh membuat kesilapan ini sedangkan dalam posting tersebut ada byline penulisnya Shahbudin Embun.

Yang lebih melucukan wartawan yang memetik blog saya itu, catatanzabidi.blogspot.com
itu menulis saya sebagai awang zabidi. Saya tak pasti siapa yang menulis berita itu. Dalam blog itu jelas nama saya ialah Zabidi Saidi dan bukannya Awang Zabidi iaitu nama Facebook saya.

Dalam posting itu ada dimuatkan byline Shahbudin Embun jadi kenapa wartawan itu boleh buat silap mengatakan Awang Zabidi yang menulisnya. Dengan penjelasan ini dharapkan wartawan tersebut membuat pembetulan kerana ia jelas melanggar etika penulisan kerana salah lapor. Untuk makluman FMT, blog saya terbuka kepada semua pihak menulis dan tidak semestinya tulisan saya sahaja.

Di atas kekeliruan yang timbul, saya minta maaf kepada Shahbudin Embun yang menyedari kesilapan FMT. Untuk makluman FMT, bersama-sama ini dilampirkan gambar penulis rencana tersebut bersama PM, Datuk Seri Najib Razak.