Ahad, Ogos 21, 2016

LUCU KENYATAAN CUCU DATO ONNSHAH ALAM 21 Ogos - Sikap pengasas UMNO, Datuk Onn Jaafar yang tidak memburukkan pemimpin dan parti walaupun telah meninggalkan UMNO harus dicontohi oleh semua pihak.


Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, Onn yang merupakan datuknya juga tidak menimbulkan huru-hara dan mengajak rakyat turun ke jalanan ketika memutuskan untuk keluar parti pada 1951.

"Saya masih simpan pesanan terakhir Onn kepada UMNO, maka saya berharap juga parti ini akan memandangnya dengan pandangan yang luas, pandangan yang dikatakan nasional atau kebangsaan dan jangan semata-mata hadapkan pandangan itu kepada pandangan sempit semata-mata iaitu hidup hanyalah di bawah tempurung sendiri dengan tidak menghiraukan tempurung-tempurung lain yang terletak di sebelah.

"Dia tidak suruh kita mengaruk (mengamuk), dia tidak suruh kita jatuhkan Perdana Menteri, dia tidak suruh runtuhkan kerajaan. Ini pemimpin yang mempunyai nilai keikhlasan dan kesabaran. Disebabkan dua nilai ini cucunya ini dapat bersama-sama anda. Saya juga melihat misinya telah menjadi kenyataan dalam pendekatan kita di Barisan Nasional (BN)," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Kota Raja di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar; Ketua UMNO Bahagian Kota Raja, Kamaruzzaman Johari; Naib Ketua UMNO Bahagian, Mohd. Hamidi Abu Bakar dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Irmohizam Ibrahim.

Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan dalam pada itu meminta pemimpin akar umbi UMNO di Selangor mendekati anggota sendiri sebagai asas utama dalam usaha merampas kembali negeri itu.

"Dekati anggota parti yang belum berdaftar sebagai pengundi, anggota parti yang perlu dikesan, anggota parti yang berada di luar bahagian, anggota parti yang tidak mengundi dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

"Ini semua berkisar kepada parti kita sendiri dan itu semua hanya kita boleh selesaikan serta tidak boleh harap orang lain kerana ini melibatkan keluarga kita, sebab itu kita kena menjaga rumahtangga kita dahulu," katanya.

Beliau turut menasihati semua anggota UMNO Selangor supaya mengetepikan kepentingan peribadi, bersikap ego, tamak dan berpuak-puak dalam parti.

"Percayalah, kalau semua itu dibuat tiada sebab kemenangan yang tidak dijangka ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dijadikan sebagai detik permulaan dan gelombang kecil pun boleh menjadi gelombang tsunami untuk pastikan kemenangan (BN) di semua kerusi di Selangor," katanya. -

Ulasan saya, lucu dengar ucapan Hishamuddin yang membela datuknya yang keluar Umno tidak pernah mengutuk Umno dan pemimpin Umno. Ya ke Hishamuddin? Kalau nak bela Dato Onn pun janganlah cakap yang bukan-bukan.

Mustahil Dato Onn tak pernah memburukkan Presiden Umno, Tunku Abdul Rahman dan Umno ketika berkempen menentang Perikatan melalui Parti IMP dan Parti Negara. Parti IMP beliau gagal maka beliau tubuhkan Parti Negara. Malah orang Kuala Terengganu yang mengangkat Dato Onn sebagai ahli parlimen mereka dalam PRU 1959 dan beliau meninggal dunia pada tahun 1962 ketika masih menjadi ahli parlimen Kuala Terengganu.

Hishamuddin belum lahir ketika itu. Zaman dahulu lagi sengit kempen pilihanraya kerana bebas ada ceramah terbuka. Malah Tunku meletakkan jawatan PM dan Tun Razak memangkunya kerana Tunku mahu berkempen di seluruh Malaya. Tambahan pula ketika itu sistem pengangkutan di seluruh negara begitu daif maka Tunku terpaksa ambil cuti untuk pastikan Perikatan menang.

Tak logik Dato Onn tak pernah memburukkan pemimpin Umno dan Umno kerana beliau yang meletakkan jawatan Presiden Umno apabila cadangannya membuka Umno kepada semua kaum gagal. Jadi siapa pengkhianat Umno di sini yang mahu Umno dibuka kepada semua kaum. Bukankah Dato Onn? 

Sewaktu Dato Onn memimpin Parti Negara, anaknya Hussein Onn terpaksa melupakan politik. Selepas Dato Onn meninggal dunia, barulah beliau menyertai Umno semula dan Tun Razak memilih birasnya bertanding di parlimen Johor Bharu pada PRU 1969. Oleh kerana birasnya Tun Razak sudah jadi PM, maka mudahlah Hussein Onn bertapak dalam politik sehingga menjadi PM pada tahun 1976.

UMNO TAK AKAN PECAT AHMAD SAID?

KUALA TERENGGANU, 20 Ogos (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak mahu UMNO Terengganu agar mengelak pergeseran sesama sendiri dan terus bersatu jika ingin terus kekal memerintah negeri ini.

Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO, berkata walaupun kemelut di Terengganu ibarat 'ribut dalam cawan', ia boleh merebak sekiranya mereka tidak bersatu dan tidak berpegang pada satu ikatan.

"Dalam istilah politik, Terengganu adalah 'swing state'. Boleh beralih ke arah menang dan beralih kepada kalah. Tapi hari ini kita kena tanya diri kita...tepuk dada tanya selera.

"Angin yang bertiup hari ini ke arah mana? Angin yang bertiup hari ini ke arah BN menang? Kalau nak menang...buatlah cara nak menang. Jangan nak 'baloh-baloh' (berbalah) sesama sendiri," katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Terengganu di sini hari Sabtu.

Najib berkata dalam menangani kemelut yang sentiasa menjadi isu di negeri ini, beliau berharap rakyat Terengganu akan terus memberi kepercayaan kepadanya dalam memikirkan kaedah untuk memperbaiki keadaan, malah beliau telahpun bersemuka dengan beberapa Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu.

Perdana Menteri berkata pertemuan tersebut dilakukan secara berperingkat dan beliau sentiasa berlapang dada untuk mendengar setiap keluhan mereka bagi memastikan UMNO Terengganu terus stabil.

"Tak usahlah kita serabut sangat kepala...cukup. Saya tengok orang Terengganu ini banyak sangat serabut...serah perkara ini kepada saya sebagai perdana menteri dan presiden parti.

"Saya akan fikir yang terbaik...saya pun dah jumpa dari hati ke hati dengan setiap ADUN...belum habis lagi, dalam proses. Saya nak tahu apa sebenarnya, saya nak dapatkan gambaran terbaik, mudah-mudahan ada permuafakatan," katanya.

Najib berkata dalam memimpin, beliau sentiasa mengamalkan perbincangan sesama ahli dan tidak akan membuat keputusan secara bersendiri malah tidak pernah memaksa pihak lain mengiayakan sahaja cadangannya.

Namun, beliau berharap sekiranya terdapat ketidakpuasan hati terhadap pemimpin, ia hendaklah dibangkitkan dengan cara yang beradab.

Sementara itu, bagi memastikan UMNO memperoleh kemenangan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang, Najib berharap UMNO Bahagian itu dapat mengatur strategi terbaik dan bekerja keras dalam memenangi hati rakyat.

Katanya bahagian tersebut perlu merampas kembali lima kerusi yang dimenangi pembangkang pada PRU lepas, termasuk kawasan Parlimen Kuala Terengganu, dan harus sedar serta bangkit sebelum terlambat.

Kawasan Parlimen Kuala Terengganu mempunyai empat kerusi DUN - Bandar, Wakaf Mempelam, Ladang dan Batu Buruk.

"Tidak ada sebab mengapa Kuala Terengganu tidak boleh lakukan sesuatu yang lebih baik untuk PRU akan datang. Saya datang ke Terengganu kerana saya tahu Terengganu ada keunikannya.

"Berbeza dengan Kelantan, kita kalah sejak 1990 sampai hari ini...26 tahun. Terengganu ini ada masa kita menang, ada masa kita kalah. Ada masa kita menang cemerlang, ada masa kita menang sipi-sipi," katanya.

Sebelum mengakhiri ucapan, Najib sempat mengingatkan anggota UMNO supaya terus berpegang kepada prinsip kesetiaan dan kasih kepada parti yang telah banyak berjasa kepada bangsa, agama dan negara.

"Kalau kita ada kasih sayang, menghormati perjuangan UMNO, saya percaya Terengganu kita boleh pertahankan.

"Terengganu boleh terus maju, banyak program yang kita nak lakukan untuk Terengganu," katanya yang sempat mengucapkan tahniah kepada pelumba basikal trek negara kelahiran Terengganu, Azizulhasni Awang yang memenangi pingat gangsa di Sukan Olimpik Rio.

Turut hadir, Menteri Besar merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Ahmad Razif Abd Rahman dan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu Datuk Mohd Sabri Alwi.

Ulasan saya, ucapan PM menunjukkan bahawa Umno tidak akan memecat ADUN Kijal, Datuk Seri Ahmad Said yang mengemukakan undi tidak percaya kepada MB pada Mac lalu kerana bimbang kerajaan BN Terengganu tumbang.

Justru itu Umno akan mengekalkan Ahmad Said sehingga PRU akan datang. Kita patuh kepada Presiden Umno maka kita terima keputusan ini kerana beliau kata beliau tengok orang Terengganu banyak sangat serabut.

Namun demikian,bukan sahaja penyokong Razif yang patut mematuhi arahan Najib, malah penyokong Ahmad Said juga perlu mematuhi  ucapan Presiden Umno supaya menghormati perjuangan Umno. Kalau Ahmad Said hormati perjuangan Umno, beliau tidak menganggu pentadbiran Razif. Oleh kerana beliau tidak hormati perjuangan Umno, maka ribut dalam cawan ini meletus.