Isnin, Ogos 31, 2009

160 RIBU RAKYAT TERENGGANU DAPAT DUIT RAYA


Kerajaan Terengganu akan mula mengagih bantuan dari dana khas hari raya kepada lebih 160,000 keluarga yang terdiri daripada kalangan golongan miskin, orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal serta warga emas, minggu depan.


Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata jumlah keseluruhan dana khas bantuan raya itu belum diputuskan, namun menurutnya jumlah itu dijangka meningkat tahun ini berbanding tahun lepas.


Bercakap kepada pemberita selepas melawat adik Muhamad Ayub Mansor, 7, yang menghidap penyakit jantung berlubang di Kampung Cabang Tiga di Kuala Terengganu semalam, beliau berkata, tahun lepas kerajaan mengagih bantuan dana khas yang berjumlah kira-kira RM38 juta kepada 160,000 keluarga.


Sementara itu Ahmad berkata kerajaan negeri akan menanggung keseluruhan kos rawatan pembedahan Muhamad Ayob di Institut Jantung Negara (IJN) yang dianggar menelan belanja RM30,000.


Ibu Muhammad Ayob, Haryati Mohd Fauzi, 32, surirumah sepenuh masa berkata anaknya banyak ketinggalan dalam pelajaran kerana kerap tidak ke sekolah berikutan penyakit yang dihidapinya itu.


Beliau berkata anak bungsu daripada dua beradik itu kini mendapat rawatan enam bulan sekali di IJN yang melibatkan perbelanjaan RM500, namun menurutnya oleh kerana tidak mampu memandangkan suaminya yang bekerja sebagai pembantu di kedai alat ganti dengan pendapatan hanya RM700 sebulan, rawatan anaknya itu hanya dapat dibuat setahun sekali.

52 TAHUN MERDEKA MASIH BELUM SELESAI ISU PERKAUMAN


Hari ini genap 52 tahun Malaysia merdeka tetapi yang peliknya isu perkauman belum selesai lagi. Kenapa kita tidak hormati kaum lain? Kenapa sanggup kita berarak dengan membawa kepala lembu sedangkan lembu adalah binatang suci kaum Hindu?

Di mana sikap hormat kita kepada kaum lain? Yang peliknya kenapa perlu bina kuil di kawasan majoriti Melayu? Apa yang berlaku di Shah Alam bukan perkara baru. sudah banyak tempat di negara ini walaupun tidak ramai orang India tetapi bukan main besar kuil dibina seolah-olah mahu mengalahkan kebesaran masjid pula.

Jadi kenapa kaum India tidak hormati sensitiviti orang Islam? Sepatutnya kerajaan tetapkan kalau kurang dari 50 orang India di satu-satu tempat, tak payahlah bina kuil. Suruhlah mereka sembahyang di kuil yang berdekatan. Ini satu kampung satu kuil. Malah tak ada penduduk India pun ada kuil.

Di kemaman berapam kerat ada orang India. tetapi kuilnya di Batu 1 Jalan Air Putih Chukai bukan main besar. kononnya Eric Chia sewaktu menjadi boss perwaja menderma wang untuk pembesaran kuil itu.

Kita tidak mahu peristiwa Kampung Medan berulang di Shah Alam. Sepatutnya kerajaan negeri buat dasar di kawasan majoriti Islam jangan bina kuil. Inilah masalahnya bila PKR terlalu menurut permintaan pemimpin India dalam PKR sehingga tergamak Menteri Besar, Khalid Ibrahim meluluskan pembinaan kuil di kawasan majoriti Melayu.

kita sudah 52 tahun merdeka.Oleh itu kita kena kaji semula kenapa kita masih gagal menyelesaikan isu perkauman.