Isnin, Ogos 31, 2009

52 TAHUN MERDEKA MASIH BELUM SELESAI ISU PERKAUMAN


Hari ini genap 52 tahun Malaysia merdeka tetapi yang peliknya isu perkauman belum selesai lagi. Kenapa kita tidak hormati kaum lain? Kenapa sanggup kita berarak dengan membawa kepala lembu sedangkan lembu adalah binatang suci kaum Hindu?

Di mana sikap hormat kita kepada kaum lain? Yang peliknya kenapa perlu bina kuil di kawasan majoriti Melayu? Apa yang berlaku di Shah Alam bukan perkara baru. sudah banyak tempat di negara ini walaupun tidak ramai orang India tetapi bukan main besar kuil dibina seolah-olah mahu mengalahkan kebesaran masjid pula.

Jadi kenapa kaum India tidak hormati sensitiviti orang Islam? Sepatutnya kerajaan tetapkan kalau kurang dari 50 orang India di satu-satu tempat, tak payahlah bina kuil. Suruhlah mereka sembahyang di kuil yang berdekatan. Ini satu kampung satu kuil. Malah tak ada penduduk India pun ada kuil.

Di kemaman berapam kerat ada orang India. tetapi kuilnya di Batu 1 Jalan Air Putih Chukai bukan main besar. kononnya Eric Chia sewaktu menjadi boss perwaja menderma wang untuk pembesaran kuil itu.

Kita tidak mahu peristiwa Kampung Medan berulang di Shah Alam. Sepatutnya kerajaan negeri buat dasar di kawasan majoriti Islam jangan bina kuil. Inilah masalahnya bila PKR terlalu menurut permintaan pemimpin India dalam PKR sehingga tergamak Menteri Besar, Khalid Ibrahim meluluskan pembinaan kuil di kawasan majoriti Melayu.

kita sudah 52 tahun merdeka.Oleh itu kita kena kaji semula kenapa kita masih gagal menyelesaikan isu perkauman.