Isnin, Ogos 23, 2010

JAMBATAN LANGKAWI-KUALA PERLIS DAN MELAKA-DUMAI JADI KE?


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad tidak bersetuju cadangan projek pembinaan jambatan kerana ia akan menjejaskan kecantikan dan keunikan pulau peranginan itu.

"Pulau Langkawi perlu kekal sebagai pulau, jika pulau hendak dijadikan (sebahagian daripada) daratan tidak sesuai,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan berupa wang dan coklat dari Jetty Points kepada 120 anak yatim dan kanak-kanak istimewa di perkarangan Masjid Istiqamah Kuala Teriang di sini malam tadi.

Dua syarikat di Perlis telah mencadangkan untuk membina jambatan sejauh 48 kilometer menghubungkan Langkawi dan Kuala Perlis.

Jumaat lepas, Pengerusi Eksekutif Juruelit Sdn. Bhd., Kamarudin Husin berkata, pihaknya mempunyai kemampuan dana yang mencukupi untuk melaksanakan projek itu, termasuk pembinaan jambatan monorel.

Bekas Perdana Menteri itu merupakan perancang utama yang membangunkan Langkawi iaitu dari sebuah pulau yang tidak dikenali menjadi destinasi pelancongan yang unggul di negara ini dengan pelbagai produk pelancongan seperti Kereta Kabel, Galeria Perdana, Kota Mahsuri, Underwater World, Taman Burung dan Kompleks Kraf.

Bercakap tentang jambatan menghubungkan Pulau Langkawi dengan Kuala Perlis, saya teringat kepada kawan saya, Hasbullah yang terlibat dengan pembinaan jambatan antara Melaka (Malaysia) dengan Dumai (Sumatra). Hasbulah atau nama panggilannya, Saidi pernah mendapat liputan akhbar di seluruh negara kerana membantah harga yang terlalu tinggi ketika membeli kepala ikan tongkol di sebuah restoran nasi dagang terkenal di Chendering, Kuala Terengganu tidak lama dahulu.

Menurut Hasbulah, projek ini telah mendapat kelulusan dari kerajaan Indonesia tetapi ramai yang sangsi sama ada projek yang dibiayai oleh dana dari China ini akan menjadi kenyataan.

"Tunggu kenyataan rasmi dari Presiden Indonesia, SBY," kata Hasbulah ketika dihubungi melalui telefon.

Jika benar jambatan dari Melaka ke Dumai akan dibina, ia memudahkan rakyat kedua negara memandu sendiri kereta ke destinasi mereka di Malaysia atau Sumatra.

Kita bukan sahaja mahu jambatan dari Langkawi ke Kuala Perlis dan Melaka ke Dumai menjadi kenyataan, malah suatu hari nanti mungkin jambatan dari Johor Bharu ke Sarawak dapat dibina.

DOA UNTUK KHALIFAH LIM GUAN ENG


Apa nak jadi dengan dunia akhir zaman? Kalaulah benar khatib yang membaca khutbah kedua mendoakan kesejahteraan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guang Eng di beberapa masjid di Pulau Pinang nampaknya sudah sah sama ada khatib itu yang gila atau Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) yang mengedarkan teks khutbah itu yang gila.

Adakah logik khutbah mendoakan pemimpin kafir walaupun beliau mendakwa terpesona dengan pemerintah Saidina Khalifah Umar Abdul Aziz.Nampaknya JAIPP mengesahkan bahawa Lim Guang Eng sudah menjadi Khalifah Lium Guang Eng. Dunia semakin gila nampaknya. Kalau nak ampu Lim Guang Eng, carilah jalan lain. Janganlah persenda khutbah Jumaat.

Perbuatan menggunakan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah kedua solat Jumaat menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin hendaklah dihentikan segera kerana ia bercanggah dengan hukum Islam dan undang-undang negara.

Penasihat Agama kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata sekiranya perkara tersebut benar-benar berlaku, ia amat memalukan kerana jelas menjatuhkan maruah Islam yang mempunyai hukum dan peraturan tersendiri.

Katanya, khutbah Jumaat adalah satu ibadat yang diwajibkan kepada setiap umat Islam dan ia tidak boleh disamakan dengan sesuatu majlis yang dimana aturcaranya boleh diubahsuai sesuka hati dan tidak berlandaskan hukum.

"Justeru, tidak wajarlah di dalam doa khutbah kedua solat Jumaat dimasukkan doa untuk mereka yang bukan Islam kerana ia tidak pernah dilakukan walaupun di zaman Nabi," katanya kepada Bernama di sini, pada Jumaat.

Beliau diminta mengulas kenyataan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mendedahkan penggunaan nama Ketua Menteri itu yang dilaporkan berlaku di beberapa buah masjid ketika solat Jumaat baru-baru ini.

Di KUALA LUMPUR, Pergerakan Pemuda UMNO mendesak agar satu siasatan segera dibuat mengenai amalan penggantian nama Yang di-Pertuan Agong dengan nama Ketua Menteri Pulau Pinang.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, sekiranya perkara tersebut benar-benar terjadi, maka amalan itu bukan sahaja menghina institusi raja selaku ketua agama bahkan kesucian masjid dengan penggunaan mimbar bagi mengagungkan Lim selaku Ketua Menteri.

"Kejadian-kejadian pelik lagi dangkal kerana pembacaan doa khutbah solat Jumaat sememangnya dikhususkan kepada Ketua Agama Islam Persekutuan atau Ketua Agama Islam Negeri, yakni Yang Dipertuan Agong dan Sultan dan bukannya untuk kuasa eksekutif pentadbiran negeri iaitu Menteri Besar atau Ketua Menteri tidak kira sama ada beliau itu muslim atau tidak," katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Sementara itu, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee berkata Majlis Agama Islam Pulau Pinang tidak sepatutnya membiarkan perkara itu berlaku kerana ia jelas menghina dan mengaibkan seluruh umat Islam di negara ini.

Katanya, perkara ini tidak pernah berlaku dalam sejarah negara ini dimana nama Menteri Besar atau Ketua Menteri apatah lagi daripada golongan bukan Islam disebut di dalam bacaan doa khutbah kedua solat Jumaat.

"Majlis Raja-Raja sudah membuat ketetapan bahawa hanya nama Yang di-Pertuan Agong disebut dalam doa khutbah Jumaat, oleh itu apa yang dilaporkan berlaku di Pulau Pinang amat mengaibkan umat Islam," tegasnya.