Selasa, September 01, 2009

IKLAN
Sesiapa berminat membeli lembu korban boleh hubungi Nadhirah Jaya Enterprise di no hp 0199160295 atau e mail kepada nadhirahjaya@yahoo.com. Lembu ini cukup umur untuk korban dan berat antara 250 hingga 500kg diambil dari Australia dan Myammar.


SEMUA YB BOLEH PONTENG


Semua ahli parlimen dan ahli dewan undangan negeri (ADUN) boleh pontengi sidang Dewan Rakyat, Dewan Negara dan Dewan Undangan negeri selepas ini tanpa perlu takut mereka kehilangan jawatan.


Ini adalah kerana mereka tidak perlu mengosongkan kerusi seperti yang berlaku pada kes ADUN Kota Siputeh, kedah. Keputusan SPR ini memberi galakan kepada semua wakil rakyat untuk ponteng sidang dewan tanpa memaklumkan kepada Speaker. Syabas SPR yang suka lihat wakil rakyat ponteng. Kalau tak nak datang sidang dewan, tak payah jadi wakil rakyatlah.


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini memutuskan bahawa tiada kekosongan berlaku pada kerusi Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Siputeh di Kedah.


Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata kerusi itu masih disandang oleh Datuk Abu Hassan Sharif yang memenanginya pada pilihan raya umum ke-12 tahun lepas.


Katanya SPR dalam mesyuaratnya pada Selasa sebulat suara memutuskan bahawa Adun Kota Siputeh itu tidak menghadiri dua mesyuarat berturut-turut di dalam dua penggal yang berbeza, bukan dua mesyuarat di dalam satu penggal yang sama.


"Setelah meneliti dokumen dan mengkaji fakta yang dikemukakan kepada SPR serta kedudukan undang-undang yang berkaitan, pada menjalankan kuasa di bawah Fasal (5) Perkara 53 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah, surat cuti sakit yang dikemukakan oleh Adun Kota Siputeh diterima oleh SPR bahawa kegagalan beliau menghantar surat cuti sakit kepada Speaker lebih awal tidak menjadikan surat cuti sakit itu terbatal," katanya dalam satu kenyataan di sini Selasa.


Abdul Aziz berkata sebelum Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah Darul Aman digunakan, ia terlebih dahulu perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan.SPR pada 17 Ogos lalu menerima pemakluman daripada Speaker DUN Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail berhubung kekosongan luar jangka yang dikatakan berlaku di kerusi Kota Siputeh.


Pemakluman itu menyatakan bahawa Adun kawasan berkenaan, Abu Hassan gagal menghadiri sesi DUN dengan tidak memperoleh kebenaran Speaker sebanyak dua kali berturut-turut, sekaligus menyalahi Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah.


Dalam hal ini, Abdul Aziz menjelaskan bahawa Abu Hassan telah diberi peluang untuk menjelaskan sebab sebenar ketidakhadiran beliau dalam sidang itu.

IDRIS ANGKAT SUMPAH SENATOR


Datuk Seri Idris Jala mengangkat sumpah sebagai senator pagi ini, dan akan melaksanakan tugas baru sebagai menteri tanpa portfolio di Jabatan Perdana Menteri dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (Pemandu) yang baru diwujudkan.


Idris, 51, mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Wong Foon Meng di Dewan Negara di Kuala Lumpur.


Pelantikan Idris diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak minggu lepas.


Menyifatkan pelantikannya sebagai satu tugas khidmat negara, bekas CEO Malaysia Airlines itu berkata beliau berazam untuk melaksanakan tugas dengan tekun."


Saya amat gembira berada di sini dan saya akan buat kerja saya dengan bertungkus lumus untuk kepentingan rakyat," katanya kepada pemberita selepas upacara itu.


Beliau turut menjelaskan selaku CEO Pemandu, beliau akan melaporkan terus kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, oleh itu tidak berlaku pertindihan dalam melaksanakan tugas.


"Dalam hubungan ini, saya sebenarnya bukanlah menteri dalam kapasiti itu," katanya.


Beliau berkata keutamaannya dalam Pemandu sekarang ialah untuk mendapatkan butiran terperinci berhubung kemajuan Indeks Prestasi Utama (KPI) sehingga kini dan akan merangka lebih banyak inisiatif untuk terus menggerakkannya dalam usaha mencapai objektif nasional.


Mengenai tugas sebagai menteri, Idris berkata beliau masih belum menerima sebarang arahan daripada Perdana Menteri.


"Tanggungjawab itu akan diberikan kepada saya dari semasa ke semasa oleh Perdana Menteri," katanya.


Mengenai pengganti beliau dalam MAS, Tengku Datuk Azmil Zahruddin, Idris berkata beliau berkeyakinan penuh terhadap Azmil untuk memacu syarikat penerbangan kebangsaan itu ke arah kejayaan yang lebih gemilang.

KEPUTUSAN SPR TENTUKAN KREDIBILITI


Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berharap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang bermesyuarat hari ini bagi memutuskan status kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh, dibuat mengikut peruntukan perundangan.


Azizan berkata, keputusan yang dibuat SPR berhubung status kerusi DUN Kota Siputeh itu akan memberi impak besar terhadap kredibiliti badan terbabit yang mempunyai kuasa muktamad untuk mengisytiharkan kekosongan mana-mana kerusi dan pilihan raya kecil.


Beliau berkata, mengikut kuasa yang diperuntukkan dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah, Speaker DUN, Datuk Dr Abdul Isa Ismail sebenarnya sudah boleh mengumumkan kekosongan kerusi berkenaan, tetapi bagi memastikan kes itu tidak menimbulkan ‘kekacauan’ seperti yang berlaku di DUN Perak, pihaknya menyerahkan kuasa itu kepada SPR.