Ahad, November 28, 2010

BENARKAH ANWAR ANUGERAH TUHAN?


Semalam Presiden PKR, Datin Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan suaminyayang juga Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai anugerah Tuhan untuk menyelamatkan Malaysia.

Benarkah Anwar adalah anugerah Tuhan? Bagi saya, zaman Anwar sudah berlalu. Seperti kata bekas Mufti Perlis, Dr.Asri, sudah sampai masanya bagi Anwar bersara dari politik kerana politik Anwar banyak merosakkan negara.Saya rasa Anwar perlu berehat dan lupakanlah politik.

Jika benar Allah mengkehendaki Anwar menjadi Perdana Menteri, Allah sudah lama mengangkatnya sebagai PM Malaysia. Kalau tidak bukan Tun Abdullah Ahmad Badawi yang menjadi PM pada tahun 2003.

Mungkin Anwar sudah menjadi PM pada tahun 2003. Tetapi oleh kerana Allah hendakkan Pak Lah jadi PM, maka Allah jatuhkan Anwar dalam keadaan yang mengaibkan dengan kes liwat yang pertama.

Orang yang hampir-hampir jadi PM, tiba-tiba terlepas jawatan TPM dari tangannya, Anwar patut muhasabah kenapa Allah tarik rezekinya. Mesti ada sebab yang menyebabkan Allah tarik rezekinya. Mungkin beliau melakukan dosa besar yang dimurkai Allah apatah lagi kalau dosa liwat yang mana Nabi Muhammad tidak mengaku umatnya.

Setiap manusia diuji oleh Allah. Orang yang sabar dengan ujian seperti Pak Lah yang dapat jadi PM. Mungkin Anwar tidak sabar yang menyebabkan Allah tidak mengangkatnya sebagai PM.

Kita lihat sejarah kenaikan Anwar dalam UMNO begitu laju, drastik dan mendadak yang menyebabkan ramai pemimpin kanan UMNO kecil hati dan jauh hati dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bermula pada bulan Mac 1982 selepas Anwar menyertai UMNO, Anwar menang pilihanraya pada April 1982. Beliau terus dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Setahun kemudian, beliau dilantik Menteri Belia dan Sukan. Pada tahun 1984 ditukar ke Kementerian Pertanian. Pada tahun 1986, dilantik Menteri Pelajaran dan pada tahun 1991, Menteri Kewangan sebelum dilantik Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1993.

Dalam politik pula, beliau menang Ketua Pemuda pada tahun 1982,1984 dan 1986. Pada tahun 1987 dan 1990, menyandang jawatan Naib Presiden UMNO dan pada tahun 1993 dan 1996, menang jawatan Timbalan Presiden UMNo dan dipecat pada September 1998 dari jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNBO.

Jika Anwar benar-benar anugerah Tuhan, pada tahun 2003 beliau sudah jadi PM. Tetapi Allah tidak mahu lihat Anwar jadi PM. Sebab itulah Anwar ditarik rezekinya sebagai TPM dan Timbalan Presiden UMNO.

Anwar yang merosakkan UMNO sedangkan dahulu UMNO yang beri dia makan sampai ke tahap orang kedua dalam negara dan hampir-hampir menjadi PM. Demonstrasi mingguan diadakan di Kg Baru yang marahi Dr Mahathir memecat Anwar dari UMNO. Orang Melayu tidak percaya kononnya Anwar meliwat bekas pemandunya, Azizan Abu Bakar. Sebab itulah BN kalah di Terengganu dan Kelantan pada pilihanraya umum 1999.

Apabila Anwar dibebaskan dari penjara di zaman Pak Lah, Pakatan Rakyat bagaikan mendapat nafas baru di bawah naungan Anwar. DAP dan PAS yang tidak boleh duduk semeja dijinakkan oleh Anwar dalam Pakatan Rakyat.

BN menang tanpa majoriti dua pertiga pada pilihanraya umum 2008 tetapi Allah masih menyayangi UMNO dan BN walaupun BN tewas di lima negeri di Kelantan, kedah, Selangor, Pulau Pinang dan Perak. Padahal pilihanraya umum 2008 yang paling kritikal di mana orang Cina dan India tidak menyokong BN lagi.

Selagi orang China dan India tidak kembali menyokong BN, selagi itu PKR, PAS dan DAP kuat. Tetapi senario baru dalam PKR di mana makin ramai keluar dari parti itu menunjukkan bahawa BN mampu menang besar pada pilihanraya umum akan datang.

Oleh itu jangan mimpi Pakatan Rakyat dapat membentuk kerajaan baru pada pilihanraya umum 2012. Zaman Anwar sudah berlalu. Makin ramai pemimpin PKR meninggalkan parti itu kerana mereka sudah nampak tembelang Anwar. Oleh itu bagi saya, Anwar bukan anugerah Tuhan kepada rakyat Malaysia. Sebaliknya Anwar perlu percaya kepada qada dan qadar bahawa Allah tidak mahu beliau jadi PM. Oleh itu cukuplah beliau menghasut orang Cina dan India mendapat hak yang sama dengan orang Melayu.