Khamis, Disember 29, 2016

APA SALAHNYA BUAT SESSI "TEH TARIK AKTA 355" DI LONDON?

Seorang blogger terkenal memperkecilkan usaha Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom mengadakan sessi "Teh Tarik Akta 355" di London.Bagi saya, apa salahnya menteri berkenaan buat program santai seperti itu untuk menerangkan pindaan Akta 355 yang dibawa oleh ahli parlimen Marang, Haji Hadi Awang.

Kenapa usaha murni seperti itu dipersendakan kerana sessi seperti ini bukan sahaja perlu diadakan di London malah di New York, Tokyo, Moscow terutamanya kepada pelajar Malaysia yang berada di luar negara.

Soal tidak mendapat sambutan daripada orang ramai bukan salah Jamil Khir kerana mungkin penganjur yang membuat jemputan tidak kreatif untuk menjemput orang ramai. Yang penting usaha seperti ini sudah dibuat oleh Jamil Khir.

Sebaliknya dengan adanya sesi teh tarik ini rakyat Malaysia yang berada di luar negara dapat bersoal jawab dengan Jamil Khir dan wakil PAS, ahli parlimen Kuala Nerus, Dr Khairudin Aman Razali. Ini peluang terbaik bagi mereka yang kurang faham tentang Akta 355 yang ditentang oleh pihak pembangkang.

Sepatutnya blogger berkenaan memuji langkah kerajaan membuat program teh tarik supaya orang ramai jelas dengan isu ini. Ini yang peliknya bila ada majlis seperti ini penyokong DAP, PKR, Amanah dan
Bersatu tidak datang mendengarnya.