Khamis, Julai 29, 2010

TDMB LABUR RM120 JUTA BINA KMC BARU


Apakah kerajaan Terengganu melalui anak syarikatnya TDM hanya melihat keuntungan apabil melabur bagi membina pusat perubatan terbesar di Pantai Timur, Kuantan Medical Centre (KMC), di Bandar Indera Mahkota,Kuantan?

Dan kenapa pula di Kuantan, bukan di Terengganu?

Memang benar KMC bagi tujuan pelaburan dan perniagaan. Tetapi bagi pelaburan dan perniagaan, di mana pun tidak penting asalkan pulangannya dirasai oleh rakyat Terengganu.

TDM Berhad yang setiap tahun membuat keuntungan dan menyerahkan zakat kepada kerajaan negeri, kini adalah anak syarikat paling aktif melakukan ‘tanggungjawab sosial’.

TDM Berhad melabur RM120 juta bagi tujuan membina pusat KMC yang baru itu.

Namun, menurut Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, kerajaan Terengganu memberi jaminan, KMC sebagai pemain industri kesihatan akan tetap menjalankan tanggungjawab sosial terhadap masyarakat.

"Saya yakin pihak pengurusan KMC akan sentiasa menyediakan perkhidmatan terbaik dan menjalankan tanggungjawabnya kepada orang ramai yang memerlukan," katanya.

Soal di mana tidak penting tetapi hasilnya akan dinikmati oleh rakyat Terengganu dalam pelbagai bentuk.

Ahmad Said, berkata Kerajaan Terengganu berterima kasih dengan sokongan Kerajaan Pahang yang memberi peluang kepada TDM meluaskan pelaburan ke negeri itu dalam usaha memberi perkhidmatan kesihatan terbaik kepada masyarakat.

Setidak-tidaknya rakyat dua negeri dapat berkongsi kemudahan itu.

“Kita berharap dengan bangunan baru ini pesakit berasa lebih selesa dengan peralatan yang lebih baik dan canggih selain tambahan pakar perubatan dalam pelbagai bidang yang akan diambil untuk meningkatkan mutu perkhidmatan kepada pesakit, “ kata beliau pada sidang media selepas majlis pecah tanah projek bangunan baru KMC di Kuantan, petang kelmarin ( 27 Julai).

Turut hadir Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Pengerusi TDM Bhd, Datuk Senator Roslan Awang Chik.

Katanya, keperluan membina bangunan baru berikutan kedudukan bangunan KMC yang sedia ada terletak di pusat bandar Kuantan tidak begitu kondusif serta kelengkapan yang semakin terhad berbanding permintaan tinggi pesakit.

KMC yang mula beroperasi sejak 1997 memiliki 84 katil termasuk tiga unit rawatan rapi dan 18 pakar perunding.

Hospital baru tujuh tingkat dibina atas tapak seluas 4.3 hektar bakal dilengkapi kemudahan teknologi perubatan tercanggih dan siap pada 2012 sebelum beroperasi pada awal 2013.

KMC yang akan dilengkapi 150 katil berdasarkan konsep bilik individu dengan 10 katil untuk Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tujuh dewan bedah.

Jelas beliau, dengan pembinaan hospital tujuh tingkat di tanah seluas 4.3 hektar itu, KMC akan meningkatkan bilangan pakar perunding dalam menyediakan perkhidmatan yang lebih baik.

Sejajar dengan hasrat Kerajaan Terengganu yang mengutamakan aspek perkhidmatan kesihatan kepada rakyat dengan menyediakan peruntukan yang besar untuk tujuan itu, usaha ini akan menggerakkan lagi pembiayaan pengajian 150 pelajar anak Terengganu ke luar negara bagi mengikuti pengajian dalam jurusan perubatan.

“Sebahagian pelajar yang kita hantar belajar perubatan akan ditawarkan berkhidmat dengan KMC atau mana-mana pusat perubatan negeri selepas mereka menamatkan pengajian nanti.

“Apabila sudah ramai doktor yang dapat kita lahirkan nanti, pastinya keperluan untuk doktor wanita merawat pesakit wanita sahaja dan lelaki merawat pesakit lelaki dapat kita lakukan,” katanya.

(dipetik dari teganuku.blogspot.com)

LING LIONG SIK DIDAKWA DI MAHKAMAH


Bekas menteri pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen Putrajaya berhubung pembabitannya dengan skandal Zon Pelabuhan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Ling, 67, juga adalah bekas presiden MCA. Beliau adalah antara ahli politik terkemuka pernah didakwa atas tuduhan rasuah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Beliau tiba di mahkamah sebentar tadi dengan ditemani oleh isterinya, Toh Puan Ena Ling serta dua anak lelakinya dengan memakai baju berwarna unggu muda dengan tali leher berwarna unggu gelap.

Ling didakwa menipu dan dituduh mengikut Seksyen 417 dan 418, Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara dan denda jika sabit kesalahan.

Beliau bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan ikat jamin diletakkan pada RM1 juta.

Hakim, Suzana Hussin kemudiannya menetapkan 3 September ini sebagai tarikh sebutan kes.

Se
belum ini, desas desus seorang personaliti terkenal dijangka didakwa di Mahkamah Sesyen itu menyaksikan puluhan wartawan, termasuk agensi berita luar negara bekejar ke mahkamah sejak awal pagi ini.

Kebanyakan mereka berhimpun di lobi dan pintu masuk mahkamah manakala ada pula yang menunggu di kawasan sekitarnya.

Pada jam 4 petang tadi, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan tiga timbalan pendakwa raya, termasuk ketua pendakwa Tun Abdul Majid Hamzah, tiba di mahkamah tanpa bercakap kepada wartawan.

Dua yang lain itu adalah Manoj Kurup and Dzulkifli Ahmad.

Sebelum kehadiran mereka di mahkamah, sebuah kereta Proton Perdana hitam dilihat memasuki perkarangan mahkamah dengan seorang lelaki yang tidak dikenali.
Adalah dipercayai dakwaan itu mungkin berkaitan dengan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang kerugian berbilion ringgit.

KENCING KOTOR TANDA SAKIT BUAH PINGGANG

JIKA anda berada dalam kelompok ini - lelaki dan mengalami kencing berdarah - lakukan temujanji segera dengan doktor. Berbanding wanita, fenomena kencing kotor di kalangan kaum Adam adalah antara petanda serangan sakit buah pinggang.

Secara normal, jangkitan kuman pada pundi kencing hanya melanda golongan Hawa kerana ia mudah 'menyusup' masuk ke pundi kencing dari tiup uretra disebabkan jaraknya yang terlalu dekat antara satu sama lain.

Perunding Nefrologi Pusat Perubatan Sunway, Dr Thiruventhiran Thilaganathan, berkata masalah ginjal sukar dikesan lebih awal kerana ia organ dalaman tetapi perubahan warna air kencing menjadi amaran supaya individu mengambil langkah berjaga-jaga.

Katanya, sebahagian besar pesakit hanya datang mendapatkan rawatan selepas mencecah tahap kronik hingga penderita memerlukan kaedah terakhir untuk hidup seperti orang lain sama ada menjalani hemodialisis atau pemindahan buah pinggang.

"Tiada istilah jangkitan kuman kalau lelaki mengalami kencing kotor. Kebarangkalian bakteria menyerang salur pundi kencing lelaki amat luar biasa kerana ia perlu menempuh perjalanan panjang untuk sampai di situ.

"Begitupun bagi wanita pula, mereka tidak harus menganggap masalah kencing kotor sebagai lumrah atau kitaran biologi. Ia memang boleh disembuhkan namun jika dalam setahun mereka mengalami keadaan ini lebih dari tiga kali, bermakna ada sesuatu tidak kena.

"Dari pemerhatian, 60 peratus daripada kes yang disifatkan sebagai kencing berdarah itu mempunyai kaitan dengan buah pinggang. Sama ada lelaki atau wanita, pengesanan awal buah pinggang sama penting dengan pemeriksaan kesihatan lain," katanya.

Dalam kes kencing berdarah di kalangan penderita masalah buah pinggang, tahap kerosakan organ berkenaan sebenarnya berada pada peringkat bahaya apabila buah pinggang tidak lagi dapat berfungsi secara normal.

Dr Thiruventhiran berkata, dianggarkan kira-kira 15,000 pesakit buah pinggang di seluruh negara kini bergantung hidup kepada dialisis darah manakala 2,400 kes baru dikesan setiap tahun dan menjelang 2008, pesakit buah pinggang dijangka berjumlah 20,000 orang.

"Kita tentu tidak mahu termasuk dalam senarai pesakit buah pinggang tetapi setiap individu sebenarnya tidak boleh menolak kemungkinan masalah ini akan menimpa mereka ditambah faktor risiko termasuk hipertansi, diabetes, genetik dan gaya hidup.

"Jika masalah buah pinggang yang gagal berfungsi dengan baik ini dapat dikesan ketika masih pada tahap awal, peluang untuk dipulihkan sangat cerah sekali gus membolehkan pesakit kembali normal.

"Di sinilah pentingnya tahap kesedaran dalam diri seseorang. Jangan biarkan keadaan menjadi melarat, baru hendak pergi berjumpa doktor. Kesedaran dan pengetahuan mengenai penyakit ini juga harus diterapkan dalam diri setiap anggota masyarakat," katanya.

Katanya, fungsi buah pinggang penting untuk menjana keseluruhan sistem tubuh apabila ia bukan saja membersihkan darah dengan menyingkirkan bahan buangan dan lebihan cecair malah menseimbangkan kimia tubuh.

Kepentingan lain meliputi penghasilan hormon untuk mengekalkan kesihatan tulang, membantu tulang sum-sum menghasilkan sel darah merah serta menseimbangkan tekanan darah.

Secara umum, penyakit buah pinggang membawa maksud apa saja gangguan atau keganjilan yang memberi kesan kepada fungsi buah pinggang terhadap penjanaan sistem badan.

Ia membabitkan pelbagai aspek termasuk penyakit buah pinggang yang diwarisi secara genetik (polycystic kidney disease) dan penyakit buah pinggang yang disebabkan penyakit lain seperti diebetes dan hipertensi (hypertension).

Namun hingga ke tahap kronik, kebanyakan pesakit tidak menyedari mereka terdedah kepada ancaman ini berikutan simptom agak kabur selain kegagalan fungsinya hanya disedari selepas beberapa lama.

Katanya, kebiasaannya sebarang petanda hanya muncul selepas buah pinggang berada pada kondisi teruk ditambah keengganan individu menerima kenyataan dengan hati terbuka sebaliknya melambat-lambatkan kaedah rawatan kerana tidak mahu berdepan dengan kesukaran.

"Penyakit ini perlu diberi perhatian serius kerana ia bukan saja menyebabkan pesakit menghadapi kesakitan, bebanan emosi malah terpaksa mengeluarkan kos tinggi untuk merawatnya.

"Dalam sesetengah situasi, bukan semua orang mampu mengeluarkan kos rawatan susulan atau menjalani dialisis. Oleh itu, langkah pengawalan awal harus diwar-warkan kepada semua bagi mengurangkan beban mereka," katanya.

Dianggarkan kos rawatan untuk sekali dialisis berharga RM120 hingga RM140 di hospital kerajaan, manakala di pusat perubatan swasta pula antara RM160 hingga RM170 dan secara keseluruhan, perbelanjaan rawatan penyakit ini di seluruh dunia membabitkan RM300 juta setahun.
Selain dialisis darah atau hemodialisi, terdapat kaedah dinamakan Peritoneal dialisis iaitu cecair dialysate yang bertindak memerangkap bahan buangan daripada darah diletakkan di dalam perut. Selepas beberapa jam, ia dikeluarkan dan pesakit boleh melakukan kaedah ini sendiri di rumah.


RM365 .00 sahaja

RM 10.00 (kos penghantaran)

RM 427.00 (harga bukan ahli)
Mudah, Murah, Sah & Selamat!

Order Sekarang

Cepat! Cepat! Cepat!

Harga Promosi Ini Akan Berubah Bila-Bila Masa...

Tempah Sekarang

Murah & Mudah Belian Di Internet!24-JAM tempahan diterima!

Senangnya Membeli Di Internet...

Jimat Masa, Jimat Kos, Jimat Tenaga!
Cara Bayaran

Mudah, Cepat & Selamat!

Cara Pembayaran Kredit Kad

Pembelian Melalui kredit Kad. E-mel atau SMS pada saya dengan segera perkara berikut :

1. Nama penuh

2. No H/P

3. No Kad Kredit

4. Tarikh Tamat Kad

5. Nama Bank

6. Jumlah Belian

7. Jenis Kredit Kad

8. Alamat Penghantaran Pesanan

Cara Pembayaran Tunai

Langkah 1

Buat bayaran ke salah satu bank dibawah:


Nombor akaun Maybank: 012026114426

Nama: Sinar Tax And Management Services


Nombor akaun Public Bank: 4411236704

Nama: Shapiee Bin Abd Karim
Nombor akaun Bank Islam: 12092020111862

Nama: Arpah Bt Omar

Nombor akaun Bank: 56 202 160 5315Nama : Kop . Keluarga Abdul Karim Selangor Bhd.

Langkah 2:Hantarkan butiran-butiran dibawah melalui SMS atau email .


- Nama bank , masa , jumlah bayaran dan tarikh transaksi dibuat
- Nama Penuh anda
- Alamat Penuh anda

- No. Telefon anda

No Telefon : 017-6531512 (Arpah) 019-2095164 (Shapiee)

Email : danshenplus@yahoo.com

Atau anda boleh faxkan Slip bank ke No. 03-87346062

bersama butiran diri anda.

Jika anda tinggal di kawasan yang berdekatan anda boleh hubungi kami atau datang ke alamat seperti dibawah:

Era Cekap Enterprise

No. 14A Tkt 1, Jalan Tun Abd Aziz

43000 Kajang, Selangor

Tel : 03-87365309 / 03-87371164

H/P : 017-6531512 / 019-2095164Penghantaran akan dilakukan melalui POS LAJU. Selalunya sampai dalam masa SEHARI - TIGA Hari bekerja.


Cepat,Dijamin Sampai & Selamat!Yang Benar


.........................................................................
Perunding Kesihatan.
( shapieeabdkarim (at)hotmail.com)
(arpah-- eracekap(at)yahoo.com.P.S: Wakil Jualan Di Perlukan Segera.

Oleh kerana sambutan yang sungguh menggalakkan, Kami pelawa anda untuk menjadi wakil jualan kami.Sila e-mail kepada danshenplus@yahoo.com atau Tel: 019 -2095164 (Shapiee) atau 017-6531512 (Arpah) atau pejabat kami 03-87365309 untuk mendapatkan keterangan lanjut.

P.PS Anda tidak akan jumpa Danshen Plus ini dimana-mana melainkan melalui laman web ini sahaja. Oleh itu usah bazirkan masa anda mencari disetiap kedai atau farmasi .

P.PS: Tawaran penjimatan dan tawaran "sale letter " ini terhad dan sah untuk pembelian disini sahaja. Tiada jaminan harga ini akan kekal walaupun esok pagi.

PENULIS BLOG KENA GUNA KOD ETIKA


Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan penulis blog dan pengamal media sosial menggunapakai kod etika sendiri.

Katanya kod berkenaan hendaklah digunapakai secara sukarela supaya media baru berkenaan dihormati.

"Pastikan apa yang ditulis beralaskan kebenaran," katanya ketika menyampaikan ucap utama dalam persidangan penulis blog dan media baru Asian di sebuah hotel di Kuala Lumpur hari ini.

Turut hadir ketua pegawai eksekutif (CEO) Air Asia Datuk Seri Tony Fernandes dan hartawan Vincent Tan.

Menurut Dr Mahathir, beliau mencadangkan perkara itu supaya kewibawaan media baru dipastikan bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh pihak media konvensional.

"Akhbar ini (ruangnya) terbatas, tidak semua apa yang kita cakap dilaporkan. Ini disebabkan masalah ruang, antaranya bagi menempatkan iklan," katanya.

Dr Mahathir menegaskan, penulis blog harus bertanggungjawab dalam laporannya dengan melaporkan "seperti yang sebenarnya" dan mengelakkan menggunakan pendekatan jahat hanya kerana tidak suka kepada sesuatu pihak.

Walaupun bertambah baik, beliau mengakui kebebasan media di negara ini masih dikawal, bukan sahaja oleh kerajaan tetapi pelbagai pihak termasuklah pengarang, pemilik akhbar dan agensi pengiklan.

Dalam nada mengeluh, beliau bercerita pernah menjadi mangsa black out (digelapkan) daripada media sebelum ini dan kenyataannya dilaporkan tidak tepat, malah bertentangan dengan apa yang diutarakan.

"Saya dulu (semasa menjadi perdana menteri) pun pernah black out (isu). Tetapi ia untuk tujuan yang baik," katanya berseloroh, disambut ketawa sebahagian besar hadirin.

Sementara itu, menyentuh soal penapisan internet, Dr Mahathir berkata walaupun pada mulanya beliau berpendapat internet tidak perlu ditapis, beliau kini mempunyai pandangan baru.

"Walaupun kita dulu berjanji tidak tapis internet, tetapi ada beberapa perkara perlu ditapis seperti akses pada pornografi," katanya yang memulakan blog sendiri selepas bersara sebagai perdana menteri.

"Macam-maca yang tidak pernah didengar sebelum ini, sampai ada bayi dan perempuan tua dirogol. Macam saya sudah tua, saya tidak teruja (dengan laman lucah) lagi."

CADANGAN TONY PUA BERBAUR PERKAUMAN


Cadangan Ahli Parlimen DAP, Tony Pua supaya dimansuhkan diskaun bumiputera bagi pembelian hartanah komersial dan rumah mewah di Selangor dilihat sebagai cubaan menidakkan hak orang Melayu di bumi sendiri.

Pengerusi Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem), Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik (gambar) berkata, cadangan itu satu tindakan berbaur perkauman.

Beliau berkata, Tony sepatutnya menyelidik terlebih dahulu perbezaan kedudukan kaum bumiputera dan bukan bumiputera seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Pemberian diskaun kepada kaum bumiputera telah dilaksanakan sejak sekian lama seperti diketahui masyarakat umum dan hak tersebut tidak boleh dinafikan.

"Cukuplah kaum bukan bumiputera menguasai sebahagian besar ekonomi negara, jangan pula hendak menggubal akta sendiri agar ekonomi kaum bumiputera terus ke belakang," katanya kepada 'Utusan Malaysia' di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai sambutan baik kerajaan negeri Selangor terhadap cadangan DAP agar pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah dimansuhkan.

Akhbar ini turut memetik kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang menganggap cadangan oleh Penasihat Ekonomi kepada Setiausaha Agung DAP itu rasional kerana hanya melibatkan hartanah bernilai tinggi.

Menurut Abdul Rahim, Tony sepatutnya memperhalusi cadangannya itu dan mengambil kira realiti ekonomi negara sekarang yang menampakkan jurang ekuiti antara kaum.

"Pemberian diskaun sebanyak lima peratus itu tidak sedikit pun menjejaskan pembangunan ekonomi negara," katanya.

Sementara itu, Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Bakar pula berkata, pemimpin Melayu yang bersubahat dengan DAP di Selangor mesti memikirkan juga nasib bangsanya.

"Hak kaum bumiputera tidak seharusnya dipolitikkan. Cadangan Tony itu menunjukkan DAP sememangnya ingin menjatuhkan bangsa Melayu dan mengamalkan politik sempit," katanya.

Tambahnya, walaupun cadangan tersebut hanya melibatkan hartanah komersial dan rumah mewah, ia jelas menunjukkan DAP mula menidakkan keistimewaan orang Melayu.

Dalam pada itu, Presiden Dewan Perhimpunan Melayu Kedah, Tan Sri Khalid Abdullah berkata, orang Melayu sekarang perlu sedar dan bersatu demi memelihara hak mereka.

"Jangan sampai semua tergadai dan terpaksa tidur di atas pokok baru kita nak sedar hak kita yang sebenar," katanya.