Jumaat, Disember 19, 2008

ISTERI YB DILANTIK TIMBALAN PENGARAH YPK


Akhirnya isteri ahli parlimen Setiu (Datuk Mat Jidin Shafie), Toh Puan Zaimah Abdul Aziz dilantik Timbalan Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) mulai 1 Januari 2009. Mesyuarat lembaga pemegang amanah YPK hujung bulan ini dijangka mengesahkan perlantikan itu.


Pengerusi YPK, Datuk Ahmad Said selaku MB Terengganu tidak ada masalah untuk menerima pengesyoran jawatan kuasa kenaikan pangkat YPK kerana suami Zaimah adalah kawan MB ketika di USM dahulu. Oleh itu beliau memang layak di situ kerana beliau bersama YPK sejak 1996 lagi.


Sudah 12 tahun Zaimah bersama YPK. Mula-mula sebagai Penolong Pengarah YPK dan pada tahun 1997, beliau dinaikkan pangkat sebagai Ketua Penolong Pengarah Pentadbiran dan Kewangan YPK. Saya mulai bekerja dengan YPK pada 1 Januari 1997 sebagai Penolong Pengarah Program YPK. Sebulan bekerja saya jumpa Zaimah nak minta borang pinjaman kenderaan. Zaimah marahi saya. Dia kata saya masih baru dan tak layak memohon pinjaman kenderaan.


Oleh kerana saya dimasukkan ke YPK melalui MB ketika itu, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad, Pengarah YPK, Datuk Haji Azman Muda terus suruh Zaimah beri borang itu kepada saya. Sejak itu Zaimah masam muka dengan saya. Dalam setiap kali mesyuarat pegawai-pegawai YPK, saya sering menimbulkan kelemahan bahagian pentadbiran dan kewangan yang menyebabkan beliau makin marah kepada saya.


Selepas habis miting, saya tegur dia tetapi dia berdendam kerana dia anggap sebagai mengkritik peribadinya padahal teguran saya untuk kebaikan YPK. Sejak itu hubungannya dengan saya agak dingin.


Banyak kali dia cari peluang untuk menyingkirkan saya dari YPK. Datuk Azman marahi saya kerana saya selalu hilang dari pejabat kerana pergi ke Wisma Darul Iman bertemu dengan Ahmad Said yang merupakan Exco Kerajaan Negeri. Kebetulan saya adalah ketua penerangan pemuda UMNO Kemaman manakala Ahmad Said adalah ketua pemuda saya. Saya tahu kemarahan Datuk Azman kerana hasutan Zaimah.


Peluang balas dendam tiba bila PAS menang pada tahun 1999. Saya terus rapati Pengarah baru YPK, Ustaz Ismail Dagang yang dihantar oleh kerajaan PAS. Saya dapat sesuaikan diri dengan pengarah baru dengan niat untuk menyingkirkan Zaimah dari jawatan KPP.


Pada satu hari Ustaz Ismail panggil saya. Dia baru balik dari pejabat MB, Datuk Seri Haji Hadi Awang. Dia kata Haji Hadi suruh buang isteri Jidin dari YPK. Dia minta pandangan saya. Saya nasihati Ustaz Ismail jangan buang Zaimah sebaliknya tukarkan Zaimah ke unit Institut Bina Ummah (IBU), YPK. Ustaz Ismail mendengar nasihat saya dan saya syorkan supaya Kamaruzaman Awang dilantik KPP Pentadbiran dan Kewangan.


Maka di zaman PAS, berjayalah misi saya untuk menyingkirkan Zaimah dari jawatan KPP. Saya bukannya kejam mahu membuangnya dari YPK tetapi di zaman BN Zaimah sombong sangat dengan saya. Bila misi saya sudah berjaya, maka saya pun letak jawatan dari YPK pada akhir tahun 2001.


Bila BN menang semula pada tahun 2004, Zaimah kembali semula sebagai KPP Pentadbiran dan Kewangan. Mulai 1 Januari ini, dia dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Pengarah YPK. Memang dia layak. Jika saya masih kekal di YPK, mungkin jawatan itu adalah milik saya. Tetapi ia bukan rezeki saya.


Oleh itu saya berharap Ahmad Said sebagai Pengerusi YPK melihat semula perjalanan YPK supaya tidak ada salah guna kuasa. Difahamkan kontraktor yang sama, Usratie Enterprise yang ada kaitan keluarga dengan seorang staf YPK, Shaari sering mendapat projek dalam YPK. Kontraktor lain tak layak ke? Oleh itu Datuk Ahmad Said, lihat-lihatlah perjalanan YPK supaya tidak ada salah guna kuasa dan penyelewengan.


Mewah sangat YPK berbelanja. Baru-baru ini YPK bawa ramai staf berkursus di BTN Sabah yang makan belanja yang besar. Entah sampai RM100 ribu kot termasuk tambang kapal terbang. Datuk hendaklah tengok Pengarahnya, Shafaruddin Mustafa supaya tidak mewah sangat menggunakan wang rakyat. YPK dilihat sebagai agensi untuk membasmi kemiskinan tetapi jika wang dibelanjakan untuk benda yang tidak faedah, tidak ada makna YPK ditubuhkan oleh Wan Mokhtar dahulu.


Shafaruddin adalah bekas KPP Program saya tetapi saya telah mengalahkan boss saya itu untuk jawatan Presiden Kelab Keluarga YPK pada tahun 2000. Ini yang menimbulkan kemarahan boss saya terhadap saya kerana saya lawan taukeh. Perwakilan yang pilih saya nak buat macam mana. Seramai 300 orang ahli kelab yang hadir pada mesyuarat agung tersebut.
YPK tetap dalam ingatan saya walaupun sudah tujuh tahun saya meninggalkan YPK. Terima kasih YPK kerana mu lah YPK, saya sering muncul di Radio Malaysia Terengganu setiap hari Ahad dalam program Kaunseling Keluarga.


TV3 MEMANG ADA AGENDA


Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said mengamuk dengan TV3 kerana kononnya ada agenda menjatuhkannya. TV3 memang ada agenda sejak krisis perlantikan Menteri Besar Terengganu pada Mac lalu.


Setiap malam TV3 menyerang Ahmad Said dan di saat-saat akhir berita perlantikan beliau sebagai Menteri Besar, TV3 menyiarkan kononnya seorang ADUN disiasat oleh BPR kerana isu Bandar Baru Kijal.


Oleh itu Ahmad Said ada hak untuk memarahi TV3 kerana ketika itu TV3 menyokong Datuk Seri Idris Jusoh yang dikehendaki oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Menteri Besar Terengganu.


Ahmad Said sudah menjelaskan bahawa beliau tidak akan berkompromi dengan mana-mana penyelewengan. Oleh itu jika terbukti ada penyelewengan seperti dilaporkan oleh TV3, beliau akan minta BPR siasat. Beliau tidak akan melindungi mana-mana pihak yang terlibat dengan rasuah.


Ahmad Said sudah biasa dengan fitnah rasuah ini. Ketika beliau membawa rombongan pemuda UMNO Kemaman ke Eropah pada tahun 1997 yang mana saya adalah salah seorang yang turut pergi, beliau difitnah kononnya menerima wang dari pemaju Centrepoint untuk membawa rombongan ke Eropah. Beliau disiasat oleh BPR dan akhirnya tidak ada bukti beliau ditaja oleh mana-mana pihak kerana beliau membawa ahli keluarganya dengan wangnya sendiri.


Beliau ketika itu adalah Exco Kerajaan Negeri Terengganu mendapat muka depan Utusan Malaysia. Seorang stringer Utusan yang memang anti beliau menulis berita itu. Tetapi kini stringer itu jadi penyokong kuat Ahmad Said pula. Apabila beliau berkata beliau ada bukti TV3 ada agenda, kerana ada orang kirim sms kepadanya, maka TV3 kena buat penjelasan. TV3 sepatutnya kena beri laporan yang adil kepada semua menteri besar tanpa prejudis.


Malah baru ini heboh pula kononnya ada orang menaja rombongannya menjalani ibadah umrah selepas beliau dilantik Menteri Besar. Sekali lagi Ahmad Said menafikannya. Selagi Ahmad Said berada di kerusi MB, pelbagai fitnah lagi akan dilemparkan kepada beliau. Lebih-lebih lagi menjelang pilihan raya kecil Kuala Terengganu ini.


Saya ingin berpesan kepada Ahmad Said supaya boikotlah TV3. Biarlah RTM saja beri publisiti kepada beliau. Takkan Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek yang juga timbalan ketua UMNO Bahagian Kemaman mahu sabotaj bossnya pula. Jadi biarlah RTM saja buat liputan majlis Menteri Besar.