Khamis, Julai 19, 2018

ZAHIDI CADANGKAN KHALED NORDIN DILANTIK KETUAI BIRO PINDAAN PERLEMBAGAAN UMNO

KUALA LUMPUR: Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis, Datuk Zahidi Zainol Abidin mencadangkan supaya Naib Presiden Umno, Datuk Seri Khaled Nordin dilantik sebagai Pengerusi Biro Pindaan Perlembagaan Umno.

Katanya, sebagai bekas peguam Khaled layak mengetuai biro tersebut daripada mengetuai Umno Negeri Perlis.

"Beliau pernah memimpin Umno Johor yang ada 25 bahagian. Jadi beliau tidak layak mengetuai Umno Perlis yang ada tiga bahagian. Seolah-olah turun pangkat pula," kata Zahidi yang juga ahli parlimen Padang Besar ketika ditemui di parlimen petang tadi.

Katanya, Khaled layak mengetuai biro pindaan perlembagaan Umno supaya Umno mengadakan pemilihan Umno setiap lima tahun sekali selepas PRU dan bukannya tiga tahun sekali seperti sekarang.

"Pemilihan Umno hendaklah diadakan selepas PRU supaya parti tidak berpecah. Oleh itu perlembagaan Umno perlu dipinda. Maka Khaled sebagai peguam yang berpengalaman lebih layak menjaga biro ini daripada menjaga negeri Perlis yang kecil," katanya sambil berkata Umno Perlis akan menemui Presiden parti, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk menyatakan supaya Umno Perlis diketuai oleh anak tempatan dan bukannya orang luar.

ROZMAN RELA JADI PEMBANGKANG

oleh ABDULLAH KARIM

KUALA LUMPUR, Ahli Parlimen Labuan tidak sama sekali meninggalkan parti UMNO biarpun tawaran lumayan menanti beliau sekiranya menyertai sebuah parti politik di Sabah.

Datuk Rozman Isli menegaskan adalah baik beliau setia bersama pembangkang iaitu UMNO daripada menyertai parti yang diketuai oleh Ketua Menteri Sabah iaitu Warisan.

Beliau berkata memang benar beliau bakal berdepan masalah untuk membangunkan kawasannya kerana tidak memperolehi peruntukkan daripada kerajaan persekutuan, namun beliau rela dan ingin sehidup semati bersama UMNO dan Presidennya iaitu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

"Tidak mengapa saya tidak dapat bantuan kerajaan persekutuan asalkan saya tetap setia bersama ahli parti yang telah memilih saya sebagai ketua mereka," katanya ketika di temui di Parlimen.

Ruzman menegaskan apalah ertinya bantuan tersebut iaitu sebanyak RM500,000 peruntukkan kerajaan pusat kepada anggota parlimen kerajaan tetapi pada hakikatnya rakyat serta pemimpin UMNO akan mengutuk beliau kerana tidak setia kepada parti.

"Biarlah saya jadi pembangkang asalkan saya tidak dikutuk oleh masyarakat.

"Sebagai ketua di Labuan saya tahulah bagaimana nak membangunkan rakyat di Labuan ini," ujarnya.