Ahad, September 23, 2018

KUTIPAN RM75 JUTA BUKTI FILEM MELAYU MASIH DIMINATIBulan ini kita dikejutkan dengan dua buah filem Melayu yang mendapat kutipan tertinggi dalam sejarah kutipan tiket di Malaysia. Pada mulanya filem Hantu Kak Limah arahan Mamat Khalid yang kutip RM35 juta diikuti oleh Munafik 2 arahan Shansul Yusof yang kutip sebanyak RM40 juta.

Ini menunjukkan rakyat Malaysia masih meminati filem Melayu jika ceritanya menarik. Filem Hantu Kak Limah yang bergenre seram komidi adalah cerita simple tetapi garapan Mamat Khalid berjaya mengutip RM30 juta adalah satu kejutan kepada peminat filem Melayu.

Dengan membawa semula lagu Serikandi Cintaku yang dinyanyikan Awi dan Mus May dalam filem tersebut membuatkan lagu yang pernah dipopularkan oleh Kumpulan Bloodshed menjadi popular semula.

Filem Hantu Kak Limah, yang disutradarai oleh Mamat Khalid, telah mencapai lebih dari RM35 juta di box office lokal sejak pertama kali ditayang pada 9 Ogos lalu.

Itu adalah filem Malaysia terlaris tertinggi, sebelum filem ini diambil alih oleh film seram lainnya, Munafik 2, baru-baru ini.

Film ini diproduksi oleh Infinitus Entertainment (Malaysia), cawangan lokal Infinitus Entertainment Ltd yang berpusat di Hong Kong dengan cawangan di kota-kota lain seperti Taipei dan Beijing.

Infinitus Entertainment Ltd didirikan pada tahun 2015 antara ikon Hong Kong Andy Lau Focus Films Ltd dan taipan bisnis Malaysia Datuk Seri Robin Tan Yeong Ching, dengan Tan sebagai ketua perusahaan dan Lau sebagai kepala produksi perusahaan.

Dalam kurun waktu singkat tiga tahun, cawangan Malaysia telah membuktikan bahwa film-film Malaysia dapat memberikan film-film Hollywood sebuah pelarian untuk wang mereka.

Keberhasilan Hantu Kak Limah mengikuti di balik kesuksesan film pertama perusahaan, film thriller aksi tahun lalu J Revolusi, disutradarai oleh Zulkarnain Azhar, yang mengaut RM7.2 juta di box office.

Produser eksekutif Infinitus Entertainment (Malaysia) Gayatri Su-Lin Pillai mengatakan bahwa mereka tidak pernah mengharapkan kesuksesan box-office seperti ini.

"Keberhasilan Hantu Kak Limah hanya menunjukkan bahwa khalayak Malaysia mulai percaya pada konten Malaysia.

"Jika kamu membuat film yang relevan, penonton akan datang dan melihatnya."

Ini telah memotivasi dia dan teamnya untuk memproduksi lebih banyak film komersial dengan substance.

"Kami ingin menyeimbangkan antara kreativitas dan komersialisme," tambahnya.

"Setiap filem yang kami sajikan untuk pemirsa kami haruslah sesuatu yang lebih baik daripada yang terakhir yang kami hasilkan. Kami ingin membuat filem yang dinikmati orang-orang."

Managing director T.P. Lim mengatakan bahwa perusahaan bermaksud memproduksi setidaknya tiga film setahun dalam jangka pendek.

"Tetapi rencana jangka panjang kami adalah untuk mengekspos konten dan talent Malaysia ke pasar dunia," katanya, seraya menambahkan bahwa mereka ingin membuat konten Malaysia untuk platform internasional seperti Netflix dan iflix.

Lim juga melihat kemungkinan cawangan Malaysia bekerja sama dengan cawangan lain dalam grup.

Salah satu contoh yang dia sebutkan adalah dengan cawangan Hong Kong dalam serial televisi Cina, Trading Floor.

"Sebagian besar dari acara itu diambil di Malaysia dan kami membantu mereka dengan lokasi shooting," ia menjelaskan, menambahkan bahwa siri itu telah menjadi hit besar.

Ada rencana untuk musim kedua dan kemungkinan kuat bahawa itu akan dishooting di Malaysia lagi.

"Kami bisa menjual Malaysia secara fisik," katanya.

Lim juga tidak menutup kemungkinan pertukaran konten antara kantor pusat dan cabang-cabang.

"Misalnya, kami bermain-main dengan gagasan mengadaptasi Hantu Kak Limah untuk pasar Cina dengan aktor Hong Kong," katanya.

"Ini adalah kisah yang mudah untuk beradaptasi dengan budaya dan bahasa apa pun."

Lim menambahkan bahawa itu membantu bahwa pendiri perusahaan tidak hanya melaburkan wang tetapi juga waktu, keahlian, dan upaya mereka untuk memastikan keberhasilan perusahaan.

"Andy Lau telah melihat J Revolusi dan menawarkan banyak saran brilian sehingga kami dapat membentuk film itu menjadi produk yang lebih baik sebelum ia mencapai bioskop," katanya.

"Datuk Seri Robin Tan juga penggemar filem yang bersemangat. Dia menonton semua jenis filem dan suka menganalisisnya. Dia memiliki banyak pengetahuan tentang filem."

Tan, yang juga CEO Berjaya Corp Bhd, juga aktif menawarkan idea untuk meningkatkan produk sebelum menjangkau khalayak.

Sementara itu, Munafik 2 ialah sebuah filem seram Malaysia 2018 arahan Syamsul Yusof dan merupakan kesinambungan daripada filem Munafik yang ditayangkan pada 2016 dan yang kedua dalam trilogi Munafik yang dirancang.

Ia juga merupakan filem ke-40 terbitan Skop Productionsdan dibintangi oleh Syamsul sendiri sebagai Ustaz Adam, Fizz Fairuz, Maya Karin, Nasir Bilal Khan, Fauzi Nawawi, Mawi, Rahim Razali dan pelakon Indonesia, Weni Panca.

Ia mengisahkan seorang pemimpin ajaran sesat, Abu Jar yang mempergunakan ajaran Islam untuk kepentingan diri, Ustaz Adam bertekad menentang Abu Jar dan menyelamatkan Sakinah yang menjadi mangsa nafsu serakah Abu Jar.

Penggambaran dijalankan pada Mac 2017 di Kuala Lumpur, Lembah Klang, Perak dan Pahang dan berakhir pada Mei 2017, filem ini ditayangkan di pawagam seluruh negara pada 30 Ogos 2018 dan di Indonesia pada 26 September 2018.

Munafik 2 menerima ulasan positif dan bercampur-campur daripada pengkritik dan telah meraih kutipan tertinggi sebanyak RM40 juta dalam masa 17 hari di seluruh negara, sekaligus menjadikannya salah satu filem tempatan dengan kutipan tertinggi di Malaysia bagi tahun 2018.

Kesinambungan ketiga filem ini sedang dalam perancangan dengan Syamsul kembali mengarah, menulis skrip dan menjayakan peranannya.

Shamsul menganggap filem Munafik2 adalah saham akhirat apabila beliau tiada nanti. Nasir Bilal Khan yang terkenal dengan Tok Adi dalam siri tv "Tanah Kubur" terbukti berjaya membawa watak Abu Jar yang penuh kontradik dengan watak Tok Adi.

Tahniah kepada Mamat Khalid dan Shamsul Yusof yang menghidupkan semula filem Melayu.