Rabu, Ogos 18, 2010

MCA SUDAH TIDAK RELEVAN KEPADA BN LAGI


Apa nak dihairankan dengan kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek kerana beliau nampak MCA sudah tidak relevan kepada masyarakat Cina lagi. Oleh itu MCA kena keluarkan kenyataan yang lebih berani dari DAP untuk menarik perhatian masyarakat Cina semula.

Bagi saya, MCA sudah tidak relevan lagi kepada BN. BN tidak perlukan MCA pada pilihanraya umum akan datang kerana kerusi majoriti Cina tetap menjadi milik DAP. Pemimpin MCA yang tak sedar diri. mereka lupa bahawa mereka jadi menteri kerana mereka menang di kerusi majoriti Melayu yang mana sepatutnya kerusi itu ditandingi oleh UMNO. Mereka lupa bahawa mereka jadi timbalan menteri dan ahli parlimen kerana menang di kerusi UMNO. begitulah baiknya UMNO mengorbankan kerusi Melayu kepada MCA semata-mata mahu lihat ada juga pemimpin kerajaan dari masyarakat Cina.

MCA kata ia akan bersatu dengan DAP memperjuangkan nasib masyarakat Cina. Nampaknya orang Cina lebih cerdik dari orang Melayu. Walaupun MCA dan DAP berlainan parti tapi demi kepentingan orang cina, mereka rela bersatu. Sebaliknya orang melayu yang tidak cerdik. UMNO dan PAS bertelagah walaupun apa yang ditelagahkan itu untuk kepentingan orang Melayu.

Sedarlah orang Melayu bahawa orang Cina tunggu masa jadi Perdana Menteri sahaja. Bila orang Cina jadi PM Malaysia jangan harap orang Melayu akan dapat hak-hak istimewa yang dipertahankan oleh UMNO sekarang. Kita tahu bukan semua pemimpin UMNO baik teta[i orang Melayu tidak ada pilihan kena kembali menyokong UMNO dan BN dalam pilihanraya umum akan datang untuk emmpastikan orang Melayu terus kekal di bumi Malaysia ini.

Sudah sampai masanya bagi orang Melayu bersatu demi kepentingan orang Melayu. Cukuplah PAS bersekongkol dengan DAP dalam Pakatan Rakyat. Kalau Tun Razak dapat membawa UMNO dan PAS ke dalam satu barisan, maka Datuk Seri Najib selaku anak Tun Razak patut meneruskan usaha ayahandanya itu. Kalau benar PAS memberi syarat mahu jawatan penting seperti Menteri Kewangan, Menteri Dalam Negeri, berilah kepada PAS kerana PAS tetap orang Melayu bila ia berada semula dalam BN. Jangan tunggu Pakatan Rakyat menang pilihanraya umum akan datang kerana ketika itu Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Menteri Dalam Negeri sudah tentu dari DAP. Ketika itu orang Melayu akan menyesal mengundi Pakatan Rakyat yang memberi kuasa yang lebih kepada orang Cina.